Categorii

Martiriul surorilor din Yemen în relatarea sorei Sally, singura care a supravieţuit

Surori-Yemen„Datorită fidelităţii lor, ele s-au aflat la locul potrivit şi la momentul potrivit, şi au fost găsite pregătite pentru a-l primi pe mirele lor”. Cu aceste cuvinte, sora Rio a descris jertfa surorilor misionare ale carităţi masacrate la Aden, în Yemen, la 4 martie din „motive religioase”. Călugăriţa a cules mărturia dramatică a sorei Sally, superioara casei pentru bătrâni şi neputincioşi, teatrul atacului miliţienilor din Statul islamic (SI). Singura care a supravieţuit, sora Sally, a încredinţat sorei Rio relatarea atacului, violenţele miliţienilor, violenţe săvârşit în numele şi din cauza credinţei.

Relatarea a fost transcrisă într-un al doilea moment de o a treia călugăriţă, sora Adriana, care a răspândit textul (pe care-l găsiţi publicat în această pagină) prin diferitele comunităţi călugăreşti din Statele Unite. În zilele trecute, mons. Edward Rice, episcop auxiliar al arhidiecezei de Saint Louis, a citat diferite pasaje din dramatica relatare a sorei Rio, elogiind jertfa făcută de surori pentru credinţă şi pentru slujirea lor faţă de alţii. O slujire care reflectă carisma fondatoarei ordinului, Maica Tereza de Calcutta.

Iată, în continuare, relatarea dramatică a dimineţii atacului, culeasă de misionarele carităţii şi publicată de National Catholic Register. Traducerea este îngrijită de agenţia AsiaNews:

Ca în toate dimineţile, surorile au ascultat liturghia şi apoi au luat micul dejun. Conform obiceiului, preotul a rămas în capelă ca să se roage şi apoi a început să aranjeze lucrurile rămase nearanjate în structură.

La 8 dimineaţa, surorile au recitat apostolatul rugăciunii după intenţii şi apoi s-au îndreptat spre casă.

La 8.30, un grup de miliţieni din Statul islamic îmbrăcaţi în albastru au intrat cu forţa, ucigând paznicul şi şoferul.

Cinci tineri etiopieni, de religie creştină, au început să fugă în direcţia surorilor pentru a le spune că membrii ai IS au intrat cu forţa şi erau acolo pentru a le ucide. Cei cinci au fost ucişi unul după altul. Miliţienii i-au legat de copaci, le-au tras în cap şi apoi le-au zdrobit craniul cu lovituri.

Surorile au început să fugă, două câte două, în direcţii diferite dat fiind faptul că în interiorul structurii erau în acel moment găzduiţi bărbaţi şi femei. Patru femei care lucrau în compound au început să urle: „Nu ucideţi surorile! Nu ucideţi surorile!”. Una dintre ele a fost bucătăreasă a centrului timp de 15 ani. Miliţienii le-au ucis şi pe ele.

Ei le-au luat mai întâi pe sora Judith şi pe sora Reginette, le-au legat, le-au tras în cap şi le-au zdrobit craniul. În timp ce surorile alergau în direcţii diferite, superioara a alergat în interiorul conventului pentru a încerca să-l anunţe pe pr. Tom.

Într-un al doilea moment le-au capturat pe sora Anselm şi pe sora Marguerite, le-au legat, le-au tras în cap şi apoi le-au îngropat sub nisip.

Între timp, superioara, deşi a încercat, nu reuşea să intre la convent. Nu se putea şti câţi oameni ai IS erau în structură.

A văzut toate surorile şi pe cei care le ajutau ucişi. Miliţienii din IS voiau să intre la convent, pentru aceasta sora a căutat adăpost în camera frigorifică, pentru că în acel moment uşa era deschisă. Erau membrii ai IS peste tot, în căutarea superioarei, pentru că ştiau că surorile prezente în structură erau cinci. Au intrat de cel puţin trei ori în camera frigorifică. Sora Sally nu s-a ascuns, ci a rămas în picioare, în spatele uşii, iar ei n-au văzut-o niciodată. Aceasta este o adevărată minune.

Între timp, la convent, preotul auzind urletele a consumat toate ostiile. El n-a avut timp să consume ostia mai mare şi a împrăştiat uleiul din lampă aruncându-l în apă.

Un veci i-a văzut [pe atacatori] aruncându-l pe pr. Tom în maşina lor. Şi nu s-a mai găsit nicio urmă despre el. Tot materialul sacru şi obiectele cu caracter religios erau aruncate pe pământ şi distruse – Sfânta Fecioară Maria, crucifixul, altarul, tabernacolul, pupitrul pentru cartea de lecturi – precum şi cărţile de rugăciune şi Bibliile, complet devastate.

Între 10.00 şi 10.15, miliţienii din Statul islamic au încheiat raidul lor şi au plecat.

Sora Sally s-a întors pentru a lua trupurile surorilor ucise. Le-a pus pe toate împreună. Apoi i-a vizitat pe pacienţi şi pe oaspeţi, unul după altul, pentru a verifica să se simtă bine. Şi toţi erau sănătoşi şi teferi. Niciunul nu avea răni.

Un fiu al bucătăresei (ucisă în atac) o suna pe celular. Din moment ce nu primea răspuns, el a chemat poliţia şi cu agenţii s-a dus la compound, unde a apărut în faţa ochilor scena masacrului. Poliţia şi fiul au ajuns pe la 10.30 dimineaţa.

Poliţia a încercat s-o ducă pe sora Sally, dar ea a opus un refuz categoric spunând că nu va părăsi aceste persoane în lacrimi. „Nu ne abandona, rămâi cu noi” îi strigau cei găzduiţi în structură. Totuşi, poliţia a dus-o cu forţa pentru că miliţienii din IS ştiau că, în interior, erau cinci surori şi era aproape sigur că nu s-ar fi oprit până când n-ar fi ucis-o şi pe ea. Pentru aceasta, la sfârşit, a trebuit să accepte faptul de a pleca. A luat un schimb de haine şi trupurile surorilor; poliţia le-a transportat până la un spital gestionat de personal din „Medici fără frontiere”, în cadrul căruia avea să primească protecţie. Dat fiind că nu era spaţiu suficient în morga spitalului, poliţia a dus cadavrele călugăriţelor în morga unei structuri mai mari.

Sora Sally a spus sorei Rio că este tristă pentru că acum este singură şi că n-a putut să moară cu surorile. Sora Rio i-a răspuns că Dumnezeu a voit-o ca martoră, pentru ca să vorbească despre masacru şi a adăugat: „Cine ar fi putut găsi trupurile surorilor şi cine ne-ar fi putut relata ceea ce s-a întâmplat? Dumnezeu voia ca noi să ştim”.

Secretarul particular al papei Francisc a contactat în mai multe rânduri autorităţile din Yemen, cel puţin o dată pe săptămână pentru a se interesa de condiţiile surorilor şi a le asigura de apropierea sa. Astăzi, secretarul papei a trimis un mesaj: „Vreau să vă mulţumesc, mici misionare ale carităţii astăzi martire”. El a adăuga şi că le oferă lor cele 40 de ore de rugăciune care încep în prima vineri din lună.

Sora Sally a povestit sorei Rio că pr. Tom le spunea în fiecare zi: „Să fim gata pentru martiriu”.

Sora Judith: au încercat în toate modurile să o facă să-şi termine studii de nivel înalt, dar n-au reuşit s-o convingă să iasă din Yemen.

Sora Reginette: pentru ea erau prevăzute cursuri de primul nivel, dar n-a fost posibil să fie dusă. Dumnezeu voia ca să rămână acolo.

Aden este un oraş portuar şi bogat. Aden voia să-şi creeze o proprie autonomie statală şi administrativă, pentru aceasta au favorizat intrarea miliţienilor din Isis pentru a lupta împotriva autorităţilor din Yemen. Iată pentru ce Isis a învins la Aden. Acesta a fost rezultatul războiului de anul trecut, cu toate bombardamentele acelea. Au învins, s-a terminat aşa, dar Isis nu va pleca. Ei vor să pună mâna pe putere şi să dezrădăcineze prezenţa creştină. Ei n-au ucis surorile în contextul războiului, pentru că nu aveau niciun interes politic să piardă timpul cu ele. Dar astăzi, când sunt unica prezenţă creştină, Isis vrea să se debaraseze de orice minimă urmă sau prezenţă a creştinătăţii. Iată pentru ce surorile sunt adevărate martire, pentru că au murit numai pentru faptul de a fi creştine. Ar fi putut să moarte de multe ori în timpul războiului, dar Dumnezeu a voit aşa pentru ca să fie clar că ele sunt martire pentru credinţă.

Sora Rio relatează să sora Sally s-a lăsat complet dusă. Poliţia a încercat s-o ducă, pentru că miliţienii vor rămâne pe urmele sale până când o vor ucide. S-a lăsat dusă şi i-a spus sorei Rio ca Dumnezeu să facă ceea ce vrea cu ea. A spus şi că ceilalţi musulmani le tratau cu respect. A spus şi că se roagă pentru ca sângele lor să fie vlăstar de pace pentru Orientul Mijlociu şi pentru ca să folosească să oprească Isis.

A spus şi că dacă l-au răpit pe pr. Tom [despre care nu există ştiri sigure la distanţă de două săptămâni de la atac] să aştepte câteva zile şi apoi vor cere o răscumpărare în bani pentru a-l elibera sau eliberarea unor miliţieni deţinuţi în închisoare.

Sora Rio a spus că erau aşa de fidele, pentru aceasta Isus ştia foarte bine când să plece şi când să intre cu forţa. Şi din cauza fidelităţii lor, ele au fost găsite la locul potrivit şi în momentul potrivit şi au fost găsite pregătite pentru a-l primi pe mirele lor.

Sora Adriana consideră că faptul de a le fi zdrobit craniul ar putea avea o legătură rea cu pasajul biblic „şi ea va zdrobi capul şarpelui”, în semn de dispreţ sau ca semnal ulterior al răutăţii lor.

În continuare numele corecte ale surorilor:

Sister M. Sally, MC (superioară, singura care a supravieţuit masacrului)

Sister M. Anselm, MC (Bihar, India)

Sister M. Marguerite, MC (Rwanda)

Sister M. Judith, MC (Kenya)

Sister M. Reginette, MC (Rwanda)

(După AsiaNews, 18 martie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.