Categorii

„La mulţi ani, Fraţi ai Şcolilor Creştine!”: PS Petru Gherghel, la Jubileul lasallian

A început la Roma, la 17 noiembrie 2018 Jubileul lasallian pentru Congregaţia „Fraţii Şcolilor Creştine”, prezentă şi în România. Episcopul Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel, a transmis prin Vatican News un mesaj de susţinere şi gratitudine.

„La mulţi ani, Fraţi ai Şcolilor Creştine! La mulţi ani, cu bucurie, în împlinirea misiunii pe care o aveţi!”. Cu o sfântă Liturghie solemnă în sanctuarul „Sfântul Ioan de La Salle” din Roma, a început sâmbătă, 17 noiembrie 2018, Jubileul lasallian pentru Congregaţia „Fraţii Şcolilor Creştine”, prezentă şi în România cu iniţiative în domeniul educaţiei la Iaşi şi la Pildeşti (Neamţ). Jubileul marchează trei sute de ani de la trecerea la Domnul a sfântului Ioan Baptist de la Salle (1651-1719), fondatorul congregaţiei amintite fiind proclamat „patronul educatorilor” de papa Pius al XII-lea în 1950.

La solicitarea fraţilor, papa Francisc a acordat darul indulgenţei tuturor celor care, prin formele stabilite de Biserică, participă la manifestările jubiliare.

Fiind o congregaţie răspândită pe toate continentele, începutul şi încheierea jubileului lasallian sunt hotărâte la nivel local în funcţie de anul şcolar, anotimpuri şi exigenţe pastorale. La Roma, jubileul începe în 17 noiembrie 2018 şi se încheie în 31 decembrie 2019. În România, în schimb, începutul jubileului lasallian se celebrează luni, 26 noiembrie 2018, iar încheierea, la 29 noiembrie 2019.

Motoul jubiliar – „O inimă, un angajament, o viaţă” – sintetizează misiunea educativă a sfântului Ioan de La Salle, care, deşi provenea din rândul aristocraţiei franceze, a împărţit bunurile la cei nevoiaşi după care a întemeiat o asociaţie religioasă de învăţători pentru copiii familiilor sărace, o iniţiativă de pionierat chiar şi pentru Franţa acelui timp.

Potrivit scrisorii primită la redacţie din partea fr. Vincenţiu Ghiurcă, superiorul provincial pentru Europa Centrală, deschiderea anului jubiliar are loc la Centrul de Plasament „Căminul La Salle” din Iaşi duminică, 25 noiembrie 2018, la ora 9.45, iar la Liceul Tehnologic „Sfântul Ioan de La Salle” din Pildeşti luni, 26 noiembrie 2018, la ora 13.00. Alte manifestări religioase şi culturale au fost organizate pe durata jubileului lasallian.

În activitatea desfăşurată în cei peste 300 de ani de existenţă, Congregaţia „Fraţii Şcolilor Creştine” a adus şi în România, din 1861, carisma lasalliană, care în ciuda vicisitudinilor istorice, continuă şi astăzi în Dieceza de Iaşi. Este şi motivul pentru care am solicitat episcopului Petru Gherghel, în contextul vizitei „ad Limina”, o scurtă reflecţie despre Jubileul lasallian.

Interviul audio:

Preluare Vatican News

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.