Categorii

Mesajul Sfântului Părinte Francisc către Sanctitatea Sa Tawadros al II-lea cu ocazia zilei de prietenie dintre copţii ortodocşi şi catolici (10 mai 2017)

Către Sanctitatea Sa Tawadros al II-lea

Papă de Alexandria şi patriarh al sediului Sfântului Marcu

Frate iubit,

În urma vizitei mele în Egipt şi a întâlnirii binecuvântate cu Sanctitatea Voastră la Cairo, cu ocazia celei de-a patra aniversări a întâlnirii noastre fraterne la Roma la 10 mai 2013, profit de oportunitate pentru a vă exprima cele mai fervente urări de pace şi de sănătate, împreună cu bucuria şi cu recunoştinţa pentru legăturile spirituale care unesc Sediul lui Petru şi Sediul lui Marcu.

Doresc să reînnoiesc recunoştinţa mea profundă pentru ospitalitatea pe care mi-aţi oferit-o, precum şi pentru întâlnirea noastră emoţionantă şi pentru rugăciunea comună, împărtăşită ca fraţi în Cristos. Sunt deosebit de recunoscător pentru faptul că am întărit unitatea noastră baptismală în Trupul lui Cristos, declarând împreună „că vom căuta cu un singur suflet şi o singură inimă, în toată sinceritatea, să nu repetăm Botezul administrat într-una dintre Bisericile noastre nimănui care doreşte să se înscrie în cealaltă”. Legăturile de fraternitate dintre noi „ne stimulează să intensificăm eforturile noastre comune, perseverând în căutarea unei unităţi vizibile în diversitate, sub conducerea Duhului Sfânt”.

În acest parcurs suntem susţinuţi de puternica mijlocire şi de exemplul martirilor. Aşadar să continuăm să înaintăm împreună pe drumul nostru spre aceeaşi masă euharistică, crescând în iubire şi în reconciliere.

Doresc să asigur rugăciunea mea continuă pentru Sanctitatea Voastră şi pentru pacea în Egipt şi în Orientul Mijlociu. În acest timp pascal îi cer Duhului Sfânt, forţă şi duioşie a lui Dumnezeu, să umple inimile noastre de har şi să aprindă în ele focul iubirii sale. Fie ca Duhul păcii să ne dea să creştem în speranţă, în prietenie şi în înţelegere.

Cu aceste sentimente, în aniversarea specială de astăzi, de acum bine cunoscută ca ziua prieteniei dintre Biserica ortodoxă şi Biserica catolică, schimb cu Sanctitatea Voastră o fraternă îmbrăţişare de pace în Cristos Domnul nostru.

Din Vatican, 10 mai 2017

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.