Categorii

Măcelul de Paşte din Sri Lanka: 24 de persoane arestate. Mâine doliu naţional

Poliţia din Sri Lanka interoghează 24 de persoane arestate pentru bombele care au explodat ieri, în sărbătoarea Paştelui, în trei biserici din ţară şi trei mari hoteluri din Colombo. Agenţii au reţinut şi un şofer al unei furgonete, suspectat că a transportat explozibilele utilizate în obiectivele din capitală. Între timp bilanţul victimelor este tot mai dramatic: cel puţin 290 de persoane ucise şi 500 de persoane rănite. În sfârşit este de puţin timp ştirea că mâine, 23 aprilie, va fi zi de doliu naţional.

Exploziile de ieri sunt cel mai grav incident de la sfârşitul războiului civil de treizeci de ani, în 2009, dintre armată şi Tigri Tamil. În ultimele luni insula a fost marcată de o gravă criză constituţională dintre facţiunea susţinătoare a actualului premier Ranil Wickremesinghe şi cea a fostului dictator Mahinda Rajapaksa. În Săptămâna Sfântă a avut loc un alt incident, sechestrarea unui episcop anglican împreună cu credincioşii, care în lumina celor întâmplate, a fost prevestire a următorului măcel.

Ieri în organele de presă a reieşit un amănunt care aruncă o umbră asupra capacităţii ţării de a garanta pace şi stabilitate: de fapt, o circulară internă a poliţiei, datată la 11 aprilie şi adresată directorilor Diviziei ministeriale pentru securitate, foştilor preşedinţi ai Diviziei securitate şi ambasadorilor de la Diviziune securitate, deja avertiza despre un probabil risc de atentate. Imaginea circularei, difuzată pe social de ministrul Harin Fernando, critică ineficienţa aparatului de intelligence al ţării.

Conform investigatorilor, bombele de ieri erau transportate de atentatori kamikaze. Printre victime sunt şi o femei şi două fetiţe găsite într-un apartament din Dematagoda. Aici ieri după-amiază a explodat o altă bombă, în afară de cele şase care au devastat bisericile pline de credincioşi reuniţi pentru celebrările Paştelui şi a lovit atâţia turişti găzduiţi în hotel. Cu privire la turişti, autorităţile confirmă că victimele străine sunt cel puţin 35 şi fac cunoscută ţara de provenienţă: Polonia, Danemarca, China, Japonia, Pakistan, Statele Unite, India, Maroc şi Bangladesh.

Departamentul guvernamental al Informaţiei afirmă că starea de asediu, impusă la puţine ore după atentat şi în vigoare până la ora 6.00 din această dimineaţă, va fi reluată de la ora 20.00 de astăzi până la ora 4.00 de mâine.

Între timp, continuă să vină solidaritatea faţă de victime din toată lumea. La condoleanţele exprimate de papa Francisc în timpul binecuvântării Urbi et Orbi, ieri în Piaţa „Sfântul Petru”, se unesc atâţia creştini din diferite ţări asiatice şi lideri mondiali. În Sri Lanka primul care a condamnat atentatele a fost cardinalul Malcolm Ranjith, arhiepiscop de Colombo, care a lansat un apel la donarea de sânge pentru răniţi.

La rugăciunile cardinalului catolic face ecou episcopul Diloraj Canagasabey de Colombo [al Bisericii din Ceylon, protestant – nr], care condamnă atacul. El afirmă: „Mă unesc cu toate persoanele care trec prin suferinţe de nedescris şi prin durere datorită pierderii celor dragi ai lor în ziua în care ar trebui să celebrăm învierea Domnului Isus. Este trist că un lucru de acest gen se întâmplă într-o ţară ca a noastră”.

Împreună cu creştinii, şi liderii musulmani condamnă atentatele împotriva credincioşilor, a locurilor de cult şi de destindere. Muftiul M.I.M. Rizwe, preşedinte al All Ceylon Jamiyyathul Ulama (ACJU), declară: „Este un atac ruşinos şi crud pe care nicio fiinţă umană nu-l poate tolera din niciun motiv. Este o zi tristă pentru toţi cetăţenii din Sri Lanka faptul că atentate sunt făcute în ziua sacră pentru o comunitate religioasă”.

De Melani Manel Perera

(După agenţia AsiaNews, 22 aprilie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.