Categorii

Mesajul prefectului Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri (26 iunie 2018)

Este astăzi, 26 iunie, Ziua Internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, instituită de Naţiunile Unite la 7 decembrie 1987, pentru a întări şi a promova o mai mare cunoaştere a fenomenului.

Din World Drug Report 2017 al UNODC reiese că, în 2015, circa 250 de milioane de persoane în lume au folosit droguri şi dintre aceştia 29,5 milioane suferă de tulburări provocate de consumul lor. Îndeosebi, între cele 12 milioane de persoane care folosesc droguri injectabile, peste jumătate (6,1 milioane) sunt afectate de hepatita C, în timp ce 1,3 milioane trăiesc atât cu hepatita C cât şi cu virusul hiv/sida. Sunt numeroase daunele provocate de uzul şi abuzul de droguri nu numai pentru sănătate ci şi pentru dezvoltare, pentru pace şi siguranţă, în toate regiunile lumii[1].

Drama sfâşietoare a drogurilor este un rău care ameninţă demnitatea şi libertatea de a acţiona a fiecărei persoane şi frânge progresiv imaginea pe care Creatorul a plăsmuit-o în noi. Această plagă trebuie condamnată cu fermitate pentru că este alimentată de oameni fără scrupule, care, cedând în faţa tentaţiei de câştiguri uşoare, seamănă moarte retezând speranţe şi distrugând atâtea familii[2].

Drogul este o rană provocată societăţii noastre, care închide multe persoane într-un vârtej de suferinţă şi alienare. Sunt mulţi factorii care împing spre dependenţa de droguri precum excluderea socială[3], absenţa familiei, presiunea socială, propaganda traficanţilor, dorinţa de a trăi noi experienţe.

Este important de promovat o cultură a solidarităţii şi subsidiarităţii îndreptată spre binele comun; o cultură care să se opună egoismelor şi logicilor utilitariste şi economice, dar care se îndreaptă spre celălalt, în ascultare, într-un drum de întâlnire şi de relaţie cu aproapele nostru, mai ales atunci când este mai vulnerabil şi fragil aşa cum este cel care face abuz de droguri. Aşa cum subliniază papa Francisc, „Fiecare dependent de droguri poartă cu sine o istorie personală diferită, care trebuie să fie ascultată, înţeleasă, iubită, şi pe cât posibil, vindecată şi purificată. Nu putem cădea în nedreptatea de a-l cataloga pe dependentul de droguri ca şi cum ar fi un obiect sau un mecanism stricat; fiecare persoană trebuie să fie valorizată şi apreciată în demnitatea sa pentru a putea fi vindecată”[4].

Tinerii sunt primele victime ale drogurilor. Cufundaţi într-o societate relativistă şi hedonistă, primesc propuneri alienante: de la valori, de la o realitate concretă şi îndreptată spre deplina realizare de sine. Noile generaţii trăiesc adesea în mod „virtual”[5], în care le este oferit „un amplu evantai de posibilităţi pentru a ajunge la o fericire efemeră, care la sfârşit devine otravă, care corodează, corupe şi ucide. Persoana încet-încet se distruge şi împreună cu ea distruge pe toţi cei care o înconjoară. Dorinţa iniţială de fugă, în căutarea unei fericiri momentane, se transformă în devastarea persoanei în integritatea sa, cu repercusiuni asupra tuturor păturilor sociale”[6].

Este clar, cum afirmă papa Francisc, că în multe cazuri aceste forme de dependenţă nu sunt consecinţă a cedării în faţa viciului, ci un efect al dinamicilor de excludere: „Există un întreg armament mondial de droguri care distruge această generaţie de tineri care este destinată rebutării!”[7].

Trebuie să se propună tinerilor noştri programe educative incisive şi concrete, care să dezvolte potenţialităţile lor şi să educe inima lor la bucuria profunzimii, nu a superficialităţii[8]. În procesul de ajutor este importantă relaţia umană; deoarece „chemarea la bucurie şi la viaţă în plinătate se situează mereu în cadrul unui context cultural şi de relaţii sociale”[9].

Deşi prevenirea este drumul prioritar, este important de lucrat pentru reabilitarea victimelor drogurilor în societate, pentru a le reda autentica bucurie de a trăi[10], pentru ca să nu se simtă discriminate sau stigmatizate ci primite şi înţelese printr-un drum de reînnoire interioară îndreptat spre căutarea binelui.

Nu trebuie să uităm niciodată că „deşi viaţa unei persoane a fost un dezastru, dacă este distrusă de vicii, de droguri sau de orice alt lucru, Dumnezeu este în viaţa sa. […] Chiar dacă viaţa unei persoane este un teren plin de spini şi buruieni, există mereu un spaţiu în care sămânţa bună poate să crească. Trebuie să avem încredere în Dumnezeu”[11]. Sunt exemplu atâţia tineri care, doritori să iasă din dependenţa de droguri, se angajează să reconstruiască viaţa lor, privind înainte cu încredere.

Cetatea Vaticanului, 26 iunie 2018

Cardinal Peter Kodwo Appiah Turkson

Prefect al Dicasterului pentru Slujirea

Dezvoltării Umane Integrale

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

[1] Oficiul Naţiunilor Unite pentru controlul drogurilor şi pentru previziunea delictului, World Drug Report 2017, vol. 1 pag. 9, 11.

[2] Cf. Francisc, Omilie pentru Sfânta Liturghie, cu ocazia călătoriei apostolice a Sfântului Părinte în Columbia, Zona portuară Contecar (Cartagena de Indias), 10 septembrie 2017.

[3] Cf. A XV-a Adunare Generală Ordinară, Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional, Instrumentum laboris, Città del Vaticano 2018, nr. 7.

[4] Francisc, Discurs adresat participanţilor la Întâlnirea promovată de Academia Pontificală de Ştiinţe despre „Narcotics: problems and solutions of this global issue”, 24 noiembrie 2016.

[5] Cf. Francisc, Întâlnire cu Dieceza de Roma, Bazilica „San Giovanni in Laterano”, 14 mai 2018.

[6] Francisc, Discurs adresat participanţilor la Întâlnirea promovată de Academia Pontificală de Ştiinţe despre „Narcotics: problems and solutions of this global issue”, 24 noiembrie 2016.

[7] A XV-a Adunare Generală Ordinară, Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional, Instrumentum laboris, Città del Vaticano 2018, nr. 50.

[8] Cf. Francisc, Discurs cu ocazia Întâlnirii cu Comitetul Director al CELAM, Bogotà, 7 septembrie 2017.

[9] A XV-a Adunare Generală Ordinară, Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional, Instrumentum laboris, Città del Vaticano 2018, nr. 144.

[10] Cf. Francisc, Discurs adresat participanţilor la Întâlnirea promovată de Academia Pontificală de Ştiinţe despre „Narcotics: problems and solutions of this global issue”, 24 noiembrie 2016.

[11] Francisc, Mesaj semnat de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, cu ocazia celui de-al XXXVI-lea Meeting pentru prietenia dintre popoare, 17 august 2015.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.