Categorii

Maica Tereza va fi proclamată sfântă la 4 septembrie la Roma

Maica-Tereza-sfântaPapa a prezidat consistoriul public pentru canonizarea a cinci fericiţi. Ceremonia pentru sora săracilor se va ţine în piaţa „Sfântul Petru” şi nu în India aşa cum au cerut episcopii din acea ţară. „Parohul Brochero” va fi canonizat cu Giuseppe Sánchez del Río la 16 octombrie.

Maica Tereza de Calcutta, decedată în 1997 şi beatificată în timpuri record în octombrie de Ioan Paul al II-lea fără a aştepta cei cinci ani pentru deschiderea procesului canonic, va fi proclamată sfântă de Papa Francisc duminică 4 septembrie. Ceremonia este prevăzută la Roma, în piaţa „Sfântul Petru”, şi nu în India aşa cum ceruseră episcopii din acea ţară. De fapt, Maica Tereza este o figură care merge dincolo de India, unde a început să se ocupe de cei mai săraci dintre cei săraci, şi canonizarea sa va sublinia această însemnătate universală.

Oficializarea datei din septembrie, deja cunoscută deoarece a fost revelată în lunile trecute de cardinalul Angelo Comastri în cursul unui interviu, a avut loc în această dimineaţă, în timpul consistoriului ordinar public pentru canonizări. În afară de Maica Tereza (înainte de consacrare: Agneza Gonxha Bijaxhiu), a fost stabilită proclamarea sfinţeniei lui Giuseppe Sáncheu Del Río şi a lui Giuseppe del Rosario Brochero (argentinianul „paroh brochero”), care va avea loc duminică 16 octombrie. A fost decisă şi canonizarea lui Stanislau a lui Isus Maria şi a lui Maria Elisabeta Hesselblad, duminică 5 iunie.

Episcopii din India îi ceruseră Papei Francisc să viziteze ţara şi cu acea ocazie să o canonizeze pe Maica Tereza. Recent, şi din Pakistan a ajuns la Pontif o invitaţie, cu sublinierea posibilei concomitențe cu vizita indiană. Însă nu există călătorii programate şi în afară de cele deja anunţate pentru iulie în Polonia şi la sfârşitul lui octombrie în Suedia, este în studiu una în Armenia şi Georgia la sfârşitul lui septembrie. Marea „apostolă a celor din urmă”, care şi-a dedicat toată viaţa săracilor oferind iubire şi îngrijire muribunzilor abandonaţi pe drum, fondatoarea surorilor misionare ale carităţii în al cărui ordin slujeau şi cele patru călugăriţe ucise în zilele trecute în Yemen, va fi aşadar proclamată sfântă la Roma.

Minunea atribuită mijlocirii Maicii Tereza, care a făcut posibilă canonizarea, a fost aprobată de Papa la 17 decembrie 2015, în ziua sa de naştere. Cazul de vindecare extraordinară a fost analizat amănunţit de medici, de teologi şi apoi de cardinali şi episcopi din Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor. Este vorba despre o vindecare extraordinară, care a avut loc la 9 decembrie 2008, a unui bărbat brazilian, astăzi în vârstă de 42 de ani, care era pe moarte din cauza unor „abcese multiple cerebrale cu hidrocefalie obstructivă” şi deja a fost „supus unui transplant renal şi în terapie cu imunosupresoare”, aşa cum se citeşte în cartela clinică. Un caz într-adevăr critic cu o prognoză clar nefastă care fără nicio intervenţie chirurgicală a fost rezolvată dintr-o dată în mod complet şi durabil. Medicii de la comitetul din Congregaţie au declarat în unanimitate, cu şapte voturi din şapte, inexplicabilă din punct de vedere ştiinţific vindecarea.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 15 martie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.