Categorii

La masă cu papa. Iniţiative pentru prima Zi Mondială a Săracilor

Peste patru mii de nevoiaşi, persoane simple şi săraci vor participa duminică, 19 noiembrie, în Vatican la liturghia pontifului şi apoi o mie cinci sute vor lua masa cu el în prima Zi Mondială dedicată lor.

La iniţiativă – voită puternic de papa Francisc la încheierea Jubileului Milostivirii, pentru ca toată comunitatea creştină să fie cheamă să-şi întindă propria mână celor săraci, celor slabi, bărbaţilor şi femeilor a căror demnitate este călcată în picioare – va participa şi personalul din asociaţiile de voluntariat care provin nu numai din Roma şi din Lazio, ci şi din diferite dieceze din lume: Paris, Lyon, Nantes, Angers, Beauvais, Varşovia, Cracovia, Solsona, Malines-Bruxelles şi Luxemburg. Celebrarea euharistică se va desfăşura la ora 10.00 în bazilica „Sfântul Petru”. La sfârşitul mesei în Aula „Paul al VI-lea”, unde fanfara Jandarmeriei Vaticane şi corul Le Dolci Note, compus din copii de la 5 la 14 ani, vor anima cântările.

Mese festive şi pentru ceilalţi 2500 de invitaţi au fost organizate la mese, seminarii şi colegii catolice din Roma: de la Consiliul Pontifical American la Colegiul Apostolic Leonian; de la mesele de la Circolo San Pietro la masa Caritas Roma; de la comunitatea „Sfântul Egidiu” la Seminarul Mic Pontifical Roman până la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum. Mâncarea va fi servită de 40 de diaconi din dieceza de Roma şi de circa 150 de voluntari care provin din parohiile din alte dieceze.

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, organizator al iniţiativei, s-a adresat unor asociaţii de voluntariat precum Caritas, Comunitatea „Sfântul Egidiu”, Ordinul de Malta, Noile Orizonturi, Comunitatea „Ioan al XXIII-lea”, Asociaţia Fratello 2016, Operele antoniane din Roma, ACLI din Roma, Grupurile vincenţiene de voluntariat; precum şi la realităţile apropiate de persoanele marginalizate şi la parohii, pentru ca să reuşească să-i implice pe toţi nevoiaşii să ia parte. A fost generos răspunsul tuturor acestor institute, care au oferit o colaborare preţioasă.

Ca pregătire pentru această Zi a fost pregătit şi un centru sanitar solidar în piaţa Pio XII, activ de luni 13 până duminică 19 noiembrie, de la ora 9.00 la ora 16.00. În zona medicală se vor putea efectua gratuit analize clinice, vizite specializate de cardiologie, de dermatologie, de infecţioase, de ginecologie şi de andrologie. Acest lucru este posibil graţie disponibilităţii instituţiilor care au colaborat, precum Fondul Asistenţă Sanitară (FAS); Direcţia de Sănătate şi Igienă a Guvernatoratului Statului Cetatea Vaticanului; secţiile de dermatologie şi de cardiologie de la Policlinica Gemelli; Bios şi secţia de ginecologie de la Universitatea Tor Vergata.

Infirmierele voluntare de la Crucea Roşie Italiană se vor ocupa de primirea şi de repartizarea în cele cinci corturi pregătite ca ambulatoriu mobil. Pregătirea zonei a fost realizată graţie şi contribuţiei Armatei Italiene şi a Confederaţiei Naţionale a Milostivirilor din Italia.

În ajunul Zilei, sâmbătă 18, se va ţine o veghe de rugăciune pentru voluntarii care în fiecare zi în tăcerea angajării lor oferă alinare şi bucurie atâtor săraci. Întâlnirea este la ora 20.00 în bazilica „Sfântul Laurenţiu din afara zidurilor”, aleasă în mod voit pentru a aminti de sfântul diacon din Roma, care atunci când împăratul îi cerea să predea bogăţiile Bisericii i-a prezentat pe săraci spunând: „Aceştia sunt adevărata comoară a Bisericii”.

În afară de asta, ca pregătire pentru această Zi a fost realizat un material pastoral ajutător, cu titlul Să nu iubim cu vorbe ci cu faptele, tradus în şase limbi, şi publicat în Italia de Editura San Paolo.

Însă iniţiativele nu se limitează la dieceza de Roma. De fapt, în toată lumea, comunităţile diecezane şi parohiile au primit cu entuziasm invitaţia papei Francisc, cu multe iniţiative în persoanelor mai sărace.

(După L’Osservatore Romano, 15 noiembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.