Categorii

Maica Tereza de Calcutta, „icoană a timpului nostru” pentru a construi o lume mai bună

Maica Tereza „este întotdeauna icoana noastră. Munca noastră este întemeiată pe exemplul său. Având-o pe ea ca punct de referinţă, încercăm să construim o lume mai bună, o Indie mai bună”. Asta spune la AsiaNews Lenin Raghuvanshi, activist pentru dalit şi director executiv al Peoples’ Vigilance Committee on Human Rights (PVCHR) din Varanasi. În ziua în care este comemorarea liturgică a „mamei celor din urmă”, canonizată de papa Francisc la 4 septembrie 2016, el afirmă: „Moştenirea sa este încă valabilă. Lucrăm pentru a îmbunătăţi condiţiile săracilor, ale celor marginalizaţi şi ale copiilor”.

Conform activistului, angajat în protejarea sectoarelor mai marginalizate ale societăţii, „exemplul Maicii este mare: ea ne determină să dăm sprijin celor mai săraci dintre săraci. Ea privea cu compasiune pe cei nevoiaşi”. „Cel mai important mesaj al său – continuă el – valabil şi astăzi în ţară, este de a privi cu iubire pe cei mai săraci şi a merge în căutarea lor în locurile în care trăiesc. Este ceea ce facem şi noi. Ea spunea: «Dacă lucrezi pentru cei săraci şi cei marginalizaţi atunci faci asta pentru copiii mei»”.

Maica Tereza a întemeiat congregaţia Misionarelor Carităţii, care astăzi au case pentru bolnavi, săraci, nevoiaşi, copii abandonaţi, mame singure şi bătrâni pe toată planeta. „Slujirea pe care ea a oferit-o Indiei – adaugă activistul – este foarte apreciată în ţară şi în orice parte a lumii”.

Mesajul de milostivire al sfintei, reafirmă el, „este şi mai actual în lumea de astăzi, într-o ţară ca India marcată de episoade de discriminare faţă de dalit, minorităţi şi intelectuali. Ea combătea discriminarea cu compasiunea, se bătea pentru abolirea sistemului castelor şi pentru a crea un sistem la nivel privat şi guvernamental pentru a-i susţine pe cei din urmă ai societăţii”.

Exemplul său „este un apel adresat tuturor de a lucra pentru a elimina inegalităţile şi sistemul de marginalizare socială”. „Pentru asta mă rog şi eu în fiecare zi şi mai ales atunci când merg în centrul surorilor Maicii Tereza din Varanasi. Acolo mă reculeg în tăcere în faţa statuii sfintei şi mă rog pentru o Indie mai bună”. „Speranţa mea – afirmă el – este ca Maica să poată fi mereu orgolioasă de India, aşa cum India este orgolioasă de Maică. Pentru aceasta avem nevoie să creăm o societate bazată pe exemplul său, îndeosebi trebuie să ne angajăm în două direcţii: să susţinem lucrarea cu săracii investind îndeosebi în educaţie; să abolim castele şi fascismul în societate”.

După exemplul Maicii Tereza, conclude Raghuvanshi, „trebuie să lucrăm toţi în mod umanitar şi caritabil. Trebuie să inspirăm compasiunea şi pasiunea faţă de persoanele mai slabe din societate”.

(După AsiaNews, 5 septembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.