Categorii

Marx despre măcelul din Berlin: Să rămânem uniţi

marx-berlinMăcelul de la târgul de Crăciun din Berlin a costat viaţa pentru douăsprezece persoane, răniţii sunt 48. Poliţia confirmă că a fost vorba despre „un act voluntar terorist” şi a fost arestat un refugiat care a deturnat tirul conducându-l împotriva mulţimii. Cardinalul preşedinte al Conferinţei Episcopale Italiene (DBK), arhiepiscopul de München, Reinhard Marx, a comentat astfel ştirea despre atac, după cum prezintă agenţia SIR: „Ştirile venite din Berlin m-au zguduit profund. Violenţa de la târgul de Crăciun este contrariul a ceea ce doreau vizitatorii. Solidaritatea mea se îndreaptă spre familiile celor morţi şi ale celor răniţi. Mă voi ruga pentru toţi. În acest moment dificil pentru oraşul Berlin şi pentru ţara noastră, este important ca să rămânem uniţi ca societate şi să fim împreună”.

Atentatul la târgul de la Breitscheidplatz, în cartierul Charlettenburg din Berlin, a lovit unul dintre cele mai vestite târguri de Crăciun din toate Germania, care se desfăşoară în acel loc de 33 de ani. Tirul cu farurile stinse a spulberat căsuţele din târg şi mulţimea persoanelor prezente. Imaginile au readus aminte măcelul din 14 iulie de la Nisa, când un atentator a spulberat şi ucis pe faleză 86 de persoane.

Arhiepiscopul de Berlin, monseniorul Heiner Koch, i-a invitat pe toţi berlinezii să se unească în rugăciune la amiază pentru a aminti victimele măcelului. Arhiepiscopul Koch s-a declarat „şocat” de imaginile de moarte care provin de la târg şi astăzi, marţi 20 decembrie, la amiază, în catedrala „Sfânta Hedviga”, va prezida o celebrare pentru victime şi rudele lor. În tăcere şi în rugăciune Koch va exprima doliul întregii populaţii berlineze. În mesajul său, arhiepiscopul a mulţumit tuturor forţelor de securitate, medicilor şi paramedicilor şi voluntarilor de asistenţă pentru eforturile lor făcute după măcel.

La 11.30, va fi deschis un registru de condoleanţe în Gedächtniskirche, vestita „biserică a amintirii” evanghelică în Breitscheidplatz unde se află târgul de Crăciun lovit de killer-ul din tir. În acelaşi loc, la ora 18.00, va fi celebrată o funcţiune în amintirea victimelor. „Această biserică este simbolul agresiunii împotriva umanităţii”, a spus la ZDF episcopul evanghelic Markus Dröge. „Biserica amintirii”, compusă dintr-o parte nouă şi una veche, a fost păstrată aşa cum era după bombardamentele din al doilea război mondial.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 20 decembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.