Categorii

Medjugorje, papa îl numeşte pe Hoser vizitator permanent al său

Încă nicio pronunţare cu privire la supranaturalitatea apariţiilor mariane care se desfăşoară de decenii, dar o decizie semnificativă care indică priorităţile lui Francisc: însoţirea credincioşilor mulţi care ajung la Medjugorje din toată părţile lumii.

Papa Bergoglio la data de 31 mai 2018 l-a numit pe monseniorul Henryk Hoser, arhiepiscop emerit de Warszawa-Praga din Polonia, ca „vizitator apostolic cu caracter special pentru parohia din Medjugorje, pe timp nedeterminat şi ad nutum Sanctae Sedis”, adică la dispoziţia Sfântului Scaun.

„Este vorba – informează comunicatul Sălii de Presă a Vaticanului – despre o funcţie exclusiv pastorală, în continuitate cu misiunea de trimis special al Sfântului Scaun pentru parohia de Medjugorje, încredinţată monseniorului Hoser la 11 februarie 2017 şi încheiată de el în lunile trecute”.

„Misiunea vizitatorului apostolic – conclude comunicatul – are finalitatea de a asigura o însoţire stabilă şi continuă a comunităţii parohiale din Medjugorje şi a credincioşilor care merg acolo în pelerinaj, ale căror exigenţe cer o atenţie deosebită”.

Directorul Sălii de Presă a Vaticanului, Greg Burke, a subliniat „caracterul pastoral, nu doctrinal” al misiunii lui Hoser şi prin urmare decizia de astăzi „nu intră în problemele doctrinale” referitoare la veridicitatea apariţiilor mariane de la Medjugorje. Aşadar numirea reprezintă „nu încheierea” cazului Medjugorje, „ci pasul succesiv” după prima misiune a aceluiaşi Hoser. În afară de asta, prelatul „va avea reşedinţa la Medjugorje, pentru a colabora mai mult cu episcopul şi cu franciscanii locali”.

Este cunoscut că monseniorul Hoser, care nu avea funcţia de a se ocupa de apariţii ca atare, ci de îngrijirea pastorală a credincioşilor, este personal foarte favorabil pentru recunoaşterea acelor apariţii. Numirea sa pe timp nedeterminat drept „comisar” care depinde direct de papa pentru a-i însoţi pe credincioşi poartă ca evaluare implicită faptul că în trecut asta nu s-a făcut sau nu s-a făcut cu atenţia corespunzătoare din partea diecezei de Mostar, al cărei păstor, monseniorul Ratko Peric, se împotriveşte în mod hotărât apariţiilor etichetându-le ca false.

Când comisia a încheiat munca sa – cu o evaluare pozitivă cu privire la supranaturalitatea fenomenului cel puţin în primele săptămâni de apariţii şi propunerea de a despărţi Medjugorje de dieceza de Mostar transformându-l într-un sanctuar care să depindă direct de Sfântul Scaun – rezultatele au fost puse în mâinile papei Francisc. Care de mai multe ori a arătat public apreciere faţă de lucrare şi faţă de concluziile sale.

Însă dosarul voluminos al comisiei Ruini, care a examinat toate mesajele, i-a interogat pe toţi vizionarii, etc. a fost atenuat la una dintre multele păreri de către Congregaţia pentru Doctrina Credinţei. Însă papa a voit să-şi rezerve sieşi orice decizie şi a cerut ca părerile membrilor dicasterului doctrinal să ajungă direct la el.

Numirea lui Hoser ca vizitator permanent vrea să arate că, în aşteptarea de viitoare decizii cu privire la natura fenomenului, prioritatea este şi rămâne îngrijirea pastorală a pelerinilor care se revarsă la Medjugorje. Alegerea episcopului polonez de acum emerit reprezintă un prim pas în soluţia indicată de comisia Ruini, adică o luare în primire directă din partea Sfântului Scaun a însoţirii pastorale pentru milioanele de persoane care vizitează mica localitate din Herţegovina devenită faimoasă din iunie 1981 datorită apariţiilor mariane cele mai numeroase din istorie.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 31 mai 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.