Categorii

La Chieti întâlnirea dintre mitropolitul Hilarion şi cardinalul Koch

chieti-ecumenismLunea trecută, 19 septembrie, la Chieti unde este în curs a XIV-a sesiune plenară a Comisiei mixte pentru dialogul teologic între Biserica ortodoxă şi Biserica catolică romană, s-a desfăşurat întâlnirea preşedintelui Departamentului pentru relaţii ecleziastice externe al Patriarhiei de Moscova, mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, cu preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, cardinalul Kurt Koch.

Părţile – informează situl Patriarhiei de Moscova – au discutat starea dialogului teologic ortodox-catolic şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Biserica ortodoxă rusă şi Biserica catolică romană, după istorica întâlnire din 12 februarie din acest an la Havana între patriarhul de Moscova şi al tuturor Rusiilor Kiril şi Papa Francisc.

Mitropolitul Hilarion a scos în evidenţă dinamicile pozitive ale acestor relaţii. În acelaşi timp, preşedintele DECR a împărtăşit profunda sa preocupare datorită recentelor declaraţii şi acţiuni ostile faţă de Patriarhia de Moscova şi faţă de Biserica ortodoxă ucraineană din partea conducerii Bisericii greco-catolice ucrainene. Mitropolitul a exprimat convingerea sa că este necesar să se retrateze tema uniatismului în cadrul Comisiei mixte pentru dialogul catolic-ortodox.

În afară de asta Hilarion şi Koch au observat dezvoltarea rodnică a cooperării între Biserica ortodoxă rusă şi Biserica catolică romană în domeniul culturii. În cursul ultimului an, a fost dezvoltat un program de călătorii de schimb educativ de preoţi şi studenţi de teologie din Biserica catolică romană la Moscova şi a omologilor lor din Patriarhia de Moscova la Roma. Aceste călătorii au favorizat o cunoaştere reciprocă mai profundă a tradiţiilor şi a vieţii moderne a celor două Biserici. Interlocutorii au convenit că acest proiect promiţător trebuie să fie efectuat pe bază anuală.

În cursul reuniunii au fost discutate şi alte teme de interes comun. La reuniune au participat şi mons. Hyacinthe Destivelle, responsabil al secţiunii orientale a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, şi preotul Alexei Dikarev, de la Departamentul pentru relaţii externe al Patriarhiei de Moscova.

(După Zenit, 22 septembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.