Categorii

Lansarea volumului Écrits / Scrieri de Charlotte Sibi în cadrul Târgului de carte „Librex”

Prezentare-librex2016Sâmbata, 12 martie, a avut loc lansarea volumului Écrits / Scrieri de Charlotte Sibi în cadrul Târgului de carte „Librex”. Prezentarea cărții a fost realizată de profesor Iulia Raclaru, profesor dr. Cristina Poede, presedinta Asociației „Charlotte Sibi”, domnul Olivier Dumas, bibliotecar la Mediateca „Charlotte Sibi” de la Institutul Francez din Iasi, autor al monografiei Charlotte Sibi, Demoiselle de français şi inițiator al publicării volumului de scrieri, preot dr. Stefan Lupu, Editura Sapientia, prin grija căruia s-a realizat editarea cărții.

Volumul bilingv cuprinde fragmente din jurnalul spiritual al Charlottei Sibi , corespondența de îndrumare spirituală, articole apărute în perioada interbelică în revista Lumina Creştinului. Textele in limba franceză, precum şi articolele sau corespondența în limba română au fost traduse de către o echipă îndrumată de preot dr. Anton Despinescu. La această ediție bilingvă au lucrat câțiva profesori de limba franceză, doamnele Iulia Raclaru, Nicoleta Marinescu, Cristina Poede, Irina Damaschin; dl inginer Radu Linde a tradus articolele din Lumina Creştinului. Corecturile au fost realizate de profesor univ.dr. Felicia Dumas. Prefața cărții este semnată de preot dr. Anton Despinescu.Prezentare-librex2016-Sibi

În deschiderea lansării volumului la Atrium – Palas-Mall, doamna Iulia Raclaru a subliniat că domnul Olivier Dumas este „nu numai coordonatorul, ci şi cel care a adunat cu perseverență, pasiune, admirație piesele acestei cărți. Profesoară de excepție, Charlotte Sibi a fost o reprezentantă a culturii interbelice, a cărei flacără a întreținut-o cu o strălucire constantă până în 1989. Jurnalul este expresia trăirilor intense ale autoarei al cărei suflet, cu tot ce exprimă acesta, s-a încredințat unei ardente iubiri, celei religioase. Toate tresăririle, interogațiile interioare, toate elanurile spiritului şi pasiunilor ne cuceresc prin profunzimea lor”. Domnul Olivier Dumas a menționat că şi-a făcut o datorie din selectarea textelor de corespondență, jurnal, caiete inedite, arhivele familiei Sibi / Caraman, „documente elocvente pentru gândirea religioasă, pietatea şi apostolatul acestei ființe deosebite. Alte pagini inedite vor apărea şi vor completa fabulosul portret şi magnificul mesaj pe care îl transmite această persoană valoroasă pentru cultura română şi cea franceză”.

În încheiere, dr. Cristina Poede, s-a referit la Charlotte Sibi ca la o figură tutelară, providențială pentru generații de tineri cărora le-a transmis echilibrul şi optimismul ei, o credință clădită cu sinceritate şi inteligență . „Universul intelectual şi spiritual al acestora s-a lărgit considerabil, admițând că o limbă este în primul rând un sistem de gândire. Volumul Ecrits/Scrieri reface un itinerar spiritual pasionat de autenticitate; ne uimește, poate, astăzi, spiritul critic cu care Charlotte Sibi îşi analizează faptele, gândurile, viața. Şi totuşi, dincolo de privirea care scrutează lucid imaginea interioară există o ființă care are umor şi gândire pozitivă, sensibilitate, bucuria de a aduce bucurie oamenilor, mai ales copiilor. Cartea poate constitui un îndrumar spiritual pentru omul obişnuit, dar şi pentru tânărul a cărui existență pare departe de timpurile lui Charlotte Sibi. Să reținem, ca un model, puternica ei credință, respectul fața de cultură şi de muncă, seninătea si generozitatea ei”.

Prof. dr. Cristina Poede

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.