Categorii

Misionari ucişi în anul 2017

„Biserica este Biserică dacă este Biserică de martiri” 

Papa Francisc, 22 aprilie 2017  

MISIONARII UCIŞI ÎN ANUL 2017

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – În anul 2017 au fost ucişi în lume 23 de misionari: 13 preoţi, 1 călugăr, 1 călugăriţă, 8 laici. După repartiţia continentală, pentru al optulea an consecutiv, numărul cel mai ridicat se înregistrează în America, unde au fost ucişi 11 lucrători pastorali (8 preoţi, 1 călugăr, 2 laici), după care urmează Africa, unde au fost ucişi 10 lucrători pastorali (4 preoţi, 1 călugăriţă, 5 laici); în Asia au fost ucişi 2 lucrători pastorali (1 preot, 1 laic). Din 2000 până în 2016, conform datelor adunate de Agenţia Fides, au fost ucişi în lume 424 lucrători pastorali, dintre care 5 episcopi.

Lista anuală de la Fides de mult timp nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci încearcă să înregistreze toţi lucrătorii pastorali morţi în mod violent, nu în mod expres „din ură faţă de credinţă”. Pentru aceasta se preferă să nu se folosească termenul „martiri”, decât în semnificaţia sa etimologică de „martori”, pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica eventual o va putea da cu privire la unii dintre ei, şi pe care încercăm oricum să-i documentăm în acest context anual.

Mulţi lucrători pastorali au fost ucişi în timpul tentativelor de răpire sau de furt, făcute şi cu ferocitate, în contexte de sărăcie economică şi culturală, de degradare morală şi ambientală, unde violenţa şi samavolnicia au ajuns regulă de comportament, în totală lipsă de respect faţă de viaţă şi faţă de orice drept uman. La toate latitudinile, preoţii, călugăriţele şi laicii împărtăşesc cu oamenii obişnuiţi aceeaşi viaţă zilnică, aducând valoarea specifică a mărturiei lor evanghelice ca semn de speranţă. Cei ucişi sunt vârful icebergului, deoarece este cu siguranţă lungă lista lucrătorilor pastorali, sau a catolicilor simpli, agresaţi, bătuţi, tâlhăriţi, ameninţaţi, ca şi aceea a structurilor catolice în slujba întregii populaţii, asaltate, vandalizate sau prăduite. La listele provizorii făcute anual de Agenţia Fides trebuie adăugată mereu lista atâtora, despre care probabil nu se va afla niciodată nimic sau nici măcar numele nu se va cunoaşte, care în orice colţ al planetei suferă şi plătesc cu viaţa credinţa lor în Isus Cristos. Rar asasinii de preoţi sau surori sunt găsiţi sau condamnaţi. Este exemplificativă condamnarea celui care a mandatat asasinarea misionarului iezuit spaniol Vicente Canas, ucis în Brazilia în 1987. În primul proces, celebrat în 2006, imputaţii au fost achitaţi din lipsă de probe; noul proces din 29 şi 30 noiembrie, a dus la condamnarea mandantului, unicul supravieţuitor dintre imputaţi.

„Violenţa împotriva clerului a crescut în ultimii ani, fără a vedea acţiuni concrete pentru a o opri”, a afirmat părintele Omar Sotelo, director al Centrului Catolic Multimedial din Mexic, care prezintă în fiecare an un raport despre violenţă şi despre uciderea de preoţi şi călugări în naţiunea latinoamericană. „Populaţia este expusă permanent criminalităţii, ştim bine asta, dar acum mai ales preoţia a devenit o slujire periculoasă; în cursul ultimilor nouă ani, Mexicul este ţara cu cel mai mare număr de preoţi ucişi”.

„Am denunţat atacurile împotriva Bisericii şi mai ales răpirea slujitorilor lui Dumnezeu”, a afirmat mons. Marcel Utembi Tapa, arhiepiscop de Kisangani şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Naţionale din Congo (CENCO), în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles. „Preoţii nu sunt angajaţi în politică. Dacă au existat apeluri din partea unor lucrători pastorali, este în cadrul angajării civile, al respectării valorilor precum dreptatea, pacea şi reconcilierea”. Biserica nu face altceva decât „să predice dreptatea, pacea, respectarea bunei guvernări, în cadrul doctrinei sale sociale”.

În timpul liturgiei Cuvântului în amintirea „Noilor Martiri” din secolul al XX-lea şi al XXI-lea, pe care a prezidat-o la 22 aprilie 2017 în bazilica „Sfântul Bartolomeu la Insula Tiberina”, la Roma, papa Francisc a afirmat: „Amintirea acestor martori eroici antici şi recenţi ne întăreşte în convingerea că Biserica este Biserică dacă este Biserică de martiri. Şi martirii sunt aceia care… au avut harul de a-l mărturisi pe Isus până la sfârşit, până la moarte. Ei suferă, îşi dau viaţa, iar noi primim binecuvântarea lui Dumnezeu pentru mărturia lor”. Papa a reafirmat că motivul oricărei persecuţii trebuie căutat în ură, „ura principelui acestei lumi faţă de cei care au fost mântuiţi şi răscumpăraţi de Isus cu moartea sa şi cu învierea sa” şi a subliniat că „Moştenirea vie a martirilor ne dăruieşte astăzi nouă pace şi unitate. Ei ne învaţă că, prin forţa iubirii, prin blândeţe, se poate lupta împotriva prepotenţei, a violenţei, a războiului şi se poate realiza cu răbdare pacea”.

În lista lucrătorilor pastorali ucişi în anul 2017 nu figurează episcopul de Bafia, în Camerun, E.S. Mons. Jean-Marie Benoît Bala, al cărui trup a fost găsit în apele fluviului Sanaga, la 2 iunie. În maşină era „un mesaj straniu (…) alături de cartea sa de identitate şi alte efecte personale”, informa un comunicat al Conferinţei Episcopale din Camerun, subliniind: „Noi episcopii din Camerun afirmăm că mons. Jean-Marie Benoît nu s-a sinucis; a fost asasinat cu brutalitate”. Comunicatul adăuga „amintirea tristă a multor prelaţi, membri ai clerului şi persoane consacrate care au fost asasinaţi în circumstanţe neclarificate până astăzi”. La sfârşitul investigaţiilor, procurorul general a afirmat că el consideră că „înecul este cauza cea mai probabilă a morţii episcopului”, deci n-ar fi vorba de ucidere, ci de sinucidere. După câteva zile, preşedintele Conferinţei Episcopale a reafirmat poziţia episcopilor (vezi Fides 10/7/2017).

În listă nu apare nici numele preotului venezuelean José Luis Arismendi, 35 de ani, mort în dimineaţa de Sâmbăta Sfântă, 15 aprilie, datorită lipsei de medicamente. Timp de două zile preotul a aşteptat antibioticele potrivite pentru a trata meningita bănuită, dar în pofida căutării zeloase a celor din familie şi a altor persoane, şi a intervenţiei cardinalului Baltazar Porras, n-au ajuns la timp. Deşi n-a fost ucis de mâna cuiva în mod deosebit, acest preot poate să-i reprezinte pe atâţia venezuelani morţi datorită lipsei de hrană, de asistenţă, de medicamente ca urmare a gravei crize politice şi sociale prin care trece ţara (vezi Fides 19/04/2017).

Sunt de semnalat şi cei doi lucrători de la Crucea Roşie Internaţională (CICR), Lukudu Kennedy Laki Emmanuel, ucis la 8 septembrie în Sud Sudan în timpul unei ambuscade la un convoi care adusese ajutoare umanitare, şi fizioterapeuta spaniolă Lorena Enebral Perez, ucisă la 11 septembrie în centrul de reabilitare în care lucra, la Mazar-e-Sharif, ca reprezentanţi ai celor care, în fiecare continent, se străduiesc cu jertfă pentru a alina suferinţele populaţiei.

PLAGA SECHESTRĂRILOR

Provoacă îngrijorare răspândirea, la diferite latitudini, a sechestrărilor de preoţi şi surori, unele încheiate în mod tragic, altele cu eliberarea ostaticilor, altele cu tăcerea încă.

Misionara columbiană sora Gloria Cecilia Narvaez Argoty a fost răpită la 8 februarie în satul Karangasso, în Mali. Grupul Al Qaeda din Mali, prin social media, a publicat în luna iulie un material video în care apare sora şi alţi cinci ostatici străini, răpiţi de reţeaua jihadistă. În pofida interesării şi a mobilizării Bisericii şi a guvernelor, nu există veşti sigure.

Şi în Nigeria şase Surori ale Inimii Euharistice a lui Cristos, (trei călugăriţe cu voturi: sora Roseline Isiocha, sora Aloysius Ajayi şi sora Frances Udi, şi trei aspirante) au fost răpite la 13 noiembrie din conventul lor la Igouriakhi de bărbaţi înarmaţi intraţi noaptea în casa de formare. Pentru eliberarea lor a lansat apel şi papa Francisc, în timp ce Conferinţa Episcopală a declarat că explorează diferite căi pentru a asigura eliberarea lor.

Au avut un rezultat fericit, cu eliberarea ostaticilor, răpirile părintelui Tom Uzhunnalil, salezianul răpit la 4 martie 2016 la Aden, în Yemen, în atacul unor probabili qaedişti la casa pentru bătrâni a surorilor Maicii Tereza în care au fost ucise patru surori şi alte 12 persoane, eliberat după 18 luni de închisoare, şi cea a părintelui Teresito Soganub (numit „părintele Chito”), vicarul prelaturii apostolice din Marawi, în Filipine, sechestrat la 23 mai şi eliberat după 117 zile de închisoare de către teroriştii din grupul „Maute”, legat de Statul Islamic, care ocupase oraşul Marawi, pe insula Mindanao, sechestrând în afară de preot şi un grup de credincioşi, dintre care doi au fost ucişi în timpul unui bombardament. A durat de la 12 la 17 octombrie sechestrarea părintelui Maurizio Pallù, preot italian din dieceza de Roma, răpit în Nigeria, pe lângă Benin City, unde este misionar catehet din Drumul neocatecumenal. Părintele William Walter Rozario, preot din Bangladesh, din dieceza de Rajshahi, ale cărui urme se pierduseră la 27 noiembrie, a fost găsit de poliţie la Syleth, în nord-estul ţării, la 2 decembrie. Evenimentul său rămâne de clarificat deoarece poliţia susţine că preotul s-a îndepărtat singur şi n-a suferit nicio violenţă, în timp ce Biserica locală este convinsă că a fost vorba de o sechestrare.

Cu privire la soarta iezuitului italian părintele Paolo Dall’Oglio, răpit la 29 iulie 2013 la Raqqa, în Siria, au circulat în aceşti ani atâtea voci, fără nicio confirmare. Răpirea sa n-a fost niciodată revendicată.

În ultimii ani în Nigeria, în special în statele din sud, a crescut numărul răpirilor de preoţi şi călugări cu scop de recompensă. Cea mai mare parte dintre ei sunt eliberaţi după puţine zile. Conferinţa Episcopală Nigeriană a interzis plătirea oricărei răscumpărări în cazul răpirii de preoţi şi călugări. Conform informaţiilor adunate de Fides, numai anul acesta au fost răpiţi cel puţin cinci preoţi în sudul Nigeriei. Părintele Samuel Okwuidegbe, iezuit, a fost luat de necunoscuţi la 18 aprilie pe strada care leagă Benin City de Onitsha şi apoi eliberat la 22 aprilie (vezi Fides 25/4/2017). La 18 iunie un blitz al poliţiei l-a eliberat pe părintele Charles Nwachukwu, din dieceza de Okigwe, în statul Imo, care fusese răpit de 5 bandiţi înarmaţi la 16 iunie (vezi Fides 28/6/2017). Episodul cel mai dramatic a avut loc la 1 septembrie cu răpirea şi uciderea părintelui Cyriacus Onunkwo în statul Imo, al cărui trup a fost găsit la 2 septembrie (vezi 12/9/2017). Părintele Lawrence Adorolo, paroh al bisericii „Sfântul Benedict” din Okpella, în statul Edo, în timp ce se întorcea de la Auchi la parohia sa, a fost răpit la 27 septembrie şi eliberat la 30 septembrie. De doi ani nu se ştie nimic despre părintele Gabriel Oyaka, călugăr nigerian din Congregaţie Duhului Sfânt, răpit la 7 septembrie 2015 în statul Kogi (vezi Fides 10/9/2015).

În Republica Democratică din Congo, părintele Pierre Akilimali şi părintele Charles Kipasa au fost luaţi de necunoscuţi din parohia Notre-Dame des Anges din Bunyuka, în dieceza de Beni-Butembo, provincia Nord-Kivu, în nord-estul Republicii Democratice din Congo, în noaptea dintre duminică 16 şi luni 17 iulie. Conferinţa Episcopală Naţională din Congo (CENCO) a denunţat climatul de nesiguranţă din zonă, a amintit autorităţilor congoleze de datoria lor de „a garanta siguranţa persoanelor şi a bunurilor lor” şi a amintit că din octombrie 2012 nu se ştie nimic despre soarta a trei părinţi asumpţionişti, Jean-Pierre Ndulani, Anselme Wasikundi şi Edmond Bamutute, răpiţi din parohia lor Notre-Dame des Pauvres din Mbau (vezi Fides 22/10/2012). În pofida iniţiativelor, apelurilor şi manifestărilor publice, despre părintele Pierre Akilimali şi părintele Charles Kipasa nu există veşti. În aceeaşi provincie Nord-Kivu doi membri ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Muhindo şi Joseph, au fost răpiţi în dimineaţa zilei de 7 iunie, pe strada dintre Kirumba şi Kaseghe, şi au fost eliberaţi la 15 iunie (vezi Fides 8/6/2017). CICR a comunicat că echipa desfăşura activităţi umanitare, ocupându-se de distribuirea de alimente şi alte bunuri esenţiale.

Şi în Mexic sunt frecvente răpirile, dintre care multe nu sunt denunţate, deci nu găsesc spaţiu în mass-media, de teama de a nu pune în pericol viaţa celor răpiţi şi a accelera eliberarea lor. La 28 martie a fost răpit preotul Oscar Lopez Navarro, care-şi desfăşura slujirea la parohia San José Obrero din Altamira. Mons. Dibildox, episcop de Tampico, a denunţat că la Tamaulipas „din păcate creşte mult criminalitatea. Până astăzi au respectat Biserica, dar după cum se vede, nici preoţii nu mai sunt respectaţi, chiar ei care-şi dau viaţa pentru bine, pentru persoane”. Preotul a fost eliberat la 30 martie (vezi Fides 30 şi 31/03/2017)

AMINTIREA, FORŢĂ PENTRU VIITOR

În unele cazuri, amintirea jertfei lucrătorilor pastorali este reînnoită în timp, devenind astfel sprijin şi încurajare pentru comunităţi de a continua pe urmele lor. 

Familiile de agricultori din, în sudul statului Pará (Brazilia), s-au întâlnit la 12 februarie pentru a aminti moartea sorei Dorothy Stang, ucisă pentru lupta sa pentru săracii din regiune (vezi Fides 15/02/2005). Comunităţile în care lucra sora Dorothy cereau o reformă agrară dreaptă şi să se oprească despădurirea crescândă a zonei (vezi Fides 16/02/2015). Sora Dorothy Stang, 73 de ani, născută în Statele Unite ale Americii, naturalizată braziliană, a fost ucisă în dimineaţa zilei de 12 februarie 2005 cu şase gloanţe trase de la mică distanţă.
„Oraş mort” la Butembo în prima aniversare a asasinării părintelui Vincent Machozi, preot asumpţionist, care denunţa exploatarea ilegală a coltanului în regiune (vezi Fides 22/3/2016). Toată populaţia din Butembo a oprit activităţile pentru a participa la comemorarea curajosului preot, animată de clubul „Prietenii părintelui Vincent” care a prezentat un material video despre gesturile părintelui ucis. O liturghie pentru el a fost celebrată la parohia Lyambo de Kalemire (vezi Fides 21/3/2017).

În timpul celei de-a XIV-a Întâlniri a Tineretului Misionar Spaniol, desfăşurată la El Escorial (Madrid) de la 21 la 23 aprilie, a fost amintită sora Isa Solà, misionară spaniolă, călugăriţă a lui Isus şi a Mariei, agresată şi ucisă pe o stradă din capitala Haiti la 2 septembrie 2016, cu scop de răpire (vezi Fides 3/09/2016). De mulţi ani era angajată să aline suferinţele populaţiei, agravate de cutremur. Maria Angeles Aliño, superioară provincială a călugăriţelor lui Isus şi ale Mariei din Spania, a explicat că, în aceste luni, „amintirea lui Isa Solá este o constantă în comunitatea noastră” şi a subliniat că are o influenţă foarte puternică printre surorile mai tinere (vezi Fides 21/04/2017)

La 21 iulie 1987, episcopul spaniol Mons. Alejandro Labaca Ugarte, O.F.M. Cap., episcop al vicariatului apostolic din Aguarico (Ecuador), şi călugăriţa columbiană sora Inés Arango, terţiară capucină, care încercau să salveze populaţiile indigene Tagaeri de ameninţarea unei incursiuni în ţinutul lor din partea companiilor petrolifere, au fost ucişi în mod barbar. În a 30-a aniversare a martiriului lor, REPAM (Reţea Eclezială Panamazoniană) a produs un documentar cu titlul „Viaţa pentru Amazonia” (vezi Fides 24/07/2017).

La 5 octombrie 2016 părintele Juan Heraldo Viroche a fost găsit mort în locuinţa sa, la Tucuman, la circa 70 de km de capitala Argentinei. Era foarte cunoscut pentru lupta sa împotriva traficului de droguri. „Părintele Juan a înfruntat cu curaj mafiile care gestionează traficul de droguri şi care-l ameninţaseră pe el şi pe alţii din comunitatea sa. Circumstanţele morţii sale tragice încă trebuie clarificate de autorităţi”, se citea în textul Comisiei episcopale, la o lună de la moartea sa violentă (vezi Fides 4/11/2016). Nici astăzi nu există clarificări din partea autorităţilor care susţin că a fost sinucidere. Liturghia pentru părintele Viroche, în prima aniversare a morţii, a fost prezidată de mons. Fernando Maletti, episcop de Merlo-Moreno şi referent al Comisiei Naţionale a toxico-dependenţei din Conferinţa Episcopală Argentiniană, concelebrată de mulţi preoţi care lucrează în acest sector, şi a fost o enormă prezenţă de tineri (vezi Fides 06/10/2017).

Evenimentul episcopului lazarist olandez mons. Frans Schraven şi al celor opt misionari europeni, ucişi de soldaţii japonezi în urmă cu 80 de ani, pentru că au încercat să protejeze cele peste 200 de tinere chineze pe care militarii din armata invadatoare voiau să le reducă la starea de sclave sexuale, a fost amintită de studioşi şi profesori în timpul simpozionului „The Conference on the 80th anniversary of Zhengding Church massacre at the start of the anti-Japanese War”, organizat la 25 octombrie la Pechin de Institutul de studii creştine din Academia Chineză de Ştiinţe Sociale şi de Institutul cultural Faith al Bisericii catolice. Academicienii, ecleziasticii, istoricii şi reprezentanţii politici prezenţi la întâlnire s-au arătat unanimi în recunoaşterea contribuţiei obiective pe care Biserica catolică din China a oferit-o naţiunii şi poporului chinez în timpul războiului cu invadatorii japonezi. Diferite intervenţii, pornind de la acel episod sângeros, au exaltat în termeni mai generali şi aportul dat de misionarii catolici la dezvoltarea societăţii chineze, mai ales în domeniul educativ, cultural şi sanitar, precum şi prin operele de caritate în favoarea celor mai nevoiaşi (vezi Fides 9/11/2017).

RECUNOAŞTEREA BISERICII 

În ziua de Joia Sfântă, 1e aprilie, arhiepiscopul de Rouen (Franţa), E.S. Mons. Dominique Lebrun, a anunţat deschiderea fazei diecezane a cauzei de beatificare a părintelui Jacques Hamel, care a fost ucis în dimineaţa zilei de 26 iulie 2016 în timp ce celebra Liturghia în biserica Saint Etienne du Rouvray, în Normandia, de doi bărbaţi militanţi ai aşa numitului Stat Islamic, care l-au înjunghiat pe altar. Papa Francisc a acordat dispensa pentru a deschide, la puţine luni după moartea sa, procesul de beatificare. În prima aniversare a evenimentului tragic, în aceeaşi biserică şi la aceeaşi oră în care celebra părintele Hamel, arhiepiscopul de Rouen a celebrat sfânta Liturghie transmisă de diferite posturi. Alte iniţiative în amintirea părintelui Hamel şi pentru pace au fost organizate în diferite comunităţi la aniversarea morţii (vezi Fides 25/7/2017).

S-a încheiat la 25 martie faza diecezană a cauzei de beatificare a slujitorului lui Dumnezeu părintele Ezechiele Ramin, misionar combonian (MCCJ) italian, ucis în Brazilia la 24 iulie 1985. Cu un an înainte, la 20 ianuarie 1984 a venit în Brazilia şi după aceea a fost destinat la Cacoal în Rondonia, unde a îndrăgit problematica indigenă a repartiţiei terenurilor. La 24 iulie 1985 a fost ucis într-o ambuscadă, în timp ce se întorcea de la o întâlnire cu câţiva ţărani care ocupaseră terenuri, cărora le ceruse să se retragă. După câteva zile, papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre el ca despre un „martir al carităţii”. În Brazilia amintirea părintelui Ezechiele este încă foarte vie, mai ales în rândul populaţiilor indigene, al agricultorilor şi al persoanelor mai simple (vezi Fides 27/3/2017). 

Sfântul Părinte Francisc a autorizat anul acesta promulgarea mai multor decrete referitoare la martiriu.

Martiriul mons. Jesús Emilio Jaramillo Monsalve, din Institutul pentru Misiuni Externe din Yarumal, primul episcop de Arauca, ucis din ură faţă de credinţă în 1989, pe lângă Fortul (Columbia). Mons. Jaramillo a fost sechestrat de bandiţi înarmaţi la 2 octombrie 1989 împreună cu 3 preoţi şi un seminarist, în timp ce era în vizită pastorală în localitatea Fortul, la 800 de km est de Bogotá. A fost găsit mort ziua următoare, ucis de patru gloanţe trase în cap (vezi Fides 7/7/2017).

Martiriul sorei Leonella Sgorbati, Misionară a Consolatei, ucisă la 17 septembrie 2006 la Mogadiscio (Somalia), lovită mortal de câţiva călăi în timp ce mergea la spitalul în care lucra. Cu ea a fost ucis şi Mohamed Mahamud, paznicul care a încercat s-o salveze. Din 1970 era misionară în Kenya şi la 18 aprilie 2002 a început primele cursuri de la şcoala profesională pentru infirmiere la Mogadiscio (vezi Fides 10/11/2017).

Martiriul misionarului italian părintele Tullio Maruzzo, de la Fraţii Minori. Plecat misionar în Guatemala în 1960, a început opera evanghelizatoare a indigenilor dedicându-se instruirii lor, în aşa fel încât să ştie să se apere de latifundiarii care puneau stăpânire pe terenurile lor. În seara zilei de 1 iulie 1981 a fost asasinat pe stradă de câţiva tâlhari împreună cu catehetul său, terţiarul franciscan Luis Obdulio Arroyo Navarro. 

La 4 noiembrie la Indore, în India, a fost beatificată sora Regina Maria Vattalil (ca laică: Maria), de la Surorile Clarise Franciscane, ucisă din ură faţă de credinţă, la 25 februarie 1995. Sora Maria, 41 de ani, era originară din Kerala, şi de doi ani şi jumătate lucra la Udaynagar, în dieceza de Indore, în statul indian Madhya Pradesch. A fost ucisă în timp ce călătorea cu autobuzul de la Udaynagar la Indore. Doi bărbaţi au constrâns-o să coboare din mijloc şi, în faţa pasagerilor, au înjunghiat-o cu peste 50 de lovituri de cuţit. Călugăriţa era angajată mai ales în favoarea agricultorilor şi a femeilor din sate, desfăşura activităţi de asistenţă socială, învăţând drepturile civile populaţiilor tribale din Udaynagar, într-o zonă dominată de mari proprietari de terenuri şi de bişniţari (vezi Fides 24/3/2017). Asasinul său în închisoare s-a căit şi a îmbrăţişat credinţa creştină şi era prezent la liturgia de beatificare. 

La 23 septembrie, misionarul părintele Stanley Francis Rother, a devenit primul martir din SUA recunoscut oficial. Născut la Okarche, Oklahoma, SUA, după câţiva ani de activitate pastorală ca vicar parohial, a cerut să fie înscris la misiunea pe care dieceza de Oklahoma City şi Tulsa o avea la Santiago Atitlán, în Guatemala. A învăţat spaniola şi limba populaţiei locale, tz’utujil, pentru a putea celebra sacramentele. Vizita familiile, îi catehiza pe cei mici, a celebrat mii de botezuri, sute de căsătorii şi prime împărtăşanii, avea mare caritate faţă de cei nevoiaşi. Când a izbucnit războiul civil în Guatemala, părintele Rother a fost în listele persoanelor care trebuiau eliminate. S-a întors în patrie, dar numai pentru scurt timp, deoarece simţea că nu poate să lase îndelung turma sa fără păstor. La 28 iulie 1981, la puţine luni de la întoarcerea sa în Guatemala, a fost asasinat de trei bărbaţi care au intrat în timpul nopţii în locuinţa sa.

Printre fericiţii canonizaţi la 15 octombrie de papa Francisc figurează şi doi preoţi portughezi şi un grup de laici care au fost martirizaţi împreună cu păstorii lor în 1645, în statul brazilian Rio Grande do Norte, la jumătate de secol după începutul evanghelizării acelor ţinuturi, şi sunt consideraţi „protomartirii Braziliei”. Două comunităţi, cea din Cunhaù condusă de părintele André de Soveral şi cea din Natal al cărei paroh era părintele Ambrosio Francisco Ferro, au fost masacrate împreună cu păstorii lor la distanţă de câteva luni. Sfântul Ioan Paul al II-lea, la beatificarea acestor martiri, la 5 martie 2000, a spus în omilie: „În această ţară vastă, nu erau puţine dificultăţile de a evangheliza. Prezenţa Bisericii a fost afirmată lent prin activitatea misionară a diferitelor ordine călugăreşti şi a preoţilor din clerul diecezan. Martirii beatificaţi astăzi… aparţin acestei generaţii de martiri care udând solul naţional l-au făcut fertil pentru naşterea de noi creştini. Sunt primele roade ale muncii misionare, protomartiri ai Braziliei” (vezi Fides 14/10/2017).

În aceeaşi celebrare au fost canonizaţi şi fericiţii Cristobal, Antonio şi Juan, adolescenţi, martiri, ucişi din ură faţă de credinţă în Mexic în 1529. „Copiii martiri din Tlaxcala, sunt martiri ai întregii Americi Latine, pentru că au fost primii care au dat mărturia credinţei”, a spus E.S. Mons. Francisco Moreno Barron, episcop de Tlaxcala. Sunt printre primii născuţi din etnia americană convertiţi la credinţa catolică şi sunt şi protomartirii Americii, primii care şi-au vărsat sângele lor pentru Cristos în acest continent (vezi Fides 30/06/2016; 24/03/2017).

PANORAMA CONTINENTELOR 

AMERICA

În America au fost ucişi 8 preoţi, 1 călugăr, 2 laici.

În Mexic au fost ucişi preotul Joaquin Hernandez Sifuentes, dispărut la 3 ianuarie şi găsit după câteva zile; părintele Felipe Carrillo Altamirano, ucis la 26 martie aparent victimă a unei agresiuni pentru furt; părintele Luis Lopez Villa, ucis la 5 iulie de criminali care au năvălit în parohia sa; la 3 august a murit în spital părintele José Miguel Machorro, înjunghiat la 15 mai la sfârşitul Liturghiei pe care o celebra.

În Bolivia Helena Agnieszka Kmiec, voluntară poloneză de la Voluntariatul Misionar Salvatorian, a fost asasinată la 24 ianuarie într-o tentativă de furt.

În Venezuela călugărul franciscan Diego Bedoya a fost găsit mort în zorii zilei de 10 aprilie, ucis în timpul unei răpiri.

În Columbia părintele Diomer Eliver Chavarría Pérez, a fost ucis în seara zile de 27 iulie, în parohia sa; la 3 octombrie, în timpul unei tentative de furt, a fost ucis părintele Abelardo Antonio Muñoz Sánchez.

În Brasile părintele Pedro Gomes Bezerra, a fost găsit ucis în casa parohială în dimineaţa zilei de 24 august.

În Argentina Ricardo Luna, laic, paznic la parohie, a fost ucis la 23 august.

În Haiti la 21 decembrie a fost ucis în scop de răpire părintele Joseph Simoly. 

AFRICA

În Africa au fost ucişi 4 preoţi, 1 călugăriţă, 5 laici.

În Sud Sudan un catehet din Kajo-Keji, pe nume Lino, a fost ucis la 22 ianuarie într-o capelă împreună cu alte cinci persoane.

În Madagascar părintele Lucien Njiva, capucin, a fost ucis de hoţi la unu noaptea, duminică 23 aprilie, în conventul din Ambendrana Antsohihy, în Madagascar.

În Burundi părintele Adolphe Ntahondereye, a murit la 11 mai, la două săptămâni după eliberarea sa, din cauza stresului acumulat în timpul sechestrării.

În Nigeria părintele Cyriacus Onunkwo a fost răpit şi ucis în statul Imo, la 1 septembrie; George Omondi a fost ucis la 18 martie în tentativa de a-i opri pe hoţii care voiau să fure din biserica unde el era paznic; trei cateheţi laici, Joseph, John şi Patrick, au fost ucişi într-un atentat al lui Boko Haram la Pulka.

În Kenya părintele Evans Juma Oduor a fost găsit inconştient în seara zilei de duminică 22 octombrie, dus la spital unde a murit; sora Ruvadiki Plaxedes Kamundiya, călugăriţă, a fost violată şi ucisă la 22 octombrie.

ASIA

În Asia au fost ucişi 1 preot şi 1 laic.

În Filipine la 4 decembrie, părintele Marcelito Paez a fost ucis de patru bărbaţi care i-au întins o capcană în timp ce era la volanul maşinii sale; la 20 august, în timp ce mergea să conducă o liturgie a Cuvântului, a fost ucis catehetul laic Domingo Edo.

DATE BIOGRAFICE ŞI CIRCUMSTANŢELE MORŢII

Agenţia Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

Trupul preotului Joaquin Hernandez Sifuentes, din dieceza de Saltillo, Coahuila (Mexic), care dispăruse din 3 ianuarie, a fost găsit după câteva zile de autorităţile mexicane, împreună cu alte două cadavre. Episcopul diecezei de Saltillo, E.S. Mons. José Raúl Vera López, O.P. a mulţumit autorităţilor şi i-a invitat pe cetăţeni să-şi dea seama că membrii ai clerului pot să devină victime ale oricărui delict, ca şi întreaga societate: „Trăim într-un mediu destrămat, într-o societate stricată, şi preoţii nu trăiesc sub un clopot de sticlă” (vezi Fides 09/01/2017; 13/01/2017).

Helena Agnieszka Kmiec, voluntară poloneză, 26 de ani, membru al Voluntariatului Misionar Salvatorian, a fost asasinată la primele ore ale zile de 24 ianuarie 2017 în zona Pacata din capitala Boliviei, Cochabamba. Venise cu puţine zile înainte, împreună cu o altă voluntară poloneză, la şcoala „Edmundo Bojanowski” ale surorilor Siervas de la Madre de Dios, gestionată de asociaţia religioasă „Lucyna Teresa Jdolowska”, unde ar fi trebuit să stea şase luni. Helena a fost înjunghiată mortal de doi tâlhari, arestaţi după aceea, în timpul unei tentative de furt în interiorul structurii în care era găzduită. Helena făcea parte din voluntariatul misionar din 2012. Conform mărturiilor celor care au cunoscut-o, încă de la început s-a angajat puternic în activităţile la nivel naţional şi regional, mereu gata să-şi asume responsabilitatea iniţiativelor misionare, folosindu-se cu plăcere şi de talentul său muzical. A prestat slujire în România, Ungaria şi Zambia.

Un catehet din parohia „Preasfânta Inimă” din Kajo-Keji (Sud Sudan), pe nume Lino, a fost ucis duminică 22 ianuarie în capela care se ridică în localitatea Lomin, împreună cu alte cinci persoane, de un grup înarmat. Situaţia în zonă este dramatică datorită nesiguranţei şi atacurile la adresa satelor din zonă din partea armatei sud-sudaneze împotriva populaţiilor care sunt considerate ostile guvernului central din Juba (vezi Fides 25/1/2017).

George Omondi, laic, 47 de ani, a fost ucis în noaptea dintre 18 şi 19 martie în tentativa de a opri hoţii care voiau să fure din parohia Nyalenda, slum di Kisumu, Nigeria, şi din locuinţa preotului, misionarul din Mill Hill părintele George Kraakman. Bărbatul, care din 2008 era paznicul bisericii, a fost rănit în mod repetat la cap şi la gât în timp ce îi împiedica pe hoţi să ajungă la locuinţa misionarului, dar a fost înfrânt de tâlhari. Transportat la spital, a murit acolo imediat după ce a ajuns. Lasă soţia şi cinci copii. Poliţia a intensificat controalele în zonă ca urmare a unei creşteri a delictelor violente, mai ales noaptea.

Părintele Felipe Carrillo Altamirano a fost ucis duminică 26 martie în localitatea El Nayar, prelatura Jesús María del Nayar, statul Nayarit (Mexic), aparent victimă a unei agresiuni pentru furt. Comunicatul episcopilor mexicani comentează astfel ştirea tristă: „Isus Cristos să ne dea forţa de a lupta pentru construirea unei lumi reconciliate şi paşnice, drepte şi fraterne. Moartea nu este sfârşitul mesajului de iubire pe care ni l-a adus Mântuitorul nostru, ci plinătatea vieţii. Cu preoţia sa, părintele Felipe a întrupat aceste ceretitudini pe care ni le dă credinţa”. Prelatura teritorială El Nayar se află în statul mexican Nayarit şi este una dintre cele 20 de primării din acest stat (vezi Fides 28/03/2017).

Călugărul franciscan Diego Bedoya, de la „Hermanos Franciscanos de la Cruz Blanca”, responsabil al „Casa Hogar” la La Victoria, în statul Aragua, Venezuela, a fost găsit mort în zorii zilei de luni 10 aprilie, în biroul său, foarte probabil ucis în timpul unei răpiri, deoarece la gât avea o rană provocată de o armă albă şi corpul avea semne de luptă. Diego, 35 de ani, de naţionalitate columbiană, era în Venezuela de peste 15 ani, şi desfăşura slujirea sa pastorală la Casa dedicată îngrijirii şi asistenţei bătrânilor şi copiilor neputincioşi. Hoţii au luat, în afară de pc-uri şi câteva obiecte de valoare, stocurile de alimente destinate celor găzduiţi în centru (vezi Fides 11/04/2017).

Un capucin malgaş de 46 de ani, părintele Lucien Njiva, a fost ucis în noaptea dintre sâmbătă 22 şi duminică 23 aprilie, în conventul din Ambendrana Antsohihy, în Madagascar. Pe la unu noaptea, câţiva bandiţi au atacat conventul, rănind un tânăr diacon de 26 de ani, Jérémy. Auzind strigătele sale, părintele Lucien a alergat să-l ajute, dar hoţii au tras în el cu pistol mitralieră Kalashnikov. Bandiţii voiau să pună stăpânire pe clopotul conventului pentru a extrage metalele şi a le vinde pe piaţa neagră. Capucinii au reuşit să dejoace deja o primă tentativă de furt punându-i pe fugă pe hoţi. Atacul de la conventul din Ambendrana Antsohihy face parte dintr-o serie de atacuri la convente şi biserici catolice cu violenţe şi jafuri (vezi Fides 26/4/2017).

Părintele Adolphe Ntahondereye, vicario din parohia „Sfântul Francisc Xaveriu” din Gatumba (în vestul Burundiului la graniţă cu RDC), a murit la 11 mai, la două săptămâni după eliberarea sa, din cauza stresului acumulat în timpul închisorii. La 9 aprilie, părintele Ntahondereye a fost răpit împreună cu alte două persoane după ce a căzut într-o capcană stradală întinsă de un grup de bărbaţi înarmaţi. Cei trei au fost eliberaţi după 17 zile de închisoare. Conform arhiepiscopului de Bujumbura, mons. Ngoyagoye Evariste, „preotul, care nu părăsise patul din spitalul în care a fost internat după eliberarea sa, a murit ca urmare a maltratărilor care i-au fost aplicate şi care au agravat starea sa precară de sănătate” (vezi Fides 12/5/2017).

Preotul diecezan Luis Lopez Villa, 71 de ani, a fost ucis de criminali care au reuşit să intre în parohia „San Isidro Labrador”, în localitatea mexicană Los Reyes. Episcopul diecezei de Netzahualcóyotl, E.S. Mons. Héctor Luis Morales Sánchez, a informat că părintele Lopez Villa a fost asasinat brutal în timp ce era în camera sa, în noaptea de miercuri 5 iulie. Conform raportului politiţiei, preotul a fost legat şi imobilizat, mâinile şi picioarele, cu bandă adezivă, şi avea două răni profunde, una la gât şi una pe partea stângă a toracelui, provocate de o armă ascuţită (vezi Fides 07/07/2017).

Preotul Diomer Eliver Chavarría Pérez, a fost ucis în ziua când împlinea 31 de ani, în seara zilei de 27 iulie, în parohia din Raudal, în satul Puerto Valdivia, în departamentul Antioquia (Columbia). Mons. Jorge Alberto Ossa Soto, episcop al diecezei de Santa Rosa de Osos în care era încardinat părintele Chavarría Pérez, anunţând tragicul eveniment, a invocat convertirea asasinilor şi a reafirmat refuzarea oricărei forme de violenţă împotriva vieţii şi a demnităţii persoanelor. Episcopul i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru darul vieţii sacerdotale „al acestui fiu şi frate, în slujba evanghelizării”, „jertfit în exercitarea misiunii sale” (vezi Fides 29/07/2017).

La 3 august a murit în spital părintele José Miguel Machorro, 55 de ani, mexican. Preotul a fost la 15 mai victimă a unui atac cu armă albă din partea unui individ aproape la sfârşitul Liturghiei pe care o celebra în catedrala din Ciudad de Mexico: a fost agresat la altar de un bărbat de circa treizeci de ani care l-a înjunghiat de cel puţin trei ori. Câţiva credincioşi au chemat imediat ajutoare în timp ce alţii l-au oprit pe agresor şi l-au imobilizată până la sosirea forţelor de securitate. Se pare că acesta suferea de tulburări psihice, motiv pentru care nu era în măsură să distingă între fantezie şi realitate. Din momentul agresiunii condiţiile preotului s-au agravat tot mai mult până la moartea cerebrală (vezi Fides 16/05/2017; 19/05/2017; 03/08/2017).

Catehetul Domingo Edo, a fost ucis la 20 august în timp ce mergea să prezideze o liturgie a Cuvântului în satul Bong Mal. Era un lucrător de la Centrul de Acţiune Socială al diecezei de Marbel, în insula Mindanao, în Filipine. Cu el era şi un tânăr ministrant, rănit în atac. Episodul a avut loc în zona minierei Tampakan. Domingo era angajat pentru apărarea drepturilor pământului populaţiilor indigene, ameninţate de expansiunea minierei. În anii trecuţi, tot în aceeaşi zonă, au fost ucişi alţi activişti pentru drepturile umane şi executanţii au rămas nepedepsiţi. 

Preotul Pedro Gomes Bezerra, 49 de ani, a fost găsit ucis în casa parohială la Borborema, în statul brazilian Paraibo, în dimineaţa zilei de 24 august, deci crima ar fi avut loc în seara precedentă sau noaptea. Corpul preotului, învelit într-un cearşaf, a fost înjunghiat de cel puţin 29 de lovituri de cuţit. N-au fost găsite semne de intrare prin efracţie şi n-a fost furat nimic, maşina sa a fost găsită abandonată într-o zonă rurală, la circa cincisprezece kilometri de locul delictului. Comunicatul diecezei de Guarabira informează că preotul se ocupa de zona pastorală Nossa Senhora do Carmo, la Borborema, unde exercita slujirea pastorală de doi ani. Din 1999 până în 2007 şi-a desfăşurat slujirea la Belem, unde a întemeiat Casa de primire pentru bătrâni „Bunul Păstor” şi a dat o mare mărturie de credinţă şi de angajare socială (vezi Fides 28/8/2017).

Ricardo Luna, laic, 29 de ani, paznic la parohia „Virgen Immaculada”, al colegiului şi al centrului anexate parohiei, în cartierul Villa Soldati din Buenos Aires (Argentina), a fost ucis la 23 august cu un glonţ tras în cap. Foarte probabil autorii crimei erau o bando de adolescenţi, care îl ameninţaseră cu moartea în zilele precedente deoarece i-a împiedicat să comită furturi. L-au ucis fără a fura nimic. Ricardo, care desfăşura această muncă de patru ani, era iubit şi respectat. Era căsătorit şi avea trei copii. După ucidere, locuitorii din zonă au organizat o manifestaţie publică cerând dreptate şi siguranţă.

Un preot nigerian, părintele Cyriacus Onunkwo, a fost răpit şi ucis în statul Imo, în sudul Nigeriei. În după-amiaza zilei de 1 septembrie, maşina părintelui Onunkwo a fost blocată pe lângă Banana Junction, la Amaifeke, de câţiva bărbaţi înarmaţi care l-au răpit, în timp ce mergea în satul său natal, Osina, pentru a participa la înmormântarea tatălui. Corpul preotului a fost găsit pe 2 septembrie pe lângă satul Omuma, fără răni de armă de foc sau de cuţit. În zilele următoare poliţia a arestat şase membri dintr-o bandă care se ocupă de răpiri stradale. Criminalii au mărturisit că sunt responsabili de răpirea părintelui Onunkwo, cu scopul de a percepe bani de la familie şi de la Biserică. Preotul a murit sufocat, deoarece criminalii i-au astupat gura şi nasul cu celofan (vezi Fides 4/9/2017; 12/9/2017).

A fost ucis la 3 octombrie, în timpul unei tentative de furt, în cartierul San Antonio a Rionegro, pe strada principală care duce la La Ceja (Columbia), preotul Abelardo Antonio Muñoz Sánchez, 41 de ani. Doi criminali l-au înfruntat pe preot, care cobora dintr-un taxi pentru a merge să viziteze câteva rude, spunându-i să le dea geanta, unde credeau că are bani. La refuzul preotului au tras în el de mai multe ori, provocându-i moartea. Poliţia a reuşit să-i prindă pe delincvenţi. Părintele Abelardo Antonio Muñoz Sánchez, din dieceza de Girardota, era preot de 10 ani şi lucra de 4 luni în parohia din Cisneros, în departamentul Antioquia (vezi Fides 04/10/2017).

Sora Ruvadiki Plaxedes Kamundiya, călugăriţă catolică de 49 de ani, a fost ucisă în mod brutal duminică 22 octombrie la Mutoko, în provincia Mashonaland Orientală, în Zimbabwe. Poliţia a arestat un tânăr de 20 de ani, care a mărturisit. Conform poliţiei, este vorba despre o persoană care suferă de tulburări mentale. Sora Ruvadiki Plaxedes Kamundiya, care era învăţătoare la Hartmann House, ce face parte din Colegiul „St George” la Harare, a mers în 22 octombrie la Mutoko, în vederea unei excursii şcolare a St. George’s College. Înainte de a se întoarce la Harare, a voit să se reculează în rugăciune la sanctuarul „John Bradburn”, unde a fost atacată, violată şi ucisă. Corpul a fost găsit în apele barajului Mutemwa în ziua următoare. Conform informaţiilor Conferinţei Episcopale, sora Ruvadiki aparţinea unei congregaţii călugăreşti sub arhidieceza de Harare, pe care însă o părăsise deşi continua să trăiască sfaturile evanghelice (vezi Fides 25/10/2017).

Părintele Evans Juma Oduor, preot din Kenya, a fost găsit inconştient în seara zilei de duminică 22 octombrie, aproape de o plantaţie de trestie de zahăr, pe lângă Chiga Market Centre din Muhoroni. Caroseria arsă a maşinii sale a fost găsită la cinci km distanţă. Dus la spital, părintele Evans, care avea răni la cap, a murit după câteva ore, la 23 octombrie, fără să-şi fi reluat cunoştinţa. Era paroh la biserica din Sigomore, făcând parte din arhidieceza de Kisumu, în vestul Kenyei. Presa locală a amintit că înainte cu două săptămâni părintele Evans lansase un apel public guvernului pentru ca să înceteze să-i ucidă pe Luo, etnia lui Raila Odinga, principalul sfidant al preşedintelui care a terminat mandatul Uhuru Kenyatta, în alegerile prezidenţiale din 8 august, anulate după aceea de Curtea Supremă, la recursul aceluiaşi Odinga (vezi Fides 24/10/2017).

Părintele Marcelito Paez, numit Tito, un preot bătrân din dieceza de San José, a fost ucis în oraşul Jaen, în Filipine, în partea centrală a insulei Luzon. Patru bărbaţi pe două motociclete i-au întins o capcană pe la 8 seara, în ziua de 4 decembrie, în timp ce preotul de 72 de ani conducea maşina sa. Dus în spital, a murit acolo după circa două ore, datorită rănilor provocate de armă de foc. A fost vorba de o adevărată execuţie, pe care episcopul Mallari „o condamnă cu fermitate”, cerând autorităţilor „să facă investigaţiile corespunzătoare şi să se facă dreptate pentru moartea sa”. Părintele Paez era un preot diecezan care a slujit dieceza peste 30 de ani şi a ieşit la pensie în 2015, deşi continua lucrarea pastorală şi apostolică. În slujirea sa adusă Bisericii era cunoscut pentru implicarea sa activă în apărarea dreptăţii sociale, îndeosebi în problemele drepturilor umane care se refereau la cei săraci. Încă era coordonator la Luzon al „Misionarilor Rurali din Filipine” (Rural Missionaries of the Philippines RMP), organizaţie intercongregaţională şi interdiecezană, formată din călugări, preoţi şi laici, bărbaţi şi femei, pentru a asigura o prezenţă creştină activă în zonele rurale. În ziua în care a fost ucis, părintele Paez contribuise la facilitarea eliberării prizonierului politic Rommel Tucay (vezi Fides 6/12/2017).

Trei cateheţi, Joseph Naga, John Manye şi elevul catehet Patrick, sunt printre persoanele care au fost ucise într-o explozie care a avut loc la 11 decembrie în lagărul Minawao la Pulka, în nord-estul Nigeriei, care primeşte refugiaţi nigerieni repatriaţi din Camerun. Câţiva membri ai Boko Haram au intrat în lagăr şi au aruncat în aer centura lor sinucigaşă ucigând circa zece persoane, între care cateheţii comunităţii (vezi Fides 13/12/2017).

Părintele Joseph Simoly, 54 de ani, haitian, a fost atacat la 21 decembrie la mică distanţă de locuinţa sa, pe strada Frères, localitatea Pétion-Ville, de trei indivizi înarmaţi la bordul unei motociclete. Preotul tocmai scosese nişte bani din bancă, atunci când a fost atacat şi lovit de gloanţele trase de tâlhari, care i-au furat portofelul. Ajutat şi transportat la Haitian Community Hospital (HCH) a murit puţin după aceea din cauza rănilor provocate (vezi Fides 23/12/2017).

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2017

Nr. Nume şi prenume Naţionalitate Institut sau dieceză Data şi locul morţii
1. Pr. Joaquin Hernandez Sifuentes Mexic Diecezan 12/1 – Coahuila (Mexic)
2. Lino Sud Sudan Catehet laic 22/1 – Lomin (Sud Sudan)
3. Helena Agnieszka Kmiec, Poloneză Voluntariat Misionari 24/1 – Cochabamba (Bolivia)
4 George Omondi, Nigeria Laic 18-19/3 – Kisumu (Nigeria)
5. Pr. Felipe Carrillo Altamirano Mexic Diecezan 26/3 – El Nayar (Mexic)
6. Fr. Diego Bedoya Columbia Călugăr 10/4 – La Victoria (Venezuela)
7. Pr. Lucien Njiva Madagascar Capucin 23/4 – Ambendrana Antsohihy (Madagascar)
8. Pr. Adolphe Ntahondereye Burundi Diecezan 11/5 – Gatumba (Burundi)
9. Pr. Luis Lopez Villa Mexic Diecezan 5/7 – Los Reyes (Mexic)
10. Pr. Diomer Eliver Chavarría Pérez Columbia Diecezan 27/7 – Antioquia (Columbia)
11. Pr. José Miguel Machorro Mexic Diecezan 3/8 – Ciudad del Mexico (Mexic)
12. Domingo Edo Filipine Catehet laic 20/8 – Marbel (Filipine)
13. Pr. Pedro Gomes Bezerra Brazilia Diecezan 24/8 – Paraibo (Brazilia)
14. Ricardo Luna Argentina Laic 23/8 – Buenos Aires (Argentina)
15. Pr. Cyriacus Onunkwo Nigeria Diecezan 2/9 – Omuma (Nigeria)
16. Pr. Abelardo Antonio Muñoz Sánchez Columbia Diecezan 3/10 – Rionegro (Columbia)
17. Pr. Evans Juma Oduor Kenya Diecezan 23/10 – Kisumu (Kenya)
18. Sora Ruvadiki Plaxedes Kamundiya Zimbabwe Călugăriţă 22/10 – Mutoko (Zimbabwe)
19. Pr. Marcelito Paez Filipine Diecezan 4/12 – Luzon (Filipine)
20. Joseph Naga Nigeria Catehet laic 11/12 – Pulka (Nigeria)
21. John Manye Nigeria Catehet laic 11/12 – Pulka (Nigeria)
22. Patrick Nigeria Elev catehet 11/12 – Pulka (Nigeria)
23. Pr. Joseph Simoly Haiti Diecezan 21/12 – Petion Ville (Haiti)

 

Starea religioasă

Preoţi                          13        (12 diecezani; 1 OFM Cap.)

Călugări                      1          (Hermanos Franciscanos de la Cruz Blanca)

Călugăriţe                   1

Laici                            8

 

Ţări de origine

Africa              10        (5 Nigeria, 1 Sud Sudan, Madagascar, Burundi, Kenya, Zimbabwe)

America          10        (4 Mexic, 3 Columbia, 1 Brazilia, Argentina, Haiti)

Asia                 2          (Filipine)

Europa             1          (Polonia)

 

Locurile morţii

Africa              10        (5 Nigeria, 1 Sud Sudan, Kenya, Burundi, Madagascar, Zimbabwe)

America          11        (4 Mexic, 2 Columbia, 1 Bolivia, Brazilia, Venezuela, Argentina, Haiti)

Asia                 2          (Filipine)

LUCRĂTORII PASTORALI UCIŞI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2016 

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – Conform datelor deţinute de Agenţia Fides, în deceniul 1980-1989 şi-au pierdut viaţa în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat ştiri.

Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari ucişi, tot conform informaţiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare faţă de deceniul precedent, totuşi trebuie să fie analizaţi şi următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puţin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea ştirilor şi din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care şi-au sacrificat viaţa conştienţi de riscul pe care şi-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredinţate.

În anii 2001-2016 totalul lucrătorilor pastorali ucişi este de 393. 

AN TOT EP PR DIAC FRAT CĂL SEM IVC CAT LAI VOL
1990 17 10 7
1991 19 1 14 1 3
1992 21 6 2 13
1993 21 1C+1 13 4 1 1
1994 26 20 1 4 1
1994* 248 3 103 47 65 30
1995 33 18 1 3 9 2
1996 48 3 19 8 13 1 2 1 1(ct)
1997 68 1 19 1 7 40
1998 40 1 13 5 17 4        
1999 32 17 9 4   2    
2000 31 19 7 3 1 1
2001 33 25 5 1 1 1
2002 25 1 18 1 2 2 1
2003 29 1 20 1 3 2 2
2004 16 12 1 3
2005 25 1 18 2 3 1
2006 24 17 1 3 2 1
2007 21 15 3 1 1 1
2008 20 1 16 1 2
2009 37 30 2 2 3
2010 25 1 17 1 1 2 3
2011 26 18 4 4
2012 13 11 1 1
2013 23 20 1 2
2014 26 17 1 6 1 1
2015 22 13 4 5
2016 28 14 9 1 4

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoţi diecezani şi călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoţi; CĂL: călugăriţe; SEM: seminarişti; IVC: membri ai institutelor de viaţă consacrată; CAT: cateheţi; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen. 

PENTRU ULTERIOARE APROFUNDĂRI DESPRE ULTIMII ANI: www.fides.org

Special Fides îngrijit de S.L. – Agenţia Fides 28/12/2017

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.