Categorii

Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia National Day a Sfântului Scaun la Expo 2017 din Astana (Kazahstan)

Domnule cardinal,

Iubiţi fraţi episcopi,

Stimate autorităţi,

Fraţi şi surori,

Adresez un salut călduros celor care participă la National Day a Sfântului Scaun la Expo 2017 din Astana, extinzându-l la toţi cei care în diferite moduri au contribuit la pregătirea şi la desfăşurarea acestui eveniment, precum la numeroşii vizitatori.

Sunt bucuros că găzduieşte Kazahstanul Expoziţia Internaţională dedicată temei „Energie viitoare” (Future Energy / Энергия будущего). Este foarte important a reflecta cu seriozitate şi responsabilitate asupra modalităţilor cu care, în anii următori, omenirea va folosi, şi prin tehnologii noi şi inovatoare, resursele energetice pe care le-a primit în dar, în moştenire comună. Suntem toţi conştienţi de asta: de aceste modalităţi depind fie sănătatea planetei, fie bunăstarea societăţilor noastre; o bunăstare care trebuie înţeleasă în mod integral, nu numai ca prosperitate economică sau capacitate de consum. Mai degrabă trebuie să facem în aşa fel încât energia să fie pusă în slujba a ceea ce ne face mai buni, a ceea ce face să înflorească şi să rodească umanitatea noastră, care, prin natura sa, este dusă spre relaţie, spre ceilalţi, spre solidaritate, spre iubire.

De aceea, resursele energetice nu trebuie să fie lăsate în voia speculaţiei, nici să devină sursă de conflicte. În acest scop, este necesar un dialog amplu şi sincer, la toate nivelurile, între diferitele sectoare ale societăţilor noastre. „Energie viitoare” nu este numai o îndatorire pentru cercetători, tehnologi sau investitori: şi lumea culturii, a politicii, a educaţiei şi cea religioasă sunt interpelate. Adresându-mă vouă care sunteţi în Kazahstan, nu pot să nu mă gândesc la obişnuinţa de dialog şi concertare între religii care se afirmă în această ţară aşa de bogată etnic, cultural şi spiritual. Este dorinţa mea vie ca diferitele religii să participe la acest dialog şi în acest sens aş vrea să amintesc ceea ce afirmam în enciclica Laudato si’: „Textele religioase clasice pot să ofere o semnificaţie destinată pentru toate epocile au o forţă motivatoare care deschide mereu noi orizonturi […]. Principiile etice pe care raţiunea este capabilă să le perceapă pot să reapară mereu sub diferite aspecte şi să fie exprimate cu limbaje diferite, chiar şi religioase” (nr. 199). Pentru aceasta este important ca fiecare să descopere, în propria credinţă, motivaţiile şi principiile care fac posibilă sau oricum favorizează angajarea, curajul de a deveni mai buni şi de a persevera, trăirea împreună şi fraternitatea.

Modul în care folosim resursele energetice este un indicator a modului în care ne desfăşurăm îndatorirea care – conform multor tradiţii religioase – ne-a fost încredinţată de Dumnezeu de a ne îngriji de planeta pe care trăim şi de fraţii noştri în umanitate, de aproape sau de departe în spaţiu şi în timp. Dacă folosim energia în mod solidar şi sustenabil, atunci desfăşurăm bine această îndatorire. Altminteri, nu. Este în joc însăşi demnitatea noastră; sunt în joc dreptatea şi pacea. Aceasta este conştiinţa pe care Sfântul Scaun a voit s-o scoată în evidenţă cu propriul pavilion de la Expo din Astana, intitulat Energie pentru binele comun: „A avea grijă de casa noastră comună” (Energy for the common good: „Caring for our common home” / Энергия для общего блага: «Забота о нашем общем доме»).

Atotputernicul Dumnezeu Creator să ne ajute să scoatem din Expo 2017 învăţături şi inspiraţii care să dureze mult timp şi să binecuvânteze angajarea noastră comună pentru a le realiza.

Din Vatican, 2 septembrie 2017

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.