Categorii

Mesajul Sfântului Părinte adresat Preafericirii Sale Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscop major de Kyiv-Halyč

Papa-UcrainaPreafericirii Sale Sviatoslav Shevchuk,

Arhiepiscop Major de Kyiv-Halyč

„Cât de minunată este bunătatea ta, Dumnezeule! Fiii oamenilor îşi găsesc adăpost la umbra aripilor tale” (Ps 36[35],8).

Ca nişte credincioşi ne găsim adăpost sub „aripile” ocrotitoare ale Domnului pentru că, e adevărat, suntem purtători ai harului divin, dar sunt aşa ca nişte oale de lut (cf. 2Cor 4,7). În unele circumstanţe, condiţia noastră umană este făcută şi mai fragilă din cauza situaţiilor istorice dificile, care marchează viaţa poporului lui Dumnezeu, a comunităţii pe care Isus Cristos Domnul nostru şi-a dobândit-o cu sângele său.

Biserica greco-catolică ucraineană în aceste zile comemorează evenimentele triste din martie 1946. Au trecut şaptezeci de ani, contextul ideologic şi politic, precum şi ideile contrare însăşi existenţei Bisericii voastre, au dus la organizarea unui pseudo-sinod la Lviv, provocând în păstori şi în credincioşi decenii de suferinţe.

În amintirea acelor evenimente, ne înclinăm capul cu profundă recunoştinţă în faţa celor care, şi cu preţul suferinţelor şi chiar al martiriului, în cursul timpului au mărturisit credinţa, trăită cu dăruire în propria Biserică şi în unire indestructibilă cu Succesorul lui Petru. În acelaşi timp, cu ochi iluminaţi de aceeaşi credinţă, privim la Domnul Isus Cristos, punându-ne în El, şi nu în dreptatea umană, orice speranţă a noastră. El este izvorul adevărat al încrederii noastre pentru prezent şi pentru viitor, fiind siguri că suntem chemaţi să vestim Evanghelia şi în mijlocul oricărei suferinţe sau dificultăţi.

„Şi cine vă va face rău, dacă sunteţi plini de râvnă pentru bine? Şi chiar dacă veţi suferi pentru dreptate, fericiţi sunteţi! (…) Sfinţiţi-l pe Domnul Cristos în inimile voastre, gata oricând să daţi răspuns oricui vă cere cont de speranţa voastră, dar cu blândeţe şi bună-cuviinţă…” (1Pt 3,13-15).

Însuşindu-mi cuvintele apostolului Petru, exprim profunda mea recunoştinţă pentru fidelitatea voastră şi vă încurajez să deveniţi martori neobosiţi ai acelei speranţe care face mai luminoasă existenţa noastră şi a tuturor fraţilor şi surorilor noştri în jurul nostru. Reînnoiesc şi solidaritatea mea faţă de păstori şi faţă de credincioşi pentru ceea ce fac în acest timp dificil, marcat de suferinţele războiului, pentru a alina suferinţele populaţiei şi pentru a căuta căile păcii pentru iubitul pământ ucrainean.

În Domnul se află curajul nostru şi bucuria noastră. Lui mă adresez, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria şi a martirilor din Biserica voastră, pentru ca mângâierea divină să lumineze feţele comunităţilor voastre din Ucraina şi din alte părţi ale lumii. În acelaşi timp, din inimă vă împart Dumneavoastră, episcopilor, preoţilor, consacraţilor şi credincioşilor din Biserica greco-catolică ucraineană o specială Binecuvântare Apostolică, în semn de afect şi amintire constantă.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.