Categorii

Lucrători pastorali ucişi în anul 2016

agentia-fidesIsus Cristos este primul martir, „primul care îşi dă viaţa pentru noi. Şi de la acest mister al lui Cristos începe toată istoria martiriului creştin, din primele secole până astăzi” , Papa Francisc la omilia 14 septembrie 2016, sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci

 

LUCRĂTORII PASTORALI UCIŞI ÎN ANUL 2016

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – În anul 2016 au fost ucişi în lume 28 de lucrători pastorali catolici. Pentru al optulea an consecutiv numărul cel mai ridicat se înregistrează în America, în timp ce a crescut în mod dramatic numărul călugăriţelor ucise, care în acest an sunt 9, mai mult decât dublu faţă de 2015.

Conform informaţiilor culese de Agenţia Fides, în 2016 au murit în mod violent 14 preoţi, 9 călugăriţe, 1 seminarist, 4 laici. Cât priveşte repartiţia continentală, în America au fost ucişi 12 lucrători pastorali (3 preoţi, 2 surori, 1 seminarist, 2 laici); în Asia au fost ucişi 7 lucrători pastorali (1 preot, 4 surori, 2 laici); în Europa a fost ucis 1 preot.

Cum se întâmplă în ultimii ani, majoritatea lucrătorilor pastorali au fost ucişi ca urmare a tentativelor de răpire sau de furt, făcute şi cu ferocitate, în contexte care denunţă degradarea morală, sărăcia economică şi culturală, violenţa ca regulă de comportament, lipsa de respect faţă de drepturile umane şi faţă de viaţa însăşi.

În aceste situaţii, asemănătoare la toate latitudinile, preoţii, călugăriţele şi laicii ucişi, erau printre cei care denunţau cu glas tare nedreptăţile, discriminările, corupţia, sărăcia, în numele Evangheliei. Pentru aceasta au plătit, ca preotul José Luis Sánchez Ruiz, din dieceza de San Andres Tuxtla (Veracruz, Mexic), răpit şi apoi eliberat cu „semne evidente de tortură”, conform comunicatului diecezei. În zilele precedente răpirii a primit ameninţări, desigur datorită criticilor sale dure împotriva corupţiei şi a crimei care se răspândeşte (vezi Agenţia Fides 14/11/2016). Aşa cum a amintit Papa Francisc în sărbătoarea protomartirului sfântul Ştefan, „lumea îi urăşte pe creştini pentru acelaşi motiv pentru care l-a urât pe Isus, pentru că El a adus lumina lui Dumnezeu şi lumea preferă întunericul pentru a ascunde faptele sale rele” (Angelus din 26/12/2016).

Toţi trăiau mărturia lor de credinţă în normalitatea vieţii zilnice: administrând sacramentele, ajutându-i pe cei săraci şi pe cei din urmă, îngrijindu-se de orfani, de dependenţii de droguri, de foştii puşcăriaşi, urmând pe oricine putea să aibă nevoie. Unii au fost ucişi chiar de persoanele pe care le ajutau. Cu greutate investigaţiile făcute de autorităţile locale duc la găsirea executanţilor şi mandanţilor acestor ucigaşi sau motivele.

Apoi, trezeşte îngrijorare soarta altor lucrători pastorali sechestraţi sau dispăruţi, despre care nu se mai ştie nimic sigur de mult timp.

Lista anuală de la Fides, fără îndoială incompletă, nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci înregistrează lucrătorii pastorali morţi în mod violent. Înadins nu este folosit termenul „martiri”, decât în semnificaţia sa etimologică de „martori”, pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica eventual o va putea da cu privire la unii dintre ei, apoi şi datorită lipsei de ştiri care se pot aduna cu privire la viaţa lor şi la circumstanţele morţii.

La listele provizorii făcute anual de Agenţia Fides trebuie adăugată mereu lista atâtora, despre care probabil nu se va afla niciodată nimic sau nici măcar numele nu se va cunoaşte, care în orice colţ al planetei suferă şi plătesc cu viaţa credinţa lor în Isus Cristos. Papa Francisc ne aminteşte adesea că „astăzi există creştini asasinaţi, torturaţi, încarceraţi, decapitaţi pentru că îl renegă pe Isus Cristos”… „martirii de astăzi sunt în număr mai mare faţă de cei din primele secole”.

În lista din acest an nu figurează părintele Juan Heraldo Viroche, paroh de Stăpâna Noastră Del Valle de la Florida, la Tucuman, în Argentina, găsit mort în locuinţa sa la 5 octombrie. Preotul era foarte cunoscut pentru lupta împotriva traficului de droguri şi a primit diferite ameninţări pentru lucrarea sa. Pentru aceasta comunitatea eclezială locală a rămas incredulă şi a cerut autorităţilor, şi cu manifestaţii publice, să aprofundeze investigaţiile pentru a clarifica faptele (vezi Agenţia Fides 06/10/2016).

Printre victimele cutremurului care a lovit coasta Ecuadorului în noaptea de sâmbătă 16 aprilie, provocând sute de morţi şi mii de răniţi, era şi o călugăriţă şi cinci postulante ale comunităţii surorilor „Siervas del Hogar de la Madre” din Playa Prieta: misionara era sora Clare Crocket, irlandeză, de 15 ani în Ecuador (vezi Agenţia Fides 18/04/2016).

Un gest eroic a costat viaţa unui seminarist din dieceza nord-americană Wichita, Brian Bergkamp, care la 9 iulie a salvat o femeie căzută în fluviul Arkansas care se îneca, ajungând el însuşi să fie luat de ape (vezi Agenţia Fides 14/07/2016; 6/8/2016).

Jertfa lor nu trebuie să fie uitată

Mii de credincioşi provenind din toată Argentina s-au adunat la Neuquén pentru a participa la Liturghia celebrată la 40 de ani de la uciderea episcopului de La Rioja, Excelenţa Sa Mons. Enrique Angelelli, care a avut loc la 4 august 1976. Mons. Angelelli (1923-1976), episcop al diecezei de La Rioja, era unul dintre cei mai cunoscuţi episcopi din ţară, contrar dictaturii. A murit într-un accident de maşină simulat, puţin după instaurarea dictaturii militare. După 38 de ani, la 4 iulie 2014, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă doi înalţi oficiali pentru uciderea episcopului. Timp de decenii autorităţile au susţinut că moartea sa a fost accidentală. În 2015 a fost deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare (vezi Agenţia Fides 29/07/2016; 02/08/2016).

Şi în Africa a fost celebrată aniversarea unui alt episcop ucis: arhidieceza de Bukavu, oraş principal din sud Kivu, în estul Republicii Democratice Congo, a amintit la 29 octombrie, cei 20 de ani de la uciderea arhiepiscopului său, Excelenţa Sa Mons. Christophe Munzihirwa, astăzi slujitor al lui Dumnezeu. Mons. Munzihirwa a atras atenţia internaţională asupra tragediei refugiaţilor care provin din apropiata Rwanda şi a lansat diferite apeluri pentru un drum de pace pentru regiunea Marilor Lacuri. „Glasul său sfâşia urechile celor mai ai lumii şi a devenit un martor deranjant. Trebuia eliminat”, afirmă comunicatul arhidiecezei de Bukavu. „Însă mons. Munzihirwa n-a murit. Viaţa sa continuă să interpeleze conştiinţele noastre anesteziate de corupţie, de ură, de frică şi de căutarea de interese egoiste” (vezi Agenţia Fides 29/10/2016).

Tot în Africa, în urmă cu 20 de ani, în noaptea dintre 26 şi 27 martie 1996, au fost răpiţi din mănăstirea „Notre Dame de l’Atlas”, în Algeria, şapte călugări trapişti, apoi ucişi de terorişti islamici din GIA. Aniversarea a fost amintită fără mari evenimente, ci în rugăciune şi în tăcere, în timp ce a continuat în aceşti ani fluxul celor care, chiar şi musulmani, vin să se adune în meditaţie pe mormântul lor.

La Roma au fost mai multe iniţiativele convocate la a X-a aniversare a morţii părintelui Andrea Santoro, care a fost paroh şi apoi preot Fidei donum al diecezei de Roma, ucis la Trabzon (Turcia) la 5 februarie 2006 în timp ce era recules în rugăciune în biserica „Sancta Maria Kilisesi”, care i-a fost încredinţată. Turcul de 26 de ani Oguzhan Ayudin, condamnat în 2006 la 18 ani şi 10 luni de închisoare ca asasin vinovat al preotului, a fost eliberat cu peste 10 ani mai înainte faţă de ispăşirea pedepsei, împreună cu zeci de mii de deţinuţi, eliberaţi pentru a face loc la mii de persoane după eşuarea loviturii de stat (Vezi Agenţia Fides 30/8/2016; 28/11/2016).

Martiri recunoscuţi de Biserică

La 2 decembrie 2016, Papa Francisc a recunoscut martiriul misionarului părintele Stanley Rother, din arhidieceza de Oklahoma City, făcând din el primul martir născut în Statele Unite ale Americii. Ajuns în Guatemala în 1968 ca misionar, s-a înrădăcinat în regiune, a învăţat spaniola şi tzutuhil, a fost invitat să facă parte din fraternitatea acestor popoare indigene. În afară de îndatoririle sale pastorale de paroh, a tradus Noul Testament în tzutuhil şi a început celebrarea Liturghiei în limba aceea. Constrâns să părăsească ţara datorită conflictului armat, puţin după aceea s-a întors pentru a-i susţine pe enoriaşii săi. A fost ucis la 28 iulie 1981, unul dintre cei 10 preoţi asasinaţi în Guatemala în acel an (vezi Agenţia Fides 03/12/2016).

A început la 9 aprilie la Padova, procesul rogatorial diecezan pentru cauza de beatificare a slujitorului lui Dumnezeu părintele Ezechiele Ramin, misionar combonian (MCCJ) padovan, ucis la 24 iulie 1985 la Cacoal, în Brazilia, din cauza angajării sale în favoarea micilor agricultori şi a indios surui, în lupta lor împotriva latifundiarilor locali. Investigaţia asupra faimei de sfinţenie, îmbogăţită de indicaţia „super martyrio”, a fost începută oficial la 1 aprilie 2016 de dieceza de Ji-Paranà, în Brazilia, unde a murit misionarul. A fost definit de Papa Ioan Paul al II-lea un „martir al carităţii”.

La 6 ianuarie, solemnitatea Epifaniei, s-a deschis în catedrala „Stăpâna Noastră a Sfântului Rozariu” din Dipolog, pe insula Mindanao, în Filipine, faza diecezană a procesului de beatificare a misionarului iezuit italian părintele Francesco Palliola (1612-1648), ucis la 29 ianuarie 1648. A fost primul european care a învăţat limba tribului subanos, care locuiau pe coasta de nord-est din Mindanao, pentru aceasta i-a fost încredinţată evanghelizarea lor, dar unii dintre ei nu tolerau lucrarea sa şi o împiedicau. După ce a refuzat escortarea, părintele Palliola a fost ucis cu lovituri de cuţit.

Biserica catolică din Laos a celebrat la 11 decembrie, în catedrala din capitala Vientiane, liturgia solemnă de beatificare a 17 martiri, misionari şi laici laoţieni. Este vorba despre un grup format din misionari străini şi cateheţi locali ucişi între 1954 şi 1970 de luptătorii de gherilă comunişti. Cinci dintre ei aparţin congregaţiei Misiunilor Externe din Paris (MEP); şase sunt oblaţi ai Mariei Neprihănite (OMI) şi între aceştia este tânărul misionar italian Mario Borzaga, mort în 1960 la 27 ani, împreună cu catehetul local Paolo Thoj Xyooj. Printre laoţienii proclamaţi fericiţi figurează şi preotul Joseph Thao Tien, primul preot laoţian, ucis în 1954, şi alţi patru cateheţi indigeni (vezi Agenţia Fides 12/12/2016).

(SL) (Agenţia Fides 30/12/2016)

 

PANORAMA CONTINENTELOR

AMERICA

În America au fost ucişi 12 lucrători pastorali (9 preoţi şi 3 surori): 1 preot şi 2 călugăriţe în Statele Unite ale Americii; 3 preoţi în Brazilia; 3 preoţi în Mexic; 1 călugăriţă în Haiti; 1 preot în Venezuela; 1 preot în Columbia.

În Statele Unite ale Americii a fost găsit trupul mort, după ce dispăruse de câteva zile, al preotului Rene Wayne Robert; două călugăriţe, sora Margaret Held, de la Surorile Carităţii de la Nazaret (SCN), şi sora Paula Merrill, de la Surorile Şcolare ale Sfântului Francisc (SSSF), au fost ucise înjunghiate în locuinţa lor.

În Brazilia au fost ucişi fratele Antonio Moser, OFM; părintele Francisco Carlos Barbosa Tenorio şi părintele João Paulo Nolli, toţi trei în timpul unei răpiri.

În Mexic, părintele Alejo Nabor Jiménez Juárez, părintele José Alfredo Suárez de la Cruz şi părintele José Alfredo Lopez Guillen au fost răpiţi şi găsiţi ucişi.

În Haiti a fost ucisă în timpul unei răpiri sora Isa Solá Matas.

În Venezuela a fost ucis în timpul nopţii părintele Darwin Antonio Zambrano Gamez.

În Columbia părintele José Fortunato Bedoya Franco a murit în urma unei agresiuni pe stradă.

AFRICA

În Africa au fost ucişi 8 lucrători pastorali (3 preoţi, 2 surori, 1 seminarist, 2 laici): 2 preoţi, 1 călugăriţă şi 2 laici în Republica Democratică Congo; 1 călugăriţă în Sud Sudan; 1 preot şi 1 seminarist în Nigeria.

În Republica Democratică Congo au fost ucişi într-o ambuscadă părintele Vincent Machozi, preot asumpţionist, şi părintele Joseph Mulimbi Nguli; sora Clara Agano Kahambu, de la Surorile Franciscane Şcolare ale lui Cristos Rege, a fost ucisă în timp ce era la locul său de muncă. Doi lucrători de la Caritas au fost ucişi în timpul unei răpiri stradale.

În Sud Sudan a murit ca urmare a consecinţelor unei ambuscade stradale sora Veronica Rackova, de la Surorile Misionare al Duhului Sfânt.

În Nigeria trupul părintelui John Adeyi, vicar general al diecezei de Otukpo, a fost găsit la două luni după răpirea sa. Seminaristul Lazarus Nwafor a fost ucis în timpul unui asalt al unui grup de nomazi Fulani.

ASIA

În Asia au fost ucişi 7 lucrători pastorali (1 preot, 4 surori, 2 laici): 4 surori în Yemen, 1 voluntar laic în Siria, 1 preot în Filipine, 1 catehet în Indonezia.

În Yemen au fost agresate şi ucise patru Surori Misionare ale Carităţii: sora Marguerite, sora Reginette, sora Anselm şi sora Judith.

În Siria a fost ucis în timpul bombardamentelor asupra oraşului Alep Elias Abiad, voluntar de la Caritas Syria.

În Filipine a fost găsit mort în locuinţa sa părintele Marcelino Biliran.

În Indonezia catehetul Esra Patatang a fost ucis pe stradă cu un glonţ la tâmplă.

EUROPA

În Europa a fost ucis 1 preot.

În Franţa părintele Jacques Hamel a fost ucis în timp ce celebra Liturghia.

DATE BIOGRAFICE ŞI CIRCUMSTANŢELE MORŢII

Agenţia Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi la această listă sau la cele din anii anteriori.

Elias Abiad, 22 de ani, tânăr voluntar de la Caritas Syria, a fost ucis la Alep de lovituri de bombe căzute sâmbătă 13 februarie 2016 asupra cartierului Sulaymaniyah. Secretarul general al Caritas Internationalis, Michel Roy, într-un mesaj de condoleanţe adresat familiei lui Elias subliniază că şi jertfa tânărului voluntar „ne aminteşte tragedia zilnică ce durează în Siria şi nevoia urgentă a încetării focului şi a păcii”. Elias era angajat în proiectele de asistenţă realizate de Caritas Syria în zona Alep din septembrie 2014.

(Vezi Agenţia Fides 16/2/2016).

Patru Surori Misionare ale Carităţii, două ruandeze (sora Marguerite şi sora Reginette), o indiană (sora Anselm) şi a patra din Kenya (sora Judith), au fost măcelărite la 4 martie 2016 de un comando de bărbaţi înarmaţi care au atacat structura unde îi asistau pe bătrâni şi pe neputincioşi, în oraşul yemenit Aden. În afară de surori, au fost ucişi în timpul atacului terorist şi şoferul şi cel puţin alţi doi colaboratori ai comunităţii, în timp ce a scăpat de moarte superioara conventului. Printre victime, şi bătrâni şi neputincioşi asistaţi de surori. Preotul salezian indian Tom Uzhunnalil, care locuia la conventul surorilor după ce biserica unde trăia a fost jefuită şi incendiată de bărbaţi înarmaţi neidentificaţi, a fost răpit.

Papa Francisc a definit măcelul de la Aden un „act de violenţă inumană şi diabolică”, şi într-un mesaj difuzat prin secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, s-a rugat ca jertfa surorilor şi a prietenilor şi colaboratorilor lor „să trezească conştiinţele, să conducă la o schimbare a inimilor şi să inspire toate părţile să depună armele şi să întreprindă un drum de dialog”.

(Vezi Agenţia Fides 4/3/2016; 5/3/2016; 7/3/2016)

La Petrópolis, în statul Rio di Janeiro (Brazilia), a fost ucis în dimineaţa zilei de 9 martie 2016, în timpul unei tentative de răpire pe strada statală Washington Luiz, la înălţimea Duque de Caxias (RJ), fratele Antonio Moser. Născut la Gaspar (statul Santa Catarina) în urmă cu 75 de ani, fratele Moser, din Ordinul Fraţilor Minori (OFM), era director al editurii Vozes şi luase parte la ultimul Sinod al Episcopilor despre familie drept colaborator al secretariatului special. Conferinţa Episcopală Braziliană (CNBB), într-un comunicat aminteşte că „viaţa fratelui Antônio Moser era bogată şi rodnică” şi citează angajarea călugărului în CNBB, aportul său „în pregătirea de texte şi în reflecţia teologică, mai ales în teologie morală”. A scris multe cărţi şi a oferit o mare contribuţie Bisericii locale.

(Vezi Agenţia Fides 10/03/2016)

Părintele Vincent Machozi, preot asumpţionist (Augustinienii Asumpţiunii) a fost ucis în noaptea de duminică 20 martie 2016 în satul Vitungwe-Isale, la 15 km de Butembo, în teritoriul Beni (provincia din Nord Kivu, în estul Republicii Democratice Congo). Conform vicarului general al asumţioniştilor, „câţiva militari au venit în vehicule pe la miezul nopţii, au dărâmat porţile şi l-au ucis acolo”. Mărturiile concordă cu privire la faptul că asasinii erau militari din forţele armate congoleze (FARDC), şi au năvălit în zona centrului social Mon Beau Village, unde erau reuniţi conducătorii tradiţionali Nande pentru a lua parte la o reflecţie despre pace. Soldaţii au clarificat imediat că voiau să-l lovească pe conducătorul Kalemire şi pe părintele Vincent. În pofida tentativei celor prezenţi de a ascunde prezenţa celor două persoane luate în vizor, militarii l-au descoperit pe părintele Vincent care se afla în curte şi lucra la computerul său portabil. S-a auzit o rafală de armă automată în timp ce părintele Vincent striga: „De ce mă ucideţi?”. Părintele Vincent, născut în 1965, fusese deja ameninţat cu moartea, iar în 2003 a fost constrâns la exil în Statele Unite. După întoarcerea sa în RDC a scăpat de şapte atentate. Părintele Vincent denunţase de mai multe ori suferinţele populaţiei Nande cauzate de diferite grupuri înarmate dedicate exploatării ilegale a coltanului (un „mineral al morţii”), adesea cu acordul armatei obişnuite.

(Vezi Agenţia Fides 22/3/2016)

Un lucrător de la Caritas a fost ucis într-o ambuscadă stradală care a avut loc pe lângă Uvira, în Sud Kivu (Republica Democratică Congo), la 25 martie 2016. Un autovehicul al Caritas din Uvira care transporta salariile profesorilor din teritoriul Fizi, a fost blocat pe lângă podul Lubumba, la peste 40 km de Uvira. Tâlharii l-au constrâns pe şofer să coboare din maşină înainte de a-l ucide cu un glonţ în cap. a murit în timpul transportului la spital. Pe baza unui acord semnat în 2011 între guvernul congolez şi Caritas Congo, aceasta din urmă a fost însărcinată să se îngrijească de plata salariilor profesorilor vărsate de Ministerul Instruirii.

(Vezi Agenţia Fides 30/3/2016; 12/8/2011)

Părintele Darwin Antonio Zambrano Gamez, preot din dieceza de San Cristobal din Venezuela, a fost ucis în noaptea de 30 martie 2016. Trupul său a fost găsit într-un parc în oraşul San Cristobal în dimineaţa zilei de 31 martie şi poartă semne de violenţă şi de înjunghiere. Motivele pentru care a fost ucis rămân necunoscute. Părintele Don Darwin Zambrano Gamez s-a născut la 24 octombrie 1977 şi a fost hirotonit preot la 5 iulie 2010 în parohia San Agaton din Palmira. Actualmente era vicar în parohia San José de Bolívar şi era cunoscut pentru spiritul său de slujire, umorismul său şi bucuria sa.
(Vezi Agenţia Fides 01/04/2016)

Părintele Rene Wayne Robert, preot din dieceza de Saint Augustine din Florida (Statele Unite ale Americii), 71 de ani, după ce a dispărut de câteva zile, a fost găsit mort în Georgia, luni 18 aprilie 2016. Trupul său a fost găsit la Waynesboro, graţie colaborării omului arestat de poliţie în timp ce conducea maşina preotului. Părintele Robert a fost ucis probabil la 10 aprilie, ultima seară în care a fost văzut. Preotul lucra în pastoraţia închisorilor din 1980, angajându-se în favoarea foştilor deţinuţi, a şomerilor, a marginalizaţilor şi a celor care sunt privaţi de drepturile civile, menţinând mereu un stil de viaţă simplă şi săracă. După comunicatul diecezei de Saint Augustine, părintele Robert „era un umile e generos slujitor al Domnului şi a împărtăşit multele sale daruri cu cei săraci, cu comunitatea surzilor, cu cei încarceraţi. Va fi amintit pentru bunătatea sa şi iubirea sa fără sfârşit faţă de ei”.

(Vezi Agenţia Fides 20/04/2016)

Sora Veronica Rackova, misionară slovacă de la Surorile Misionare ale Duhului Sfânt (SSP), a fost rănită grav într-o ambuscadă stradală în Sud Sudan la 16 mai 2016 şi a murit la 20 mai la Nairobi Hospital, în Kenya, unde a fost transportată imediat după atac. Pe la miezul nopţii din 16 mai sora Veronica a primit un telefon de ajutor urgent pentru o femeie care avea o naştere dificilă în centrul sanitar condus de ea, St Bakhita’s Medical Centre din Yei. Călugăriţa a însoţit-o cu ambulanţa pe pacientă la Harvester’s Health Center, o structură mai bine dotată. Când se întorcea a fost lovită de grenadele câtorva bărbaţi înarmaţi, se pare soldaţi din Armata de Eliberare a Poporului Sudanez (SPLA), fosta mişcare de gherilă care după independenţa ţării în 2011 a luat puterea. Sora era singură când s-a întâmplat faptul, pentru că şoferul se întorsese acasă. Sora Veronica avea 58 de ani şi de 6 ani lucra în Sud Sudan, după ce a prestat serviciu în Ghana.

(Vezi Agenţia Fides 21/5/2016; 24/5/2016; 2/6/2016)

Părintele Marcelino Biliran, paroh al bisericii „Sfântul Petru apostol” în oraşul Loboc, în provincia Bohol, în Filipine, găsit mort în locuinţa sa la 27 iunie, nu s-a sinucis ci a fost ucis, din motive necunoscute: asta a anunţa E.S. Mons. Leonardo Medroso, episcopul diecezei de Tagbilaran, unde părintele Biliran desfăşura slujirea pastorală, care a informat despre confirmarea primită de la poliţia din Bohol, că va continua investigaţiile cu privire la ucidere. Părintele Biliran a fost hirotonit în dieceza de Tagbilaran şi era paroh la „Sfântul Petru apostol”, parohie din 2015.

(Vezi Agenţia FIdes 7/7/2016)

Părintele John Adeyi, vicar general al diecezei de Otukpo, în statul nigerian Benue, a fost răpit la 24 aprilie. Trupul său a fost găsit după două luni, la 22 iunie, pe lângă complexul Ogbadibo Local Government Education Authority la Otukpa, oraşul său natal. Răpitorii au cerut o răscumpărare pentru a-l elibera. Cu toate că familia vicarului a predat suma cerută, preotul n-a fost eliberat. Apoi descoperirea tragică a trupului său aflat de acum în descompunere.

(vezi Agenţia Fides 29/4/2016; 7/7/2016)

Un preot bătrân, părintele Jacques Hamel, 84 de ani, a fost ucis în dimineaţa zilei de 27 iulie 2016 în timp ce celebra Liturghia în biserica Saint Etienne du Rouvray, în Normandia (Franţa). Doi bărbaţi au intrat în timpul celebrării, l-au ucis pe preot şi au rănit trei credincioşi, dintre care unul în mod grav. Printre ostateci şi două surori, în timp ce o a treia a reuşit să fugă şi să dea alarma. Cei doi asasini au fost ucişi de poliţie.

Părintele Jacques era un om bun, de pace, dar „a fost asasinat ca şi cum ar fi fost un criminal”, a spus Papa Francisc la 14 septembrie 2016, indicând un motiv precis de reflecţie: „în mijlocul momentului dificil pe care-l trăia, chiar şi în mijlocul acestei tragedii pe care el o vedea venind, un om blând, un om bun, un om care făcea fraternitate, n-a pierdut luciditatea de a acuza şi a spune clar numele asasinului, şi a spus clar: «Pleacă, satană!». Şi-a dat viaţa pentru noi, şi-a dat viaţa pentru a nu-l renega pe Isus. Şi-a dat viaţa în însuşi jertfa lui Isus pe altar… Fie ca el din cer – pentru că trebuie să-l rugăm, este un martir, şi martirii sunt fericiţi, trebuie să-l rugăm – să  ne dea blândeţea, fraternitatea, pacea precum şi curajul de a spune adevărul: a ucide în numele lui Dumnezeu este satanic”.

(Vezi Agenţia Fides 26/7/2016; 27/7/2016; 14/9/2016))

Un contabil de la Caritas din Basankusu, în provincia Ecuatorului (Republica Democratică Congo) a fost ucis la 11 august de doi bandiţi, apoi arestaţi, la circa 50 km de Basankusu, pentru a-l jefui de salariile destinate profesorilor din teritoriul Befale. 

Lazarus Nwafor, seminarist de 26 de ani, originar din Imo state (Nigeria), a fost ucis la 25 august în timpul unui atac al unui grup de apartenenţi la etnia Fulani la comunitatea Ndiagu Attakwu, în localitatea Nkanu, în statul nigerian Enugu, în timpul căruia alte persoane au fost rănite sau ucise.

Două călugăriţe, sora Margaret Held, de la Surorile Carităţii de la Nazaret (SCN), şi sora Paula Merrill, de la Surorile Şcolare ale Sfântului Francisc (SSSF), au fost ucise cu lovituri de cuţit în casa lor la Durant, în Mississippi (Statele Unite ale Americii), într-o zonă în care peste 40% din populaţie trăiesc sub pragul sărăciei, probabil de un răpitor, care a fugit după aceea cu maşina lor găsită abandonată puţin mai departe. Cele două călugăriţe, ambele nord-americane, de 68 de ani, prestau serviciu ca infirmiere la Lexington Medical Clinic, centru sanitari care asistă gratuit familiile care nu pot să-şi plătească îngrijirile medicale. La 25 august, nevăzându-le venind punctuale ca întotdeauna, colegii au anunţat poliţia, care în locuinţa lor a găsit semne de efracţie şi au găsit trupurile lor. Erau iubite şi preţuite de toţi, datorită afabilităţii lor, a disponibilităţii lor şi a grijii lor îndeosebi faţă de cei nevoiaşi.

(Vezi Agenţia Fides 29/8/2016)

Sora Isabel Solá Matas, 51 de ani, originară din Barcelona (Spania), misionară în Haiti de mulţi ani, a fost ucisă în dimineaţa zilei de 2 septembrie 2016, în timp ce era la volanul automobilului său pe o stradă centrală din capitala haitiană, Port au Prince. A fost lovită de două gloanţe în timpul unei tentative de furt, au fost furate geanta sa şi alte obiecte personale. Sora, de la Călugăriţele lui Isus-Maria (RJM), era foarte angajată cu păturile cele mai umile şi sărace din Haiti, cu care practic convieţuia după cutremurul din 2010: a ajutat la reconstruirea caselor, se angaja ca infirmieră şi pentru a alina suferinţele celor care au îndurat vreo amputare ca urmare a cutremurului.

(Vezi Agenţia Fides 3/9/2016)

Esra Patatang, 27 de ani, catehet şi profesor catolic, a fost ucis la 12 septembrie 2016 cu un glonţ la tâmplă în districtul Puncak Jaya, în dieceza de Timika, situată în zona de sud din Papua indoneziană. Esra de doi ani preda la şcoala elementară şi conducea şi o moto-taxi pentru a integra salariul său. A fost şi liderul tinerilor catolici din parohia din Illaga, la Mulia. În după-amiaza zilei de 12 septembrie transporta un pasager de la Kota Baru la Kota Lama, unde se află şi locuinţa sa, când a fost ucis. „Nu este clar ce anume sau cine se află în spatele execuţiei. Esra este victimă a celor care folosesc violenţa pentru a obţine scopurile lor. Esra rămâne un exemplu pentru tinerii indonezieni, datorită dăruirii sale de a-i sluji cu bucurie pe alţii într-o situaţie socială tensionată şi dificilă cu este cea din Papua”, a spus părintele Antonius Haryanto, secretar executiv al Comisiei pentru Tineri din Conferinţa Episcopală din Indonezia.

(Vezi Agenţia Fides 14/9/2016)

Doi preoţi, părintele Alejo Nabor Jiménez Juárez şi părintele José Alfredo Suárez de la Cruz, din dieceza mexicană de Papantla, au fost răpiţi în seara zilei de duminică 18 septembrie 2016 din parohia „Nuestra Senora de Fatima”, în periferia extremă a oraşului Poza Rica, în partea de nord a statului Veracruz. Trupurile lor fără viaţă au fost găsite în dimineaţa zilei de luni 19 septembrie, la marginea străzii care leagă Papantla de Poza Rica. Un colaborator al preoţilor, răpit împreună cu ei, a fost găsit viu. Zona a fost scena ciocnirilor violente între cartelurile de droguri timp de mulţi ani.

(Vezi Agenţia Fides 23/09/2016; 26/09/2016)

Duminică 25 septembrie, în timpul Liturghiei pe care a celebrat-o la San Rafael de Puruándiro, cardinalul Alberto Suárez Inda, arhiepiscop de Morelia (Mexic), a anunţat găsirea trupului fără viaţă a preotului José Alfredo Lopez Guillen, într-o zonă a oraşului, în statul Michoacan. Preotul fusese răpit luni 19 septembrie, în aceeaşi zi în care au fost găsiţi alţi doi preoţi în statul Veracruz. Din locuinţa sa au fost furate multe lucruri. Trupul a fost găsit în localitatea cunoscută ca „La Guayaba” în localitatea Michoacan, nu departe de locul unde părintele Lopez Guillen era paroh, biserica „Preasfânta Treime”. Preotul a murit datorită gloanţelor.

(vezi Agenţia Fides 20/9/2016; 23/09/2016).

Părintele Francisco Carlos Barbosa Tenorio, 37 de ani, a fost găsit mort în dimineaţa zilei de duminică 9 octombrie 2016, de-a lungul străzii RJ-081, la Nova Iguaçu, în regiunea Baixada Fluminense, statul Rio de Janeiro (Brazilia). Conform mărturiilor prietenilor care au recunoscut corpul, preotul avea semne de cuţit şi amprenta patului unei puşti pe cap. Nu s-a găsit maşina pe care o conducea în acel moment. Părintele Francisco era paroh al parohiei „Stăpâna Noastră de Lourdes”, în cartierul São Benedito la Nova Iguaçu, unde era iubit de credincioşi şi nu avea duşmani. Totul duce să se creadă că a fost o răpire încheiată cu ucidere. Părintele Francisco mersese să viziteze o familie în cartierul apropiat de parohia São Simão, dar se pare că nu s-a mai întors acasă niciodată. Era născut la Pernambuco, dar a trăit timp de circa zece ani la Rio de Janeiro. A început să lucreze în dieceza de Nova Iguaçu în 2008 şi a fost hirotonit preot în 2011.

(Vezi Agenţia Fides 11/10/2016)

Părintele João Paulo Nolli, din dieceza de Rondonópolis-Guiratinga (Mato Grosso, Brazilia), dispărut la 8 octombrie, a fost găsit cadavrul la 11 octombrie, cu semne clare de violenţă ucigaşă. Poliţia a arestat trei tineri în timp ce încercau să vândă câteva obiecte care au aparţinut preotului, şi aceştia au mărturisit furtul terminat în ucidere. Cei trei tineri dependenţi de droguri de 17 ani, pe care părintele João Paulo Nolli, 35 de ani, a acceptat să-i ia cu maşină de-a lungul unei străzi din periferie, i-au furat portofelul, maşina şi celularul. Părintele João Paulo era foarte cunoscut: reunea peste 5 mii de persoane la Liturghiile pe care le celebra, în afară de asta conducea programul de radio-televiziune intitulat „Dumnezeu se îngrijeşte de mine” (Deus cuida de mim).

(Vezi Agenţia Fides 13/10/2016)

Părintele Joseph Mulimbi Nguli, 52 de ani, vicar din parohia „Sfântul Martin” în localitatea Katuba, la Lubumbashi, capitală a provinciei Katanga, în Republica Democratică Congo, a fost ucis în timpul unei ambuscade în noaptea dintre 21 şi 22 octombrie 2016. În timp ce se întorcea acasă, preotul a fost lovit în stomac de un glonţ de Kalashnikov. Deteriorarea condiţiilor de siguranţă în zone vaste din ţară a fost denunţată de mai multe ori de episcopii congolezi, care au denunţat şi „atacuri la adresa parohiilor şi a unor comunităţi călugăreşti, îndeosebi la Kinshasa, la Kananga şi la Bukavu”.

(Vezi Agenţia Fides 24/10/2016)

Misionarul de 91 de ani, părintele José Fortunato Bedoya Franco, a murit în după-amiaza zilei de 25 octombrie, la Rionegro (Antioquia, Columbia). A fost găsit pe o stradă publică, leşinat, apoi a fost ajutat şi dus la spitalul San Juan de Dios. Conform mărturiilor unor trecători, misionarul a fost agresat pe stradă de o persoană cu o seringă în mână, probabil într-o tentativă de furt. În spital s-a constatat că i-a fost injectată otravă. Conform datelor de la dieceze de Sonsón y Rionegro, călugărul José Fortunato, născut la 13 octombrie 1925 la Santo Domingo (Antioquia), a fost hirotonit preot la 29 iunie 1952 în dieceza de Santa Rosa de Osos, în nordul  din Antioquia. Aparţinea la Misioneros Javerianos de Yarumal.

(Vezi Agenţia Fides 26/10/2016)

O călugăriţă congoleză din Congregaţia Surorilor Franciscane Şcolare ale lui Cristos Rege, sora Clara Agano Kahambu, a fost ucisă înainte de amiaza zilei de 29 noiembrie 2016 la parohia Mater Dei din Bukavu, municipiu din Sud Kivu în estul Republicii Democratice Congo. Sora Clara se afla în biroul său cu o studentă, când un bărbat s-a prezentat la paznicul structurii spunând că trebuia să-şi înscrie fiica la şcoala călugărească. Odată intrat, omul s-a năpustit asupra sorei lovind-o cu un cuţit la gât. Omul a fost prins însă pentru călugăriţă, ajutată imediat, n-a mai fost nimic de făcut. A murit când să ajungă la spital. Sora Clara Agano era născută la 3 iulie 1976 în parohia din Luofu, dieceza de Butembo-Beni. La 16 noiembrie 2000 la Bukavu a fost admisă în Congregaţia Surorilor Franciscane Şcolare ale lui Cristos Rege şi a depus voturile perpetue la 2 august 2010. A predat psihologie, pedagogie şi cateheză. Era directoare a şcolii „Marie Madeleine” la Bukavu şi a centrului pastoral „Mater Dei” unde învăţa fetele sărace să citească şi să scrie.

(Vezi Agenţia Fides 2/12/2016)

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2016

 

Nr. Nume şi prenume Naţionalitate Institut sau Dieceză Data şi locul morţii
1. Elias Abiad Siria Voluntari Caritas Alep (Siria) – 13/2
2. Sora Marguerite Rwanda Misionarele Carităţii Aden (Yemen) – 4/3
3. Sora Reginette Rwanda Misionarele Carităţii Aden (Yemen) – 4/3
4 Sora Anselm India Misionarele Carităţii Aden (Yemen) – 4/3
5. Sora Judith Kenya Misionarele Carităţii Aden (Yemen) – 4/3
6. Fratele Antonio Moser Brazilia Fraţii Minori (OFM) Petropolis (Brazilia) – 9/3
7 Pr. Vincent Machozi RD Congo Augustinieni ai Asumpţiunii Butembo (RD Congo) – 20/3
8. Lucrător Caritas RD Congo Lucrător Caritas Uvira (RD Congo) – 25/3
9 Pr. Darwin A. Zambrano Gamez Venezuela Diecezan S. Cristobal (Venezuela) – 30/3
10. Pr. Rene Wayne Robert Statele Unite Diecezan Waynesboro (SUA) – 18/4
11. Sora Veronica Rackova Slovacia Misionarele Duhului Sfânt (SSP) Yei (Sud Sudan) – 20/5
12. Pr. Marcelino Biliran Filipine Diecezan Loboc (Filipine) – 27/6
13. Pr. John Adeyi Nigeria Diecezan Otukpa (Nigeria) – 24/4 (?)
14. Pr. Jacques Hamel Franţa Diecezan St. Etienne (Franţa) – 27/7
15 Lucrător Caritas RD Congo Caritas Basankusu Basankusu (RD Congo) – 11/8
16 Lazarus Nwafor Nigeria Seminarist Nkanu (Nigeria) – 25/8
17. Sora Margaret Held Statele Unite Surorile Carităţii de la Nazaret (SCN) Durant (SUA) – 25/8
18. Sora Paula Merrill Statele Unite Surorile Şcolare ale Sfântului Francisc (SSSF) Durant (SUA) – 25/8
19. Sora Isabel Solá Matas Spania Călugăriţe ale lui Isus-Maria (RJM) Port au Prince (Haiti) – 2/9
20. Esra Patatang Indonezia Laic catehet Puncak Jaya (Indonezia) – 12/9
21. Pr. Alejo Jiménez Juárez Mexic Diecezan Poza Rica (Mexic) – 18/19-9
22. Pr. José Suárez de la Cruz Mexic Diecezan Poza Rica (Mexic) – 18/19-9
23. Pr. José A. Lopez Guillen Mexic Diecezan Morelia (Mexic) – 19/9 (?)
24. Pr. Francisco C. Barbosa Tenorio Brazilia Diecezan Nova Iguaçu (Brazilia) – 9/10
25. Pr. João Paulo Nolli Brazilia Diecezan Rondonópolis (Brazilia) – 8/10 (?)
26. Pr. Joseph Mulimbi Nguli RD Congo Diecezan Lubumbashi (RD Congo) – 21/22-10
27. Pr. José F. Bedoya Franco Columbia Misionarii de Yarumal Rionegro (Columbia) – 25/10
28. Sora Clara Agano Kahambu RD Congo Surori Franciscane Şcolare ale lui Cristos Rege Bukavu (RD Congo) – 29/11

 

Starea religioasă

Preoţi           14              11 diecezani; 1 OFM; 1 Asumpţionist; 1 Misionari de Yarumal.

Călugăriţe      9              4 Misionare ale Carităţii; 1 Surori ale Carităţii de la Nazaret (SCN), Surori Şcolare ale Sfântului Francisc (SSSF), Călugăriţe ale lui Isus-Maria (RJM), Surori Misionare ale Duhului Sfânt, Surori Franciscane Şcolare ale lui Cristos Rege.

Seminarişti        1

Laici                 4

Ţări de origine

Africa               10        5 RD Congo, 2 Rwanda, 2 Nigeria, 1 Kenya.

America            11        3 Brazilia, 3 Mexic, 3 Statele Unite, 1 Venezuela, 1 Columbia.

Asia                  4          1 Siria, 1 India, 1 Indonezia, 1 Filipine.

Europa              3          1 Spania, 1 Franţa, 1 Slovacia.

Locuri ale morţii

Africa               8          5 RD Congo, 2 Nigeria, 1 Sud Sudan.

America            12        3 Statele Unite, 3 Brazilia, 3 Mexic, 1 Venezuela, 1 Haiti, 1 Columbia.

Asia                  7          4 Yemen, 1 Siria, 1 Indonezia, 1 Filipine.

Europa              1          Franţa.

LUCRĂTORII PASTORALI UCIŞI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2015

Cetatea Vaticanului (Agenţia Fides) – Conform datelor deţinute de Agenţia Fides, în deceniul 1980-1989 şi-au pierdut viaţa în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat ştiri.

Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari ucişi, tot conform informaţiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare faţă de deceniul precedent, totuşi trebuie să fie analizaţi şi următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puţin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea ştirilor şi din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care şi-au sacrificat viaţa conştienţi de riscul pe care şi-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredinţate.

În anii 2001-2015 totalul lucrătorilor pastorali ucişi este de 365.

 

ANUL TOT VES SAC DIAC FRAT REL SEM IVC CAT LAI VOL
1990 17   10     7          
1991 19 1 14   1 3          
1992 21   6   2 13          
1993 21 1C+1 13     4 1 1      
1994 26   20   1 4 1        
1994* 248 3 103   47 65   30      
1995 33   18 1 3 9       2  
1996 48 3 19   8 13 1 2 1 1(ct)  
1997 68 1 19   1 7 40        
1998 40 1 13   5 17 4        
1999 32   17     9 4   2    
2000 31   19     7 3 1     1
2001 33   25     5 1 1   1  
2002 25 1 18   1 2 2 1      
2003 29 1 20   1   3     2 2
2004 16   12     1       3  
2005 25 1 18   2 3       1  
2006 24   17   1 3       2 1
2007 21   15 3 1 1 1        
2008 20 1 16   1         2  
2009 37   30     2 2     3  
2010 25 1 17   1 1 2     3  
2011 26   18     4       4  
2012 13   11     1       1  
2013 23   20     1       2  
2014 26   17   1 6 1     1  
2015 22   13     4       5  

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoţi diecezani şi călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoţi; CĂL: călugăriţe; SEM: seminarişti; IVC: membri ai institutelor de viaţă consacrată; CAT: cateheţi; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

 

ULTERIOARE APROFUNDĂRI DESPRE LUCRĂTORII PASTORALI UCIŞI ÎN ULTIMII ANI SE POT GĂSI PE SITUL NOSTRU: www.fides.org

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.