Categorii

Monreale (IT): Congresul naţional misionar al seminariştilor

În perioada 27-30 aprilie 2017, la Monreale, în Sicilia (Italia) se desfăşoară al 61-lea Congres naţional misionar al seminariştilor italieni. La această întâlnire participă 160 de seminarişti proveniţi din diferitele dieceze ale Italiei, precum şi câţiva invitaţi. Printre invitaţi se numără rectorul Seminarului catolic din Albania însoţit de doi seminarişti, precum şi doi seminarişti din România: Laurenţiu Turbuc şi Răzvan Mădălin Iacob, însoţiţi de părintele Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan al Diecezei de Iaşi.

Prezenţa grupului din Dieceza de Iaşi este un răspuns la invitaţia primită de Centrul Misionar Diecezan Iaşi din partea Missio. Rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, Monseniorul Benone Farcaş, căruia i-a fost adus la cunoştinţă această invitaţie, a nominalizat doi seminarişti care au făcut deja o experienţă misionară în cadrul anului pastoral-social să participe la această întâlnire.

În prima zi, joi, 27 aprilie, după ce toţi cei invitaţi au sosit la seminarul din Monreale (Palermo), la ora 16:00, a avut loc deschiderea congresului prin cuvântul de bun venit ce i-a aparţinut directorului naţional pentru misiuni, părintele Michele Autuoro; au mai luat cuvântul rectorul seminarului din Monreale şi părintele Ciro Biondi, secretarul naţional al Operelor Pontificale Misionare. Au urmat Vesperele şi sfânta Liturghie. După cină participanţii au avut prilejul de a participa la un concert susţinut cu ocazia aniversării a 50 de ani de la recondiţionarea orgii din catedrala din Monreale.

Vineri, după rugăciunea Laudelor şi sfânta Liturghie participanţii s-au întâlnit cu părintele Claudio Monge, misionar dominican de la Istanbul. Acesta a susţinut o conferinţă în care accentua dimensiunea evanghelizării în lumea contemporană, bazându-se pe vasta sa experienţă din Turcia, dar şi pe cea ca profesor de ştiinţe şi teologie a religiilor şi a dialogului interreligios. Pe baza acestei conferinţe, toţi participanţii au fost împărţiţi în 6 echipe de lucru. La aceste laboratoare s-a discutat despre tema noii evanghelizări şi unitatea creştinilor (aceasta fiind şi tema congresului), dar şi despre diferite modalităţi de apărare a creaţiei, despre formarea la dialog şi practicarea dialogului, toate pornind de la experienţele concrete ale participanţilor.

Întâlnirea continuă în aceste zile cu alte conferinţe şi discuţii.

Laurenţiu Turbuc şi Răzvan Mădălin Iacob

Sursa: ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.