Categorii

Lourdes sub observaţie, papa trimite un delegat pentru sanctuar

După Medjugorje şi Lourdes ajunge sub observaţie din partea papei. În sanctuarul marian cufundat în Pirinei, loc al uneia din cele mai populare apariţii mariane din istorie şi destinaţie în fiecare an a 1,2 milioane de pelerini, Francisc a decis să-l trimită pe monseniorul Antoine Hérouard, episcop auxiliar de Lille, ca delegat „ad nutum Sanctae Sedis” pentru „îngrijirea credincioşilor” care vin din toate părţile lumii.

În substanţă, aceeaşi motivaţie din spatele trimiterii prelatului polonez Henryk Hoser la Medjugorje în 2017. Însă în timp ce pentru sătucul bosniac problematici intra-ecleziale făceau necesară prezenţa unui vizitator permanent, în cazul lui Lourdes papa Francisc vrea să trimită un delegat al său pentru ca să se accentueze din nou primatul spiritual în locul sacru fără a cădea în ispita de a sublinia prea mult aspectul financiar.

Un risc devenit evident în ultimii ani la Lourdes unde gestiunea episcopului tradiţionalist Nicolas Jean René Brouwet, păstor de Tarbes şi Lourdes, mergea aproape în acelaşi pas cu aceea a managerului Guillaume de Vulpian, chemat de acelaşi prelat în vara anului 2016 să conducă afacerile şi să rezolve bilanţurile şi în faţa scăderii numărului de pelerini. Cu un an înainte, fie din cauza inundaţiilor din Pirinei fie de frica atentatelor teroriste care au avut loc la Paris şi în alte zone ale Franţei, fluxul aproape că s-a înjumătăţit. Şi n-au fost puţine zborurile charter pe care Opera Romana Pellegrinaggi, de mulţi ani transportatoare de credincioşi în oraşul din Franţa, a trebuit să le anuleze.

Fostul conducător de la Renault, de Vulpian a desfăşurat cu mare competenţă munca sa – deşi n-au lipsit diferite plângeri în rândul celor 330 de angajaţi şi comercianţii din jurul sanctuarului – ducând bugetul global, după circa un deceniu de conturi în pierdere, la o creştere de circa 30 de milioane de euro. Diferitele cheltuieli au fost recuperate prin măsuri precum mărirea taxelor de găzduire a pelerinilor de la 2 la 2,5 euro pe zi, reducerea costurilor de asigurare, faptul că nu i-a înlocuit pe angajaţii ieşiţi la pensie (fără a concedia pe niciunul). La restabilirea situaţiei a contribuit cu siguranţă marea întoarcere a unui număr mare şi constant de pelerini, care au venit şi s-au rugat în anul în care papa a convocat Jubileul Milostivirii.

Însă în ultimele timpuri sanctuarul a riscat să devină aproape o firmă şi să piardă natura sa de centru de spiritualitate impregnat de secole de tradiţii şi profundă evlavie populară. De aici decizia papei a unei figuri care să se îngrijească de pelerini, pentru ca – aşa cum se citeşte în articolul publicat pe Vatican News de directorul editorial al mass-media vaticane Andrea Tornielli – Lourdes şi toate centrele mariane din lume să poată răspunde la vocaţia lor de locuri de rugăciune şi mărturie creştină.

Anunţul trimiterii lui a Hérouard a fost dat astăzi, la amiază, în sanctuarul francez de arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, dicaster care la 11 februarie 2017 cu motu proprio Sanctuarium in Ecclesia, a primit funcţia de a valoriza pastoraţia din sanctuare. Monseniorul Fisichella a citit scrisoarea pontifului în faţa capelanilor şi responsabililor administrativi ai sanctuarului. În ea papa scrie: „Ca urmare a verificărilor doresc să înţeleg ce alte forme poate adopta sanctuarul de Lourdes, în afară de multiplele existente deja, pentru a deveni tot mai mult un loc de rugăciune şi de mărturie creştină corespunzător exigenţelor poporului lui Dumnezeu”.

În afară de asta, în scrisoare specifică faptul că monseniorul Antoine Hérouard nu va lăsa funcţia sa la Lille şi că mandatul său va fi limitat numai la sanctuar. Deci dieceza de Tarbes şi Lourdes va continua să fie încredinţată episcopului Brouwet. Numirea delegatului, afirmă directorul Tornielli, nu este deci pe timp nedeterminat (aşa cum este în schimb a lui Hoser la Medjugorje); prin urmare în intenţii nu este vorba despre o funcţie permanentă ci pentru un timp, având ca scop îngrijirea pastorală şi spirituală a pelerinilor.

Într-o notă difuzată astăzi, episcopul Brouwet subliniază că decizia de a trimite un delegat pontifical „este o mărturie a interesului papei faţă de sanctuarul nostru. Acest ajutor este binevenit pentru a ne ajuta să structurăm mai bine organizarea noastră internă şi să ne punem tot mai mult în slujba pelerinilor”. „În timpul mandatului pe lângă sanctuar – subliniază prelatul – episcopul Hérouard va prezida Consiliul de Administraţie de la Lourdes şi va lua toate deciziile pe care le va considera oportune pentru viaţa sanctuarului. Dar pentru dieceza noastră nu se schimbă nimic”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 6 iunie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.