Categorii

Liturghia de mulțumire și de numire în parohii a neoprezbiterilor

Liturghie-multumire-numireUn proverb chinezesc spune că recunoştinţa deschide noi drumuri. Aceste drumuri conduc de cele mai multe ori la o întâlnire cu persoana iubită. Cu acest gând în suflet 14 neo-prezbiteri în cadrul unei sfinte Liturghii, prezidată de PS Petru Gherghel, care a avut loc la basilica minor „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica, luni, 25 iulie 2016, au adus gândul lor de mulţumire faţă de bunul Dumnezeu pentru darul nepreţuit pe care l-au primit cu o lună în urmă. În cadrul acestei sfinte Liturghii preoţii nou-sfinţiţi au primit şi prima lor numire.

Drumurile sfinte pe care Biserica le propune noilor preoţi sunt drumuri care conduc către o autentică întâlnire cu cel pe care îl slujesc. Cristos este pentru fiecare dintre ei persoana iubită. Cristos este pentru fiecare dintre ei persoana care îi va călăuzi în purtarea jugului dulce şi uşor.

Procesiunea s-a oprit pentru moment în faţa porţii milostivirii. După cum Sfântul Părinte papa Francisc ne îndeamnă de nenumărate ori şi sugerează preoţilor să devină sanctuare ale milostivirii, acest moment a însemnat pentru fiecare preot calea care trebuie să devină pentru ei acea deschidere faţă de oameni dar mai ales faţă de Cristos, Marele Preot.

Liturghia a început printr-o procesiune solemnă care a simbolizat parcursul lor vocaţional către sfânta Preoţie. În sărbătoarea Sfântului Iacob, apostol, PS Petru Gherghel a asemănat misiunea lor cu dragostea pe care ucenicul lui Isus a purtat-o pentru Biserică şi pentru mântuirea sufletelor.

Celebrarea sacră a sfintei Liturghii a avut şi un aspect de profundă recunoştinţă, fiecare dintre cei care au săvârşit misterul Euharistiei, aducând o laudă neîncetată Creatorului în primul rând pentru darul vieţii, iar mai apoi pentru darul sfintei Preoţii.

Au fost prezenţi alături de preoţii nou-sfinţiţi şi părintele rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, părintele rector al sanctuarului de la Cacica, patru colegi care au fost sfinţiţi şi aparţin de Arhidieceza de Bucureşti, numeroşi preoţi, precum şi mulţimea credincioşilor care s-au rugat cu înflăcărare şi au înălţat cântece spre gloria lui Dumnezeu.

La finalul sfintei Liturghii într-o atmosferă de emoţie şi entuziasm fiecare nou prezbiter a primit din partea episcopului diecezei prima lor numire. Ne rugăm milostivului Dumnezeu ca recunoştinţa lor să îi apropie cât mai mult şi să-i conducă neîncetat către braţele Celui care nu îi mai numeşte servitori ci prieteni, oameni de casă, concetăţeni ai sfinţilor.

Comunitatea din Cacica

***

Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat, pentru preoţii nou-sfinţiţi, la numiri de vicari, care intră în vigoare începând cu 1 august 2016.

Preoţii au primit următoarele numiri din partea păstorului diecezei la sfârşitul Liturghiei celebrate luni, 25 iulie 2016, în sanctuarul din Cacica:

 • pr. Eugen Andrei – Iaşi „Sfânta Tereza”

 • pr. Valeriu Bălan – Oneşti „Ss. Petru şi Paul”

 • pr. Flavian Bejan – Piatra Neamţ „Sfânta Tereza”

 • pr. Damian Budău – Săbăoani „Sfântul Mihail”

 • pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeşu – Rădăuţi

 • pr. Valerică Ciobanu – Gherăeşti

 • pr. Flavian Ciuciu – Pildeşti

 • pr. Gheorghe Tarciziu Erdeş – Ploscuţeni

 • pr. Leonard Farcaş – Bacău „Sfântul Nicolae”

 • pr. Mihai Gălăţanu – Bacău „Sfântul Nicolae”

 • pr. Raimond-Tiberiu Iancu – Săbăoani „Sfântul Mihail”

 • pr. Claudiu-Gabriel Neculăeşi – Tămăşeni

 • pr. Petru-Clementin Stoica – Horleşti

 • pr. Andrei Stolnicu – Roman „Isus, Bunul Păstor”.

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.