Categorii

Mici lumini de pace: La Riga următoarea întâlnire europeană a tinerilor de la Taizé

Riga-TaizeDe la Valencia la Riga, capitala Letoniei. Acolo, de la 28 decembrie 2016 la 1 ianuarie 2017, se va desfăşura (pentru prima dată) următoarea întâlnire europeană a tinerilor de la Taizé. Cel care a anunţat asta, ca o tradiţie de acum, a fost priorul comunităţii, fratele Alois, în seara zilei de 30 decembrie la Valencia, unde ieri s-a încheiat adunarea de sfârşit de an. „Am vrea ca pelerinajul nostru din aceste zile – a spus joi seara în ultima dintre meditaţiile sale – să participe la construirea Europei cu toată diversitatea sa frumoasă, în acest timp în care îndoiala riscă să se statornicească: o Europă în care popoarele să fie mai solidare unele cu altele, o Europă mai solidară cu celelalte continente. Întorcându-ne acasă, toţi aspirăm să fim martori ai păcii în jurul nostru. Să ne amintim: fiecare dintre vieţile noastre poate deveni ca o mică lumină de pace în întuneric, chiar dacă flacăra uneori poate părea slabă”.

În februarie doi fraţi vor merge să trăiască în Cuba, aşa încât să constituie o mică fraternitate de primire şi împărtăşire. Şi de la 28 aprilie la 1 mai, priorul de la Taizé şi o sută cincizeci de tineri vor merge la Bucureşti pentru a celebra Paştele cu creştinii ortodocşi din România.

La Valencia, de mai multe ori fratele Alois a vorbit tinerilor din Siria, unde a petrecut Crăciunul: „Ce anume putem face în faţa violenţei? Răspunsul pe care l-am auzit acolo a fost: ceea ce putem face este să exprimăm că Dumnezeu nu vrea violenţa, ci El este iubire. Trebuie să exprimăm asta nu numai prin cuvinte, ci cu vieţile noastre. Să arătăm că Biserica este o comunitate de iubire rămânând deschişi la cei care trăiesc în jurul nostru, exercitând ospitalitatea, apărându-i pe cei asupriţi, împărtăşind ceea ce avem”.

Rugăciunile comune s-au desfăşurat în catedrala din Valencia, în biserica „Sfânta Ecaterina”, în alte locuri de cult din centrul oraşului şi în marile corturi pregătite de-a lungul fluviului Turia. Marţi 29 decembrie, cardinalul arhiepiscop Antonio Cañizares Llovera i-a salutat pe tineri amintind că Biserica nu are alt cuvânt şi răspuns decât pe Isus Cristos: „Pentru aceasta veniţi la El doritori de libertare, înfometaţi de viaţă deplină, însetaţi de sens pentru vieţile voatre. Vă vor spune că ceea ce este important se află în altă parte, că v-aţi simţi mai bine în altă parte. Nu vă adăpaţi din băltoace când puteţi să vă adăpaţi din acest izvor de apă vie, din acest izvor inepuizabil, singurul capabil să sature setea voastră şi căutarea voastră”.

(După L’Osservatore Romano, 2-3 ianuarie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.