Categorii

Minune pentru Romero sfânt, încheiată faza diecezană

S-a încheiat faza diecezană a procesului despre presupusa minune care l-ar putea duce la canonizare pe fericitul Oscar Arnulfo Romero, arhiepiscopul de San Salvador asasinat la 24 martie 1980 în timp ce celebra liturghia. Dă această ştire blogul Super Martyrio, care deşi în lipsa unor comunicări oficiale citează tweet-urile vice-postulatorilor cauzei.

Documentele tribunalului ecleziastic au fost sigilate la San Salvador marţi 28 februarie 2017 şi transferate la nunţiatura apostolică din capitala salvadoriană pentru a fi trimise de acolo la Roma, la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor. Aşadar documentaţia va fi examinată în următoarele luni de dicaster. În cazul în care este recunoscută inexplicabilitatea ştiinţifică a vindecării atribuite fericitului Romero, calea pentru canonizarea primului sfânt originar din Salvador va fi deschisă.

Încheierea cauzei diecezane despre minune a fost confirmată de o serie de tweet de la monseniorul Rafael Urrutia, vice-postulator, şi părintele Edwin Henriquez, al doilea vice-postulator. Urrutia a scris pe social netwok: „În această dimineaţă am încheiat procesul diecezan pentru o minune atribuită fericitului Oscar Romero şi va fi trimis la Roma”. Fotografiile inserate în social media îl arată pe părintele Henriquez în timp ce predă cele trei cutii de documente la nunţiatură.

Cum se ştie, pentru canonizare Congregaţia Sfinţilor trebuie să constate o minune atribuită mijlocirii unui fericit. Minunea trebuie să fi avut loc după beatificare. Documentaţia trimisă în Vatican va fi înainte de toate examinată de Comisia Medicală, care va studia presupusa vindecare din fişele de observaţie clinică şi din mărturiile ataşate, putând să se folosească şi de părerea altor specialişti pentru patologia interesată. Apoi totul va trece la examinarea teologilor şi în sfârşit cazul va fi prezentat cardinalilor şi episcopilor membri ai Congregaţiei. După aceste trei grade, cuvântul final va reveni ca întotdeauna Papei.

La 24 martie episcopii din Salvador vor fi primiţi de Francisc pentru vizita ad limina, în aniversarea uciderii fericitului Romero. Dar este desigur imposibil ca pentru acea dată să poată fi date deja răspunsuri cu privire la documentaţia adunată. Anul acesta este centenarul naşterii lui Romero.

Arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero, cu o zi înainte de a muri, a invitat deschis pe oficiali şi toate forţele armate să nu respecte ordinalele, dacă acestea era contrare moralei umane: „Eu aş vrea să fac un apel special oamenilor din armată şi în concret la baza Gărzii naţionale, a poliţiei, a cazărmilor: fraţilor, aparţineţi aceluiaşi popor al nostru, îi ucideţi pe înşişi fraţii voştri ţărani; dar cu privire la un ordin de a ucide dat de un om trebuie să prevaleze legea lui Dumnezeu care spune «Să nu ucizi». Niciun soldat nu este obligat să asculte de un ordin contrar Legii lui Dumnezeu. Vă implor, vă cer, vă poruncesc în numele lui Dumnezeu: «Să înceteze represiunea!»”. La 24 martie 1980, în timp ce celebra liturghia în capela spitalului „Providenţa Divină”, Romero a fost ucis de un asasin din mandatul lui Roberto D’Aubuisson, lider al partidului naţionalist conservator Alianza Republicana Nacionalista.

Papa Francisc la începutul anului 2015 a recunoscut martiriul arhiepiscopului „in odium fidei”. Romero a fost beatificat la San Salvador la 23 mai 2015 şi sărbătoarea sa liturgică a fost fixată pentru 24 martie, ziua uciderii sale.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 1 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.