Categorii

Misionari ucişi în anul 2018

„Câţi fraţi îndură astăzi persecuţii pentru numele lui Isus!” 

Papa Francisc, 25 ianuarie 2018  

 

 

MISIONARII UCIŞI ÎN ANUL 2018

 

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – În cursul anului 2018 au fost ucişi în lume 40 de misionari, aproape dublu faţă de cei 23 din anul precedent, şi este vorba în cea mai mare parte de preoţi: 35. După opt ani consecutivi în care numărul cel mai ridicat de misionari ucişi a fost înregistrat în America, în 2018 Africa este pe primul loc al acestui clasament tragic.

Conforma datelor adunate de Agenţia Fides, în 2018 au fost ucişi 40 de misionari: 35 de preoţi, 1 seminarist, 4 laici. În Africa au fost ucişi 19 preoţi, 1 seminarist şi 1 laică (21); în America au fost ucişi 12 preoţi şi 3 laici (15); în Asia au fost ucişi 3 preoţi (3); în Europa a fost ucis 1 preot (1).

Folosim termenul „misionar” pentru toţi botezaţii, conştienţi că „în virtutea Botezului primit, fiecare membru al poporului lui Dumnezeu a devenit discipol misionar. Fiecare botezat, oricare ar fi funcţia sa în Biserică şi gradul de instruire a credinţei sale, este un subiect activ de evanghelizare” (EG 120). De altfel, lista anuală de la Fides de mult timp nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci încearcă să înregistreze toţi botezaţii angajaţi în viaţa Bisericii morţi în mod violent, nu în mod expres „din ură faţă de credinţă”. Pentru aceasta se preferă să nu se folosească termenul „martiri”, decât în semnificaţia sa etimologică de „martori”, pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei.

Şi anul acesta mulţi misionari şi-au pierdut viaţa în timpul tentativelor de răpire sau de furt, făcute şi cu ferocitate, în contexte sociale de sărăcie, de degradare, unde violenţa este regulă de viaţă, autoritatea statului şovăie sau este slăbită de corupţie şi de compromisuri, sau unde religia este instrumentalizată pentru alte scopuri. La orice latitudine preoţi, călugăriţe şi laici împărtăşesc cu oamenii obişnuiţi aceeaşi viaţă zilnică, aducând mărturia lor evanghelică de iubire şi de slujire pentru toţi, ca semn de speranţă şi de pace, încercând să aline suferinţele celor mai slabi şi ridicându-şi glasul în apărarea drepturilor lor călcate în picioare, denunţând răul şi nedreptatea. Şi în faţa situaţiilor de pericol pentru propria integritate fizică, a atenţionărilor autorităţilor civile sau ale propriilor superiori religioşi, misionarii au rămas la locul lor, conştienţi de riscurile la care se expuneau, pentru a fi fideli faţă de angajamentele asumate.

 

Recunoaşterea Bisericii

Este emblematic cazul celor 19 martiri din Algeria, un episcop, monahi, călugări şi călugăriţe, ucişi între 1994 şi 1996 în circumstanţe diferite, care au fost beatificaţi la 8 decembrie la Oran. „Trăiau în această ţară desfăşurând diferite misiuni şi au fost puternici şi perseverenţi în slujirea lor adusă Evangheliei şi populaţiei, în pofida climatului ameninţător de violenţă şi de asuprire care îi înconjura a amintit cardinalul Angelo Becciu la omilia de la liturghia de beatificare –. Citind biografiile lor rămânem uimiţi aflând că toţi, deşi conştienţi de riscul care-i asedia, au decis în mod curajos să rămână la locul lor până la sfârşit; în ei s-a dezvoltat o puternică spiritualitate martirială înrădăcinată în perspectiva de a se jertfi pe ei înşişi şi de a oferi propria viaţă pentru o societate reconciliată şi de pace”.

La 26 mai a fost beatificată sora Leonella Sgorbati, Misionară a Consolatei, ucisă la 17 septembrie 2006 la Mogadiscio (Somalia), lovită mortal de câţiva mercenari în timp ce mergea la spitalul în care presta serviciu. Cu ea a fost ucis şi Mohamed Mahamud, gardianul musulman care a încercat s-o salveze.

Au fost beatificaţi la Morales, în Guatemala, la 27 octombrie, misionarul franciscan italian Tullio Maruzzo, şi catehetul indigen Luis Obdulio Arroyo Navarro, franciscan laic, primul fericit martir născut în Guatemala. De mai multe ori ameninţat pentru lucrarea sa în apărarea ţăranilor, părintele Tullio a voit să rămână între oamenii săi, ajutat în misiunea sa de Luis Obdulio. La 1 iulie 1981, la sfârşitul unei zile de muncă pastorală, în timp ce se întorceau în parohie, au fost loviţi mortal.

Lucien Botovasoa, tată de familie, laic angajat, învăţător de şcoală elementară, catehet, a fost ucis la 17 aprilie 1947 în Madagascar, şi a fost beatificat la 15 aprilie în micul sat Vohipeno, în provincia Fianarantsoa, unde era născut. Ziua sa era ritmată de rugăciune, de angajarea pentru cateheză şi pentru familia sa, în contextul unei vieţi trăite în sărăcie franciscană. În climatul de violenţă independentistă, bisericile au fost incendiate şi a început vânătoarea de creştini şi Lucien a fost condamnat la moarte „pentru că este adept al lui Cristos”.

La 31 ianuarie, în satul  Meruri, în Mato Grosso (Brazilia), a fost începută investigaţia diecezană cu privire la viaţa şi la martiriul părintelui Rodolfo Lunkenbein, salezian, şi a indigenului Simao Bororo, ucişi la 15 iulie 1976 în curtea misiunii saleziene din Meruri, unde erau angajaţi să evanghelizeze şi să însoţească pe indios în apărarea drepturilor lor.

În schimb s-a încheiat faza diecezană a cauzei de beatificare a Mons. Christophe Munzihirwa Mwene Ngabo, arhiepiscop de Bukavu, asasinat în 1996. Anunţul a fost dat la 29 octombrie în sediul său episcopal, capitală din Sud Kivu, în estul Republicii Democratice Congo. Arhiepiscopul era cunoscut pentru sinceritatea sa, curajul şi forţa în a denunţa răul, nedreptatea şi ocuparea ilegală a teritoriului congolez din partea grupurilor armate străine, care comiteau crime şi violenţe împotriva populaţiei.

Sfântul Părinte Francisc a autorizat publicarea decretului care recunoaşte martiriul din ură faţă de credinţă, îndurat de episcopul de La Rioja, Enrique Angelelli, de părintele Carlos Murias, franciscan conventual, de părintele Gabriel Longueville, fidei donum francez, şi de laicul Wenceslao Pedernera, organizator al Movimiento Rural Catolico, ucişi în circumstanţe diferite în Argentina, între iulie şi august 1976. Vor fi beatificaţi la La Rioja la 27 aprilie 2019.

 

Plaga sechestrelor şi violenţelor

Misionarii care ajung la recunoaşterea martiriului lor din partea Bisericii constituie aproape vârful icebergului acestui calvar contemporan: de fapt, este aproape imposibil a compila lista de episcopi, preoţi, surori, lucrători pastorali, simpli catolici, lucrători umanitari sau membri ai organizaţiilor internaţionale, care sunt agresaţi, bătuţi, prădaţi, ameninţaţi. Aşa cum este imposibil de înregistrat structurile catolice în slujba întregii populaţii, fără deosebire de credinţă sau de etnie, cum ar fi şcoli, spitale, centre de primire, care au fost atacate, vandalizate sau prădate. Durere deosebită provoacă după aceea bisericile profanate sau incendiate, statuile şi imaginile sacre distruse, credincioşii agresaţi în timp ce sunt adunaţi în rugăciune. La listele provizorii pregătite anual de Agenţia Fides, trebuie să fie asigurată lista lungă a atâtora, care în orice colţ al planetei suferă şi plătesc cu viaţa credinţa lor în Isus Cristos.

Din păcate s-a răspândit de acum în diferite continente sechestrarea de preoţi şi surori: unele s-au terminat în mod tragic, aşa cum rezultă şi din lista misionarilor ucişi, altele cu eliberarea ostaticilor, altele cu tăcerea. În Nigeria, în special în statele din sud, a crescut numărul răpirilor de preoţi şi călugări cu scop de extorcare, cea mai mare parte sunt eliberaţi după puţine zile, însă în unele cazuri cu consecinţe devastatoare pentru sănătatea lor fizică şi psihică. Fenomen asemănător este frecvent şi în America Latină.

Cu privire la soarta iezuitului italian părintele Paolo Dall’Oglio, răpit la 29 iulie 2013 la Raqqa, în Siria, au circulat în aceşti ani atâtea voci, fără nicio confirmare. Răpirea sa n-a fost niciodată revendicată.

De mult timp nu sunt veşti despre părintele Gabriel Oyaka, călugăr nigerian din Congregaţia Duhului Sfânt, răpit la 7 septembrie 2015 în statul Kogi. Şi despre misionara columbiană sora Gloria Cecilia Narvaez Argoty, răpită la 8 februarie 2017 în satul Karangasso, în Mali, de grupul Al Qaeda din Mali, de ceva timp nu există veşti sigure. Este încă în mâinile sechestratorilor săi părintele Pierluigi Maccalli, din Societatea Misiunilor Africane (SMA), care în noaptea dintre 17 şi 18 septembrie, a fost răpit în Niger, în misiunea din Bamoanga.

 

Pe drumul Bisericii spre Luna Misionară Extraordinară din octombrie 2019, voită de papa Francisc „cu scopul de a trezi mai mult conştiinţa lui missio ad gentes şi de a relua cu nou elan transformarea misionară a vieţii şi a pastoraţiei”, sângele vărsat şi suferinţele îndurate de atâţia fraţi şi surori în toate regiunile planetei pentru numele lui Isus Cristos, sunt exemplu şi stimulent: privind la ei, fiecare creştin să conştientizeze că este „botezat şi trimis”, împreună cu toată Biserica, să vestească Evanghelia lui Cristos omului de astăzi, care trăieşte „într-o lume tot mai bogată în mijloace şi săracă în iubire” (Papa Francisc, 25 ianuarie 2018).

(S.L.) (Agenţia Fides 29/12/2018)

 

 

PANORAMA CONTINENTELOR

 

AFRICA

În Africa au fost ucişi 19 preoţi, 1 seminarist, 1 laică (21).

În Nigeria (6): Părintele Joseph Gor şi părintele Felix Tyolaha au fost ucişi în timpul unui atac din partea păstorilor/jihadiştilor în satul Mbalom, în parohia „Sfântul Ignaţiu” Ukpor-Mbalom, în zorii zilei de 24 aprilie 2018, în timpul Liturghiei de dimineaţă. Părintele Michael Akawu a fost ucis la 18 august 2018 în cursul unei răpiri. Părintele Stephen Ekakabor a murit la 23 august 2018 ca urmare a gravelor leziuni cerebrale provocate cu un an înainte, la 12 februarie 2017, în timpul unei răpiri. Părintele Jude Egbom a fost ucis de gloanţe de armă în timpul unei răpiri la 10 septembrie 2018 la Umuwala, în statul Imo. Părintele Louis Odudu a murit într-un spital din Warri, în statul Delta, la 19 septembrie 2018, patru zile după ce a reuşit să fugă din mâinile sechestratorilor săi.

În Republica Centrafricană (5): Părintele Joseph Désiré Angbabata, din dieceza de Bambari, a fost rănit în dimineaţa zilei de 22 martie 2018 în timpul unui atac la parohia sa din partea unui grup armat, şi a murit puţin după aceea. Părintele Albert Toungoumale-Baba a fost ucis în parohia Notre Dame de Fatima, la 1 mai 2018, în timpul unui masacru săvârşit de un grup armat care a atacat parohia. Părintele Firmin Gbagoua, vicari general al diecezei de Bambari, a fost ucis în seara zile de 29 iunie 2018 de un comando de asasini care a intrat în episcopie. Vicarul general al diecezei de Alindao, părintele Blaise Mada, şi părintele Celestine Ngoumbango, paroh de Mingala, au fost ucişi în timpul atacului la episcopia de Alindao, unde s-au refugiat împreună cu alte persoane, la 15 noiembrie 2018.

În Republica Democratică din Congo (3): tânăra Thérese Deshade Kapangala a fost ucisă la 21 ianuarie 2018 la Kintambo, la nord de Kinshasa, în timpul represiunii violente a militarilor. Trupul părintelui Florent Mbulanthie Tulantshiedi, din Congregaţia Joséphis, a fost găsit la 2 martie 2018 pe malul fluviului Kasai. Părintele Etienne Nsengiyumva a fost asasinat de un vagabond la Kichanga, dieceza de Goma, la 8 aprilie 2018.

În Camerun (3): Părintele Alexandre Sob Nougi, din dieceza de Buea, a fost ucis la 20 iulie, lovit de un glonţ în timpul unei ciocniri dintre militari şi separatişti. Tânărul seminarist Gérard Anjiangwe a fost ucis de un grup de militari la 4 octombrie 2018. Părintele Cosmas Omboto Ondari a fost ucis la 21 noiembrie 2018 la Kembong, la câţiva km de Memfe, lovit de două ori de o patrulă de militari.

În Coasta de Fildeş (1): Părintele Bernardin Brou Aka Daniel, din dieceza de Abengourou, a fost ucis în timpul unei răpiri pe stradă, la 23 aprilie 2018.

În Sud Sudan (1): Părintele Victor Luke Odhiambo, a fost rănit mortal în noaptea de 14 noiembrie 2018 de un grup de oameni înarmaţi care au atacat comunitatea iezuită din Cueibet, în statul Gok.

În Kenya (1): Părintele John Njoroge Muhia a fost ucis la 10 decembrie 2018, în timp ce mergea la o bancă din Kikuyu, pentru a depune ofertele credincioşilor.

În Malawi (1): Părintele Tony Mukomba, din arhidieceza de Blantyre, a murit în seara zile de 17 ianuarie 2018 după ce a fost rănit grav de un grup de bandiţi săptămâna precedentă.

 

AMERICA

În America au fost ucişi 12 preoţi, 3 laici (15)

În Mexico (7): Părintele Ivan Jaimes, din arhidieceza de Acapulco, paroh de Las Vigas, şi părintele Germain Muniz Garcia, paroh de Mezcala, într-o ambuscadă stradală în statul Guerrero, la 5 februarie 2018. Părintele Rubén Alcántara Díaz, vicar judecătoresc al diecezei de Izcalli, a fost asasinat la 18 aprilie 2018 puţin înainte de Liturghie. Părintele Juan Miguel Contreras García a fost ucis la 20 aprilie 2018, la sfârşitul sfintei Liturghii pe care a celebrat-o în parohia din Tlajomulco, statul Jalisco. Trupul fără viaţă al părintelui Moisés Fabila Reyes, preot bătrân care a fost sechestrat la 3 aprilie, a fost găsit la 25 aprilie în oraşul Cuernavaca, Morelos. Trupul părintelui Miguel Gerardo Flores Hernandez, dispărut la 18 august, a fost găsit la 25 august 2018 într-un teren abandonat în orăşelul Nueva Italia, statul Michoacán. Părintele Ícmar Arturo Orta, dispărut la 11 octombrie, a fost găsit în după-amiaza zilei de 13 octombrie, în via Santa María, cartierul Ley del Servicio Civil (Tijuana), cu mâinile şi picioarele legate şi cu semne de violenţă.

În Columbia (2): Părintele Dagoberto Noguera Avendano, fost preot, a fost ucis la 10 martie 2018 în locuinţa sa, în localitatea Santa Marta, probabil în timpul unei tentative de furt. La 25 iulie 2018, părintele John Fredy Garcia Jaramillo a fost găsit mort în casa sa în cartierul Betlemme Los Almendros, în zona sud-vest a Medellinului, cu răni provocate de armă cu tăiş.

În Nicaragua (2): José Maltez, care făcea parte din Oratoriul Salezian, a murit datorită unui glonţ la torace, la 5 iunie 2018 la Granada, în timpul ciocnirilor dintre bande şi grupuri de apărare a oraşului. Sandor Dolmus, tânăr ministrant al catedralei din Leon, lovit de un glonţ în timp ce mergea pe stradă, împreună cu alţi tineri.

În Venezuela (1): Părintele Iraluis José Garcia Escobar, paroh al parohiei Nuestra Senora de Fatima, în arhidieceza de Barquisimeto, a fost ucis la 9 iulie 2018 de bandiţi în timpul unei tentative de furt.

În Ecuador (1): Părintele Arturo Rene Pozo Sampaz, paroh de San Juan, Quito, a fost găsit la 9 octombrie 2018, lângă patul său, cu mâinile şi picioarele legate.

În El Salvador (1): Părintele Walter Osmin Vásquez, din dieceza de Santiago de Maria, a fost ucis cu gloanţe de armă la 29 martie 2018, în timp ce mergea în parohia din Lolotique.

În Perù (1): Părintele Carlos Riudavets Montes (SJ) a fost găsit la 10 august 2018 legat şi cu semne de violenţe, în comunitatea indigenă peruviană din Yamakentsa.

 

ASIA

În Asia au fost ucişi 3 preoţi

În Filippine (2): Părintele Mark Yuaga Ventura, responsabil al staţiei misionare San Isidro Labrador, a fost ucis la 29 aprilie 2018 cu gloanţe de armă. Părintele Richmond Nilo a fost ucis la 10 iunie 2018 de doi tâlhari înarmaţi, în timp ce se pregătea să celebreze Liturghia de seară în satul Mayamot, în dieceza de Cabanatuan.

În India (1): Părintele Xavier Thelakkat, preot din Kerala, a fost înjunghiat mortal la 1 martie 2018 de fostul sacristan al bisericii parohiale din Malayattoor, care fusese concediat cu trei luni înainte.

 

EUROPA

În Europa a fost ucis 1 preot

În Germania: Părintele Alain-Florent Gandoulou, preot congolez, capelan al comunităţii catolice francofone din Berlin, a fost ucis la 22 februarie 2018, după o violentă discuţie în biroul său.

 

 

DATE BIOGRAFICE ŞI CIRCUMSTANŢELE MORŢII

Agenţia Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

 

Pr. Tony Mukomba, din arhidieceza de Blantyre (Malawi), a murit în seara zile de 17 ianuarie 2018 după ce a fost rănit grav de un grup de bandiţi săptămâna precedentă. Conform Conferinţei Episcopale din (ECM) pr. Mukomba a fost atacat aproape de Universitatea Catolică, atunci când maşina sa s-a blogat datorită unei pene, şi el a trebuit să continue să meargă pe jos. A fost atacat de câţiva bandiţi care l-au lovit cu sălbătăcie, foarte probabil pentru a lua banii. Funeraliile au fost celebrate la 20 ianuarie în catedrala din Limbe de arhiepiscopul de Blantyre.

(Agenţia Fides 19/1/2018)

 

Thérese Deshade Kapangala, din Republica Democratică din Congo, 24 de ani, care se pregătea să înceapă drumul său de postulantă la surorile Sfintei Familii, a fost ucisă duminică, 21 ianuarie 2018 de represiunea violentă a militarilor care blocau protestele împotriva deciziilor preşedintelui Kabila promovate de laicii catolici în toată ţara. Thérese, care cânta în corul parohiei şi era activă în Legio Mariae, a participat la Liturghie în localitatea Kintambo, la nord de Kinshasa. Imediat după aceea, împreună cu alţi laici, a încercat să organizeze un marş de protest. Armata era adunată în afara bisericii şi a deschis focul  împotriva manifestanţilor, care au căutat adăpost întorcându-se în biserică. Thérese a fost lovită în timp ce încerca să protejeze o fetiţă cu trupul său. În duminica aceea au fost cel puţin 5 morţi, 57 răniţi şi peste 100 de arestaţi.

(Agenţia Fides 22/1/2018)

 

Pr. Ivan Jaimes, 37 de ani, din arhidieceza de Acapulco, paroh de Las Vigas, şi pr. Germain Muniz Garcia, 39 de ani, paroh de Mezcala, din dieceza de Chilpancingo-Chilapa, ambii mexicani, au fost ucişi într-o ambuscadă de-a lungul străzii Taxco-Iguala, în statul mexican Guerrero, la primele ore ale zilei de luni 5 februarie 2018. Cei doi preoţi călătoreau într-o maşină împreună cu alte patru persoane, întorcându-se de la Juliantla, unde au participat la sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria a Întâmpinării, când un vehicul le-a blocat drumul. Oameni înarmaţi au deschis focul ucigându-i pe cei doi preoţi care erau în faţă şi rănind trei persoane care călătoreau cu ei, în timp ce ultima a fost nevătămată.

(Agenţia Fides 06/02/2018)

 

Pr. Alain-Florent Gandoulou, preot congolez care era capelan al comunităţii catolice francofone din Berlin, a fost ucis la 22 februarie 2018. Conform informaţiilor date de autorităţi, pare că a fost o violentă discuţie în biroul său, cineva a telefonat la poliţie care a ajuns la locul respectiv găsind însă numai cadavrul preotului. Părintele Alain-Florent aparţinea arhidiecezei de Brazzaville (Congo), unde a fost hirotonit în 1991. Trimis în Germania în 1997, a rămas acolo câţiva ani înainte de a fi transferat în Franţa. De câţiva ani se întorsese în Germania drept capelan al comunităţii francofone. „Parohia francofonă din Berlin” există din 1945, mai întâi ca parohie militară, apoi în 1994 a devenit parohie civilă şi îi cuprinde pe toţi catolicii francofoni din Berlin şi din regiunea sa.

(Agenţia Fides 24/02/2018)

 

Părintele Xavier Thelakkat, 52 de ani, preot din Kerala, India, a fost înjunghiat mortal la 1 martie 2018 în timp ce mergea la Centrul de pelerinaj Kurisumudi la Malayattoor, în arhidieceza de Ernakulam-Ankamaly, unde a fost rector. Transportat imediat la Little Flower Hospital la Angamally, a murit datorită rănilor adânci pe care le-a avut. Agresorul era fostul sacristan al bisericii parohiale din Malayattoor, numit Johnny, care fusese concediat în urmă cu trei luni. Părintele Thelakkat luase o măsură disciplinară împotriva lui Johnny pentru unele probleme referitoare la funcţionarea Centrului de pelerinaj. După o altercaţie, Johnny l-a înjunghiat pe preot la un picior. Părintele Thelakkat a fost hirotonit preot la 27 decembrie 1993, era şi un avocat şi un activist social, angajat împotriva mafiilor locale.

(Agenţia Fides 1/3/2018)

 

Trupul părintelui Florent Mbulanthie Tulantshiedi, din Congregaţia Joséphis, 46 de ani, a fost găsit la 2 martie 2018 pe o îmbarcaţiune pe malul fluviului Kasai, pe lângă satul Biyenge, în districtul Kasai, în centrul-vestul Republicii Democratice din Congo (RDC). Conform superiorului său, părintele Georges Minga, faţa părintelui Florent era de nerecunoscut şi a fost recunoscut după haine, după rozariu şi după ceas. Preotul, hirotonit în 2007, lucra în parohia Cristos Mântuitorul din Ilebo şi de câţiva ani se ocupa de formarea candidaţilor la preoţie. Chiar aceştia l-au anunţat pe superior despre dispariţia sa, acesta la rândul său a chemat poliţia.

(Agenţia Fides 5/3/2018)

 

Dagoberto Noguera Avendano, născut în Ecuador, 68 de ani, fost preot, din 1990 a exercitat slujirea în Statele Unite, ocupându-se de comunităţile hispanice în diferite parohii din Brooklyn. În 2004 s-a retras din motive de sănătate şi s-a întors în Columbia, ţara unde a studiat şi a fost hirotonit preot în 1985. A fost ucis la 10 martie 2018 în locuinţa sa, în localitatea Santa Marta (Columbia), probabil în timpul unei tentative de furt. Trupul său prezenta lovituri şi contuzii în diferite părţi, a murit prin asfixiere. Noguera, care era bolnav, se dedica oricum faptelor de caritate şi asistenţei sociale a persoanelor mai vulnerabile, între care imigraţii venezuelani, oferindu-le alimente şi ajutor psihologic.

 

Pr. Joseph Désiré Angbabata, din octombrie 2017 paroh al bisericii Saint Charles Lwanga la Séko, în dieceza de Bambari, în centrul-sudul Republicii Centrafricane, a fost rănit în dimineaţa zilei de 22 martie 2018 în timpul unui atac la parohia sa, comis de un grup armat, şi a murit după câteva ore ca urmare a rănilor. Cel puţin treizeci de persoane au fost ucise în acele zile în cursul luptelor dintre Seleka şi miliţiile anti-balaka în unele sate din zona Bambari, provocate de represalii şi contra-represalii. Această zonă este strategică nu numai prin poziţia sa centrală, ci şi prin prezenţa de mine de aur şi diamante, care provoacă apetiturile diferitelor grupuri armate.

(Agenţia Fides 23/3/2018; 24/3/2018; 26/3/2018)

 

Pr. Walter Osmin Vásquez, preot de 36 de ani din dieceza de Santiago de Maria (El Salvador), era vicar parohial al parohiei N.S. de la Merced, municipiul Mercedes Umana. A fost ucis de gloanţe de armă la 29 martie 2018, în timp ce mergea în parohia Lolotique, unde fusese numit pentru Săptămâna Sfântă, pentru a celebra Liturghia In Coena Domini din Joia Sfântă. Automobilul cu care călătorea cu alte persoane a fost oprit de un suv, de oameni cu faţa acoperită de cagule. Pasagerii au fost prădaţi şi preotului i-au spus să coboare, după câteva zeci de metri a fost asasinat. În dimineaţa de Joia Sfântă participase la Liturghia crismală la Santiago de Maria şi reînnoise promisiunile sale sacerdotale, „a fost asasinat în ziua dedicată preoţilor” se citeşte în comunicatul arhiepiscopului de San Salvador, Mons. José Luis Escobar Alas.

(Agenţia Fides 04/04/2018)

 

Pr. Etienne Nsengiyumva, 38 de ani, a fost asasinat la Kichanga (dieceza de Goma, R. D. Congo) la 8 aprilie 2018. Preotul, care era paroh al parohiei Saint Barhelemy, celebrase Liturghia duminicală în timpul căreia conferise şi Botezul. Se afla împreună cu unii credincioşi pentru o reuniune, când un vagabond a năvălit în local ucigându-l cu gloanţe de armă de foc.

(Agenţia Fides 24/5/2018)

 

Pr. Rubén Alcántara Díaz, 50 de ani, vicar judecătoresc al diecezei de Izcalli, în comuna Cuautitlán (Mexic), a fost asasinat în seara zilei de miercuri 18 aprilie 2018, cu un cuţit, puţin înainte de Liturghia de la 19.00 pe care trebuia s-o celebreze în biserica Nuestra Señora del Carmen, în cartierul Cumbria. Secretara bisericii l-a auzit pe preot certându-se cu un bărbat. Când acesta a plecat, l-a găsit pe preot întins pe paviment fără viaţă în timp ce presupusul agresor fugise.

(Agenţia Fides 19/04/2018)

 

În seara zilei de vineri 20 aprilie 2018, pr. Juan Miguel Contreras García, 33 de ani, de puţin timp hirotonit preot, a fost ucis la sfârşitul sfintei Liturghii pe care o celebrase în parohia Sfântul Pius de Pietrelcina din Tlajomulco, statul Jalisco (Mexic), unde înlocuise un alt preot la care veniseră ameninţări cu moartea. Un comando a năvălit în biserică îndreptându-se spre sacristie, unde a deschis focul împotriva preotului, ucigându-l. În comunicatul lor, episcopii mexicani cer „credincioşilor catolici să-i însoţească pe preoţii lor cu rugăciunea, mai ales în slujirea pastorală a comunităţilor încredinţate lor”, şi „celor care dispreţuiesc şi distrug vieţile lor pentru orice motiv, să se lase conduşi de faţa binevoitoare a lui Dumnezeu, pentru a depune nu numai armele, ci şi ura, resentimentul, răzbunarea şi toate sentimentele distructive”.

(Agenţia Fides 24/04/2018)

 

Pr. Bernardin Brou Aka Daniel, vicar al parohiei Preasfintei Inimi din Koun-Abronso în dieceza de Abengourou, în estul Coastei de Fildeş, a fost ucis în timpul unei răpiri pe stradă. În seara zile de 23 aprilie 2018, părintele Bernardin se întorcea în parohia sa parcurgând strada Agnibilekro – Koun-Fao după ce a participat la câteva întâlniri la Abengourou. În aceeaşi maşină călătorea un misionar, părintele Théophile Ahi. Pe la ora 20.00, în localitatea Nianda, maşina a fost constrânsă să încetinească din cauza unui camion aflat în mijlocul străzii. Părintele Bernardin, care era la volan, în timp ce încerca să depăşească obstacolul, a fost lovit de gloanţe de armă trase de câţiva oameni înarmaţi apăruţi pe neaşteptate. Rănit, preotul a fost constrâns să se oprească. Bandiţii au cerut celor doi preoţi bani şi fără preaviz au tras direct asupra vicarului lovindu-l în abdomen, apoi au fugit. Părintele Bernardin, deşi pierzând mult sânge a reuşit să se aşeze la volan ajungând în oraşul Agnibilékrou şi la spitalul local, unde a murit din cauza rănilor. Părintele Bernardin Brou Aka Daniel era născut în decembrie 1976 şi a fost hirotonit preot în 2013.

(Agenţia Fides 25/4/2018)

 

Pr. Joseph Gor şi pr. Felix Tyolaha au fost ucişi în atacul mortal din partea păstorilor/jihadiştilor în satul Mbalom, în parohia Sfântul Ignaţiu Ukpor-Mbalom, în Gwer East Local Government Area în statul Benue, în partea centrală a Nigeriei care desparte nordul în preponderenţă musulmană de sud în mare parte locuit de creştini. Masacrul a avut loc în zorii zilei de 24 aprilie 2018, în timpul Liturghiei zilnice de la ora 5.30 dimineaţa, foarte frecventată de enoriaşi. Liturghia tocmai începuse şi credincioşii încă intrau în biserică, atunci când au fost trase numeroase gloanţe de armă de foc de un grup armat, intrat pe neaşteptate în locul de cult. Oamenii au fost cuprinşi de panică şi au încercat să fugă. Nouăsprezece persoane au fost rănite. După ce au atacat biserica, bandiţii au intrat în sat şi a ras la pământ peste 60 de case.

(Agenţia Fides 25/4/2018)

 

La 25 aprilie 2018 a fost găsit în oraşul Cuernavaca, Morelos (Mexic), trupul fără viaţă al preotului Moisés Fabila Reyes, 83 de ani, care aparţinea clerului acestei dieceze şi exercita slujirea sa în Bazilica naţională din Guadalupe. Bătrânul preot fusese sechestrat la 3 aprilie în timp ce era în călătorie cu rudele sale de la Ciudad de Mexico la Cuernavaca, şi avea să moară înainte de plătirea unei răscumpărări din partea rudelor, din cauza condiţiilor sale precare de sănătate şi a detenţiei. Născut la 15 decembrie 1934 la Valle de Bravo, statul Mexico, a fost hirotonit preot la 29 iunie 1961 în catedrala din Mexico.

(Agenţia Fides 27/04/2018)

 

În dimineaţa zilei de 29 aprilie 2018, în nordul Filipinelor, a fost ucis preotul Mark Yuaga Ventura, 37 de ani, responsabil al staţiei misionare San Isidro Labrador de la începutul lunii, lovit de un glonţ de armă de foc la cap şi altul în piept. Conform poliţiei, părintele Ventura vorbea cu membrii corului şi se întreţinea cu câţiva copii, pe la ora 8.00. Asasinul a apărut pe neaşteptate la intrarea din spate şi a tras asupra preotului lovindu-l de două ori. Killer-ul a fugit după aceea cu o motocicletă condusă de un complice. Părintele Ventura era un susţinător al alegerilor corecte, al drepturilor populaţiilor tribale şi lupta împotriva exploatării miniere în statul Cagayan.

(Agenţia Fides 30/4/2018)

 

Pr. Albert Toungoumale-Baba, centrafrican, 71 de ani, a fost ucis în parohia Notre Dame de Fatima, nu departe de cartierul PK5 din Bangui, capitala Republicii Centrafricane, unde a avut loc un masacru care a costat viaţa la cel puţin 16 persoane şi care a cauzat circa o sută de răniţi. Un grup armat a atacat parohia în timp ce părintele Albert şi unii credincioşi celebrau Liturghia pentru sărbătoarea Sfântului Iosif, la 1 mai 2018. Preotul ucis, unul dintre cei mai bătrâni din dieceza de Bangui, foarte stimat de credincioşi, se afla în biserica aceea pentru celebrare fiind capelan al mişcării „Fraternité Saint Joseph”. Incidentele dintre forţele de securitate şi miliţia de autoapărare din PK5 au dezlănţuit violenţele împotriva civililor. Miliţienii au tras gloanţe de armă şi au aruncat grenade împotriva credincioşilor. Aceeaşi biserică Dame de Fatima a suferit un atac sângeros la 28  mai 2014, în cursul căruia au fost ucişi 18 credincioşi.

(vezi Agenţia Fides 30/5/2014; 2/5/2018; 3/5/2018; 8/5/2018; 7/6/2018)

 

Tânărul nicaraguan José Maltez, 22 de ani, care făcea parte din Oratoriul Salezian, a murit datorită unui glonţ la torace, la 5 iunie 2018 la Granada, în timpul ciocnirilor dintre bande şi grupuri de apărare a oraşului. De dimineaţă începuse o bătălie intensă în cartierul bisericii Xalteva, la puţine sute de metri de Institutul Salezian „Don Bosco” din Granada. A fost construită şi o baricadă la o oarecare distanţă de şcoală. Această situaţie i-a alarmat pe părinţii elevilor, care au decis să-i cheme acasă pe copiii lor. În jur se auzeau bombe, împuşcături şi bombe lacrimogene. Tânărul José Maltez a părăsit casa pentru a-şi da seama de situaţie şi a fost ucis de un glonţ tras asupra lui la torace. José participa la activităţile sportive de la Oratoriu, cine l-a cunoscut îşi aminteşte de punctualitatea sa şi de perseverenţa sa, era foarte serviabil şi a lăsat o bună impresie în toţi.

 

Pr. Richmond Nilo, 44 de ani, a fost ucis de doi killer înarmaţi la 10 iunie 2018, în timp ce se pregătea să celebreze Liturghia de seară în capela „Nuestra Senora de las Nieve”, în satul Mayamot, dieceza de Cabanatuan, în nordul Filipinelor. Pr. Nilo, care era paroh de St. Vincent Ferrer la Nueva Ecija precum şi administrator al diecezei, a fost al treilea preot ucis în şase luni în Filipine. Ceilalţi doi preoţi sunt pr. Mark Ventura, 37 de ani, ucis la 29 aprili în provincia Cagayan; şi pr. Marcelito Paez, 72 de ani, ucis la 5 decembrie 2017 la Jaen twon, provincia Nueva Ecija.

(Agenţia Fides 13/6/2018)

 

Sandor Dolmus, 15 ani, tânăr ministrant al catedralei din Leon (Nicaragua), a fost asasinat de paramilitari la 14 iunie 2018. Mergea pe stradă, împreună cu alţi tineri, aproape de biserica San José, în zona Zaragoza, la Leon, când a fost lovit de un glonţ de armă de foc la piept, tras de un grup de paramilitari. Cei care-l cunoşteau îl descriu ca un tânăr foarte bun şi serviabil, care dorea să devină preot. A fost înmormântat cu haina ministranţilor. În ultima sa pagină facebook a scris: „Doamne Isuse, pun în mâinile tale ţara mea, Nicaragua, îndeosebi Leon. Nu o abandona. Trimite-ne pacea. Nu s-a auzit niciodată ca tu să fi părăsit pe cineva, ajută Leonul, ajută-ne să învingem răul”.

(Agenţia Fides 10/12/2018)

 

Pr. Firmin Gbagoua, vicar general al diecezei de Bambari, în centrul Republicii Centrafricane, a fost ucis în seara zilei de 29 iunie 2018. Comandoul de asasini a reuşit să intre în episcopie în timp ce un contingent gabonez din Minusca (Misiune ONU în Centrafrica) se afla la câteva sute de metri. Asasinii l-au rănit pe paznic şi apoi i-au cerut bani părintelui Firmin. După ce l-au lovit mortal cu gloanţe de arme de foc au fugit înainte de sosirea Căştilor Albastre. Transportat la spital, părintele Firmin a decedat datorită rănilor provocate. Era un preot extraordinar, spun mărturiile adunate. O persoană simplă şi foarte umilă, care se apropia de cei mari ca şi de cei mici şi mai ales era un om care spunea adevărul, capabil să facă o analiză foarte clară a situaţiei. Era o persoană cheie în toate procesele de mediere pentru a încerca să menţină pacea la Bambari, deci era cunoscut de toţi.

(Agenţia Fides 3/7/2018; 5/7/2018; 13/7/2018)

 

Parohul parohiei Nuestra Senora de Fatima, în arhidieceza de Barquisimeto (Venezuela), pr. Iraluis José Garcia Escobar, 38 de ani, a fost ucis în după-amiaza zilei de 9 iulie 2018, de bandiţi care voiau să-i fure furgoneta cu care călătorea. Conform Conferinţei Episcopale, preotul era la volanul furgonetei în timp ce parcurgea cartierul Santa Isabel, în partea de vest a Barquisimeto, şi intra în curtea parohiei sale, când a fost lovit de gloanţe de armă de foc trase de vagabonzi. Dus la spitalul Pastor Oropeza, a murit acolo puţin după aceea. Părintele Iraluis era cunoscut ca un preot integrat în comunitatea sa, de care era foarte iubit, înzestrat cu zel pastoral, vesel şi cu o profundă spiritualitate, dedicat în întregime Bisericii.

(Agenţia Fides 10/7/2018)

 

Pr. Alexandre Sob Nougi, 42 de ani, paroh al parohiei Preasfintei Inimi la Bomaka, în dieceza cameruneză Buea, a fost ucis la 20 iulie pe strada dintre Buea şi Muyuka, la 25 km nord-est de Buea, care este capitala regiunii anglofone din zona sud-vest a ţării. Preotul, care era cunoscut şi pentru că era secretar diecezan pentru educaţia catolică, avea să fie lovit de un glonţ rătăcit în timpul unei ciocniri dintre militari şi separatişti, în timp ce conform altor reconstruiri ar fi fost ucis intenţionat. În această zonă, ca în cealaltă regiune anglofonă din nord-vest, sunt frecvente ciocnirile dintre forţele de securitate şi separatişti, care reclamă un stat anglofon independent. S-a creat o situaţie „marcată de violenţe oarbe, inumane, monstruoase şi de o radicalizare a poziţiilor care ne alarmează mult”, au afirmat episcopii într-o declaraţie din 16 mai 2018, îndemnând: „Să oprim orice formă de violenţă şi să terminăm să ne ucidem reciproc… Să salvăm ţara noastră de la un război civil neîntemeiat şi inutil”.

(Agenţia Fides 23/7/2018)

 

La 25 iulie 2018, pe la orele de seară, preotul John Fredy Garcia Jaramillo, 50 de ani, a fost găsit mort în casa sa din cartierul din Betleem Los Almendros, în zona sud-vest de Medellin (Columbia). Trupul preotului avea răni de armă albă. Conform ipotezelor poliţiei moartea sa este rezultatul unei tentative de răpire. Părintele García Jaramillo aparţinea diecezei de Apartadó, dar lucra ca profesor la şcoala „San Ignacio de Loyola” din Medellín. Preotul era cunoscut pentru munca sa socială în comunitate, unde ducea înainte diferite proiecte sociale în regiunea bananelor.

(Agenţia Fides, 27/07/2018)

 

În dimineaţa zilei de 10 august 2018 a fost găsit legat şi cu semne de violenţe, în comunitatea indigenă amazoniană peruviană Yamakentsa, trupul fără viaţă al părintelui Carlos Riudavets Montes, preot spaniol din Societatea lui Isus (SJ) de 73 de ani. Părintele Riudavets, născut în Huelva (Spania), de 38 de ani se dedica educaţiei familiilor din comunităţile native din Amazonia şi formase sute de lideri indios. Trupul misionarului a fost găsit în zori de bucătăreasă, pe pavimentul locuinţei sale de la şcoala „Valentín Salegui” din comunitatea indigenă situată în districtul Yamakai-éntsa (provincia Bagua), aparţinând vicariatului apostolic de Jaén. În şcoală studiază o mie de studenţi din popoarele indigene awajun şi wampis. Părintele Carlos era total consacrat misiunii sale, mereu disponibil, iubea comunitatea de care era foarte iubit.

(Agenţia Fides 11/08/2018)

 

Pr. Michael Akawu, nigerian, a fost ucis la 18 august 2018 în cursul unei răpiri în supermagazinul unde preotul se afla pentru câteva cumpărături pentru parohia sa. Pr. Akawu era vice-paroh în parohia „Stăpâna Noastră a Neprihănitei Zămisliri” din Dobi-Gwagwalada, un oraş satelit în teritoriul capitalei federale Abuja. Pr. Akawu, primul preot catolic originar din Abuja, a fost hirotonit la 4 februarie 2017 de cardinalul John Onayeikan, arhiepiscop de Abuja.

(Agenţia Fides 20/8/2018)

 

Pr. Stephen Ekakabor, paroh de St. Joseph parish din Okpare-Olomu, în regiunea Delta (Nigeria), a murit la 23 august 2018, ca urmare a gravelor leziuni cerebrale provocate cu un an înainte, la 12 februarie 2017, în timpul unei răpiri petrecute noaptea în casa parohială. De fapt, vagabonzii, în căutare de bani şi de alte obiecte de valoare, l-au lovit violent la cap. Dată fiind gravitatea situaţiei, a fost internat în mai multe spitale. Toate mărturiile adunate încă de la agresiune îl descriu ca „un autentic slujitor al lui Dumnezeu”, caracterul său caritabil îl făcea iubit de tineri şi de bătrâni, în afară de asta inspirase şi urmărise multe vocaţii la preoţie. Pr. Stephen Ekakabor, 74 de ani, fusese hirotonit preot la 31 decembrie 1972.

 

Trupul fără viaţă al părintelui Miguel Gerardo Flores Hernandez, 49 de ani, de la Misionarii Sfintei Familii (MSF), a fost găsit la 25 august 2018 într-un teren abandonat din orăşelul Nueva Italia, judeţul Múgica, din statul mexican Michoacán. Preotul era dispărut din 18 august. Uciderea s-a datorat probabil furtului furgonetei sale, care n-a fost găsită, şi n-ar avea legături cu crima organizată. Părintele Miguel Gerardo Flores Hernandez, era originar din Sombrerete Zac. şi făcea parte din Misionarii Sfintei Familii (MSF). În 2007 a fost hirotonit preot şi actualmente era vicar parohial în parohia Santa Catarina de Alejandria la Jucutacato şi era angajat şi în „Centro Nazareth” pentru formarea familială, unde se ocupa de culpluri, copii abandonaţi, tineri. Era foarte iubit de oameni pentru munca se neobosită.

(Agenţia Fides 27/8/2018)

 

O tentativă de răpire terminată rău l-a costat viaţa pe preotul Jude Egbom, ucis cu gloanţe de armă de foc în seara zilei de 10 septembrie 2018 la Umuwala, în statul Imo, din sudul Nigeriei. Părintele Egbom se tundea la o frizerie de stradă de lungul Nkwerre-Anara road când doi vagabonzi au încercat să-l tâlhărească. Nu se ştie bine ce s-a întâmplat, dar la un moment dat bandiţii au tras câteva focuri de armă, ucigându-l pe preot şi fugind cu geanta şi maşina preotului, care era paroh la St. Patrick’s Parish Amucha.

(Agenţia Fides 12/9/2018; 13/9/2018; 14/9/2018)

 

Pr. Louis Odudu a murit într-un spital din Warri, în statul Delta (din sudul Nigeriei), la 19 septembrie 2018, la patru zile după fuga sa din ascunzătoarea sechestratorilor. Preotul a acuzat dureri puternice şi a fost dus la spital, unde a decedat puţin după internare. Părintele Odudu care a fost hirotonit preot în dieceza de Warri în 1987, a lucrat în Regatul Unit mai mulţi ani. Se întorsese în Nigeria de circa cinci luni. Părintele Odudu era actualmente capelan al Seat of Wisdom Catholic Chaplaincy of the Petroleum Training Institute. Anterior fusese secretar general adjunct la Secretariatul catolic al Nigeriei.

(Agenţia Fides 24/9/2018)

 

Trupul fără viaţă al preotului Arturo Rene Pozo Sampaz, 62 de ani, paroh al parohiei San Juan, în nordul oraşului Quito (Ecuador), a fost găsit în dimineaţa zilei de 9 octombrie 2018, lângă patul său, cu mâinile şi picioarele legate, dar fără semne de violenţă. De câteva luni părintele Arturo locuia în case surorii, care în acele zile era absentă. Conform autopsiei, moartea, prin asfixiere, ar fi avut loc cu 24 sau 48 de ore înainte de găsire. Oamenii şi-l amintesc ca un bun preot, dedicat slujirii sale. Funeraliile au fost prezidate de arhiepiscopul de Quito, Mons. Fausto Travez Travez.

(Agenţia Fides 12/10/2018)

 

Un tânăr seminarist de 19 ani, Gérard Anjiangwe, a fost ucis de un grup de militari la 4 octombrie 2018, în faţa bisericii parohiale „Sfânta Tereza” din Bamessing, un sat pe lângă Ndop, în departamentul Ngo-Ketunjia, din nord-vestul Camerunului. Pe la 9.30 dimineaţa, la sfârşitul Liturghiei, în timp ce Gérard şi credincioşii se aflau în faţa bisericii, a venit un camion militar care provenea de la Ndop. Câţiva soldaţi au coborât din el şi au început să tragă. În timp ce credincioşii s-au refugiat în sacristie baricadând uşa, seminaristul s-a prosternat la pământ recitând rozariul. Militarii au încercat în zadar să deschidă uşa; atunci s-au apropiat de Gérard întins pe paviment şi i-au ordonat să se ridice, lucru pe care l-a făcut cu ezitare. După ce l-au interogat, soldaţi i-au ordonat seminaristului să îngenuncheze din nou, apoi i-au tras trei gloanţe la gât, a murit pe loc.

(Agenţia Fides 16/10/2018)

 

Pr. Ícmar Arturo Orta, 50 de ani, dispăruse la 11 octombrie, după ce a celebrat Liturghia în cartierul Colonia Obrera. Trupul fără viaţă al parohului parohiei San Luis Rey de Francia, din arhidieceza de Tijuana (Mexic), a fost găsit în după-amiaza zilei de 13 octombrie, în via Santa María, cartierul Ley del Servicio Civil (Tijuana), cu mâinile şi picioarele legate şi cu semne de violenţă pe tot corpul. Era foarte iubit de credincioşii săi, care-l considerau ca un tată.

(Agenţia Fides 15/10/2018)

 

A fost ucis în Sud Sudan primul iezuit de naţionalitate kenyană, părintele Victor Luke Odhiambo SJ, rănit mortal în noaptea de 14 noiembrie 2018 de un grup de oameni înarmaţi care au atacat comunitatea iezuită din Cueibet, în statul Gok. Ceilalţi trei componenţi ai comunităţi au rămas nevătămaţi. Părintele Odhiambo a fost primul kenyan care a devenit iezuit. Născut la 20 ianuarie 1956, a intrat în Societatea lui Isus (SJ) la 4 iulie 1978. A fost hirotonit preot la 22 august 1987 şi a depus voturile definitive la 30 mai 1993. În Sud Sudan părintele Odhiambo era directorul la Mazzolari Teachers College şi vice-superior al comunităţii iezuite din Cuibet de la 30 ianuarie 2017. Profesor a mii de studenţi în Centrul Starehe Boys din Nairobi, în Kenya, şi în Loyola High School din Dar Es Salaam, în Tanzania, era un om curajos, inteligent, grijuliu, administrator creativ şi mai ales un care credea în valoarea educaţiei.

(Agenţia Fides 16/11/2018)

 

Vicarul general al diecezei de Alindao, pr. Blaise Mada, şi pr. Celestine Ngoumbango, paroh de Mingala, în Republica Centrafricană, au fost ucişi în timpul atacului la episcopie unde se refugiaseră împreună cu alte persoane, la Alindao, la 15 noiembrie 2018. Rebelii ex Seleka din UPS (Unité pour la Paix en Centrafrique) au atacat catedrala din Alindao, în sudul ţării, şi apropiatul lagăr de refugiaţi. După ce au vandalizat şi incendiat catedrala, rebelii s-au îndreptat spre lagărul de refugiaţi unde au ucis cel puţin 42 de persoane. Motivaţia masacrului ar fi răzbunarea pentru uciderea „unui musulman” din partea miliţiilor anti Balaka.

(Agenţia Fides 17/11/2018; 19/11/2018; 3/12/2018)

 

Părintele Cosmas Omboto Ondari, misionar de naţionalitate kenyană apartenent la Societatea Misionară a Sfântului Iosif din Mill Hill, a fost ucis în după-amiaza zilei de 21 noiembrie 2018 la Kembong, la câţiva km de Memfe, capitală a departamentului provinciei de sud-est, din Camerun. Părintele Cosmas a fost împuşcat de două ori de o patrulă de militari în timp ce se afla în faţa bisericii St. Martin of Tours, unde era vice-paroh. Misionarul, împuşcat în piept şi în burtă, a murit pe loc. Părintele Cosmas avea circa treizeci de ani, fusese hirotonit la 26 martie 2017 la Kisii, în Kenya, şi a fost trimis imediat în Camerun, mai întâi la parohia St Jude din Fundong în provincia nord-vest şi apoi în zona Mamfe. Părintele Cosmas a fost al doilea preot catolic ucis în regiunea anglofonă sud-estică, şi seminaristul Gérard Anjiangwe a fost ucis în circumstanţe asemănătoare.

(Agenţia Fides 22/11/2018)

 

În dimineaţa zilei de 10 decembrie 2018, pr. John Njoroge Muhia, 56 de ani, paroh al parohiei din Kinoo a Kiambu, la 25 km de Nairobi, mergea la o bancă din Kikuyu, pentru a depune ofertele credincioşilor, când s-au apropiat de el patru vagabonzi care după ce au blocat maşina cu care călătorea, i-au spus să le dea geanta pe care o avea în maşină. În faţa ezitării preotului, unul dintre hoţi a scos un pistol, a tras focuri prin parbriz, care l-au lovit pe părintele Njoroge în piept. Vagabonzii au luat apoi geanta preotului şi un telefon celular şi au fugit cu motocicleta.

(Agenţia Fides 11/12/2018)

 

 

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2018

 

Nr. Nume şi prenume Naţionalitate Institut sau dieceză Data şi locul morţii
1. Pr. Tony Mukomba Malawi Diecezan 17/01 – Blantyre (Malawi)
2. Thérese Deshade Kapangala R.D. Congo Laică 21/1 – Kintambo (R.D.Congo)
3. Pr. Ivan Jaimes Mexic Diecezan 5/2 – Guerrero (Mexic)
4 Pr. Germain Muniz Garcia Mexic Diecezan 5/2 – Guerrero (Mexic)
5. Pr. Alain-Florent Gandoulou Congo Diecezan 22/2 – Berlin (Germania)
6. Pr. Florent Mbulanthie Tulantshiedi R.D. Congo Congregaţia Joséphis 2/3 – Kasay (R.D. Congo)
7. Pr. Xavier Thelakkat India Diecezan 1/3 – Malayattoor (India)
8. Pr. Joseph Désiré Angbabata Rep. Centrafr. Diecezan 22/3 – Seko (Rep. Centrafr.)
9. Dagoberto Noguera Avendano Ecuador Ex sacerdote 10/3 – Santa Marta (Columbia)
10. Pr. Walter Osmin Vásquez El Salvador Diecezan 29/3 – Lolotique (El Salvador)
11 Pr. Etienne Nsengiyumva R.D. Congo Diecezan 8/4 – Kitchanga (R.D. Congo)
12. Pr. Rubén Alcántara Díaz Mexic Diecezan 18/4 – Cuautitlán (Mexic)
13. Pr. Juan Miguel C. García Mexic Diecezan 20/4 –  Tlajomulco (Mexic)
14. Don Bernardin Brou Aka Daniel Coasta de Fildeş Diecezan 23/4 – Agnibilékrou (Coasta de Fildeş)
15. Pr. Joseph Gor Nigeria Diecezan 24/4 – Mbalom (Nigeria)
16. Pr. Felix Tyolaha Nigeria Diecezan 24/4 – Mbalom (Nigeria)
17. Pr. Moisés Fabila Reyes Mexic Diecezan 25/4 – Cuernavaca (Mexic)
18. Pr. Mark Yuaga Ventura Filipine Diecezan 29/4 – S. Isidro (Filipine)
19. Pr. Albert Toungoumale-Baba

Republica

Centrafricană

Diecezan 1/5 – Bangui (Rep. Centrafricană)
20. José Maltez Nicaragua Laic, Oratoriul Salezian 5/6 – Granada (Nicaragua)
21. Pr. Richmond Nilo Filipine Diecezan 10/6 – Mayamot (Filipine)
22 Sandor Dolmus Nicaragua Laic, ministrant 14/6 – Leon (Nicaragua)
23. Pr. Firmin Gbagoua Rep.Centrafric. Diecezan 29/6 – Bambari (Rep. Centrafric.)
24. Pr. Iraluis José Garcia Escobar Venezuela Diecezan 9/7 – Barquisimeto (Venezuela)
25. Pr. Alexandre Sob Nougi, Camerun Diecezan 20/7 –Buea (Camerun)
26. Pr. John Fredy Garcia Jaramillo Columbia Diecezan 25/7 – Medellin (Columbia)
27 Pr. Carlos Riudavets Montes Spania Iezuit (SJ) 10/8 – Yamakentsa (Perù)
28 Pr. Michael Akawu Nigeria Diecezan 18/8 – Abuja (Nigeria)
29 Pr. Stephen Ekakabor Nigeria Diecezan 23/8 – Warri (Nigeria)
30 Pr. Miguel Gerardo Flores Hernandez Mexic Misionarii Sfintei Familii (MSF) 25/8 – Nueva Italia (Mexic)
31 Pr. Jude Egbom Nigeria Diecezan 10/9 – Abuja (Nigeria)
32 Pr. Louis Odudu Nigeria Diecezan 19/9 – Warri (Nigeria)
33 Pr. Arturo Rene Pozo Sampaz Ecuador Diecezan 7 sau 8/10 – Quito (Ecuador)
34 Gérard Anjiangwe Camerun Seminarist 4/10 – Bamessing (Camerun)
35 Pr. Ícmar Arturo Orta Mexic Diecezan 14/10 – Tijuana (Mexic)
36 Pr. Victor Luke Odhiambo Kenya Iezuit (SJ) 14/11 – Cueibet (Sud Sudan)
37 Pr. Blaise Mada Rep.Centrafric. Diecezan 15/11 – Alindao (Rep. Centrafric.)
38 Pr. Celestine Ngoumbango Rep.Centrafric. Diecezan 15/11 – Alindao (Rep. Centrafric.)
39. Pr. Cosmas Omboto Ondari Kenya Misionari din Mill Hill 21/11 – Kembong (Camerun)
40. Pr. John Njoroge Muhia Kenya Diecezan 10/12 –  Kikuyu (Kenya)

 

 

Starea religioasă

 

Preoţi   35        (30 diecezani; 2 iezuiţi (SJ); 1 Josephity; 1 Misionarii Sfintei Familii (MSF); 1 Misionarii din Mill Hill (MHM).

 

Seminarişti       1

 

Laici                4

 

 

Ţări de origine

 

Africa  22        (6 Nigeria, 5 Republica Centrafricană, 3 Kenya, 3  R.D. Congo, 1 Congo, 2 Camerun, 1 Malawi, 1 Coasta de Fildeş)

 

America          14         (7 Mexic, 2 Nicaragua, 2 Ecuador, 1 Columbia, 1 Venezuela, 1 El Salvador)

 

Asia                 3          (2 Filipine, 1 India)

 

Europa             1          (1 Spania)

 

 

Locurile morţii

 

Africa              21        (6 Nigeria, 5 Republica Centrafricană, 3 Camerun, 3 R.D. Congo, 1 Sud Sudan, 1 Malawi, 1 Coasta de Fildeş, 1 Kenya)

 

America           15        (7 Mexic, 2 Nicaragua, 2 Columbia, 1 Venezuela, 1 Ecuador, 1 Perù, 1 El Salvador)

 

Asia                 3          (2 Filipine, 1 India)

 

Europa             1          (1 Germania)

 

 

LUCRĂTORII PASTORALI UCIŞI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2017

 

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – Conform datelor deţinute de Agenţia Fides, în deceniul 1980-1989 şi-au pierdut viaţa în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat ştiri.

Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari ucişi, tot conform informaţiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare faţă de deceniul precedent, totuşi trebuie să fie analizaţi şi următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puţin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea ştirilor şi din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care şi-au sacrificat viaţa conştienţi de riscul pe care şi-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredinţate.

În anii 2001-2017 totalul lucrătorilor pastorali ucişi este de 416.

 

ANNO TOT VES SAC DIAC FRAT REL SEM IVC CAT LAI VOL
1990 17   10     7          
1991 19 1 14   1 3          
1992 21   6   2 13          
1993 21 1C+1 13     4 1 1      
1994 26   20   1 4 1        
1994* 248 3 103   47 65   30      
1995 33   18 1 3 9       2  
1996 48 3 19   8 13 1 2 1 1(ct)  
1997 68 1 19   1 7 40        
1998 40 1 13   5 17 4        
1999 32   17     9 4   2    
2000 31   19     7 3 1     1
2001 33   25     5 1 1   1  
2002 25 1 18   1 2 2 1      
2003 29 1 20   1   3     2 2
2004 16   12     1       3  
2005 25 1 18   2 3       1  
2006 24   17   1 3       2 1
2007 21   15 3 1 1 1        
2008 20 1 16   1         2  
2009 37   30     2 2     3  
2010 25 1 17   1 1 2     3  
2011 26   18     4       4  
2012 13   11     1       1  
2013 23   20     1       2  
2014 26   17   1 6 1     1  
2015 22   13     4       5  
2016 28   14     9 1     4  
2017 23   13   1 1       8  

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoţi diecezani şi călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoţi; CĂL: călugăriţe; SEM: seminarişti; IVC: membri ai institutelor de viaţă consacrată; CAT: cateheţi; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

 

PENTRU ULTERIOARE APROFUNDĂRI DESPRE ULTIMII ANI: www.fides.org

Special Fides îngrijit de S.L. – Agenţia Fides 28/12/2018

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.