Categorii

Mai puţini preoţi şi surori, mai mulţi cateheţi şi laici: starea de sănătate a Bisericii în lume

Preoţi, surori şi fraţi sunt în scădere pretutindeni în lume. Astăzi preoţii sunt 415 mii, consacraţii sunt puţin mai mult de 52 de mii şi surorile se atesta la circa 659 de mii, însă descreşterea, fiică a unui fenomen clarificat de lipsa de vocaţii, este un trend care se observă în al patrulea an consecutiv: este una dintre realităţile înregistrate de „Dosarul statistic despre Biserica catolică”, îngrijit şi prezentat astăzi de agenţia vaticană Fides, agenţie de informare a Operelor Misionare Pontificale, în vederea Zilei Misionare Mondiale, care se celebrează duminică 21 octombrie.

Conform datelor elaborate de Fides – luate în cea mai mare parte din Anuarul Statistic al Bisericii actualizate la 31 decembrie 2016 – catolicii în lume sunt 1 miliard şi 299 de milioane, 17% din populaţia mondială (care este de 7,3 miliarde de persoane). Dar, deşi populaţia credincioşilor în lume a crescut cu peste 14 milioane, la nivel procentual este o uşoară diminuare faţă de anul precedent, adică 0,05%.

Documentul, cu tabele şi grafice împărţite pe continente oferă o privire de ansamblu asupra stării de sănătate a Bisericii catolice la nivel global, prezintă că diecezele în care este organizată comunitatea sunt 3.016, dintre care o treime (1.114) dependente de Congregaţia pentru Evanghelizarea Popoarelor (în octombrie 2018), deci prezente în aşa-numitele „teritorii de misiune”, adică regiunile din Africa, Asia şi America Latină unde prezenţa de botezaţi încă trebuie consolidată.

Numărul total al preoţilor în lume – se citeşte în text – a scăzut faţă de anul precedent (-687) şi se atestă la cota de 414.969, iar declinul îi revine mai ales Europei (unde sunt 2.583 de preoţi mai puţin), în timp ce un nivel pozitiv se înregistrează în Africa (+1.181) şi în Asia (+1.304).

Şi membrii ordinelor călugăreşti s-au diminuat (-1.604 persoane), precum şi surorile (-10.800, în timp ce numai în Asia rezistă vocaţiile: +533). Este interesant de notat că numărul misionarilor laici în lume ajunge la nivelul de 354 de mii (cu creştere de circa 3.000 de unităţi) şi cateheţii sunt 3 milioane, o „forţă de muncă pastorală” care în multe dieceze din lume suplineşte lipsa cronică de consacraţi.

Biserica catolică se confirmă o instituţie puternic angajată în domeniul operelor educative şi sociale, gestionând în lume 72.800 de grădiniţe, 96.500 de şcoli primare, 47.800 de şcoli secundare, frecventate de peste 62 de milioane de elevi de toate religiile. Apoi, instituţii, ordine şi comunităţi catolice însoţesc alţi 5,5 milioane de studenţi, printre institute superioare, colegii şi universităţi. „Este vorba despre o lucrare pastorală şi educativă care în multe naţiuni este preţioasă şi de neînlocuit pentru binele societăţilor”, a amintit cardinalul Filoni, prefectul Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, comentând datele.

Multe dintre aceste opere merg înainte graţie Operelor Misionare Pontificale (OMP), organizaţii „născute pentru a susţine vestirea Evangheliei la toate neamurile, contribuind la creşterea umană şi culturală a atâtor populaţii”, a amintit papa Francisc în mesajul pentru Ziua Misionară Mondială.

Graţie „colectei universale” – „cea mai mare colectă mondială”, a afirmat arhiepiscopul GianPietro Dal Toso, preşedinte al OMP – promovată printre botezaţii din cele cinci continente şi în toate parohiile din lume în timpul acelei Zile, OMP gestionează proiecte pentru construirea de biserici şi capele, sprijinul dat seminariilor, promovarea de opere educative, sociale şi profesionale pentru tineri şi copii.

De fapt, ofertele adunate converg într-un fond special administrat de secretariatele internaţionale ale OMP care „în 2017 au promovat proiecte pentru o contravaloare de 130 de milioane de dolari”, a prezentat Dal Toso. Totul, remarcă cei o sută cincizeci de directori naţionali ai OMP, „în numele acţiunii misionare universale a Sfântului Scaun” şi cu intenţia de „a da mărturie despre iubirea lui Cristos în propriul ambient”.

Operele Misionare Pontificale sunt instituţii născute în biserici cu tradiţie catolică veche, pe valul marelui elan misionar din 1800, când grupuri de credincioşi laici ca franceza Pauline Jaricot, astăzi în curs de beatificare, au voit să se străduiască pentru a sprijini, cu rugăciunea şi cu ajutorul material, opera misionarilor trimişi printre necreştini, în ţinuturi îndepărtate. Apoi, în secolul trecut au devenit o instituţie a Bisericii, centrală pentru „cooperarea misionară”.

Lor le-a fost încredinţată organizarea „Lunii misionare extraordinare”, anunţată de papa pentru octombrie 2019, care va coincide cu celebrarea Sinodului Episcopilor dedicat Amazoniei. „Două evenimente – a afirmat Fabrizio Meroni, secretar general al OMP – expresie a aceleiaşi «pasiuni misionare» prezente în fiecare botezat”.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 20 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.