Categorii

Mesaj adresat arhiepiscopului de Poznań cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a independenţei Poloniei

Veneratului frate

Mons. Stanisław Gądecki

Arhiepiscop de Poznań

Preşedinte al Conferinţei Episcopale Poloneze

În urmă cu o sută de ani, la 11 noiembrie, Polonia a recâştigat independenţa. Cu sfârşitul primului război mondial s-a încheiat perioada de dominaţie rusă, prusacă şi austriacă asupra naţiunii care, înainte de împărţire, a contribuit la dezvoltarea istoriei Europei creştine cu toată bogăţia proprie culturi şi spiritualităţi nobile. Recâştigarea suveranităţii a fost plătită cu jertfa multor fii ai Poloniei, care erau gata să ofere libertatea lor personală, bunurile lor şi chiar viaţa lor pentru patria pierdută. Căutarea libertăţii „era bazată pe speranţa care derivă dintr-o credinţă profundă în ajutorul lui Dumnezeu, care este Stăpân al istoriei, al persoanelor şi al naţiunilor. Această credinţă era şi un sprijin atunci când, recâştigată independenţa, trebuia căutată unitatea în pofida diferenţelor, cu scopul de a reconstrui ţara şi a apăra graniţele sale” (Sfântul Ioan Paul al II-lea, 11 noiembrie 1998).

Împreună cu Biserica din Polonia şi cu toţi polonezii, îi mulţumesc lui Dumnezeu care a susţinut generaţiile care au urmat cu harul său şi puterea sa şi a permis ca în urmă cu o sută de ani să se adeverească speranţa lor de libertate şi ca să n-o pierde, în pofida ulterioarelor experienţe istorice dureroase legate de cel de-al doilea război mondial, de ocupaţia nazistă şi de regimul comunist.

Reluând rugăciunea sfântului Ioan Paul al II-lea, martor excepţional din acest secol, îi cer lui Dumnezeu harul credinţei, al speranţei şi al iubirii pentru toţi polonezii, pentru ca, în unitate şi în pace, să folosească bine un dar aşa de preţios al libertăţii. Ocrotirea Mariei, Regina Poloniei de la Jasna Góra, să însoţească mereu patria voastră şi pe toţi polonezii. Providenţa Divină să dea pace şi prosperitate naţiunii poloneze acum şi în viitor. Binecuvântarea lui Dumnezeu să fie mereu cu voi.

Vatican, 4 noiembrie 2018

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.