Categorii

Jubileul, primele lovituri de ciocan la Poarta Sfântă

anno-santo-1975-apertura-portaÎn seara zilei de marţi 17 noiembrie, primele lovituri de ciocan au lovit zidul care închide Poarta Sfântă a Bazilicii „Sfântul Petru”. De fapt, a avut loc la 18.30 – informează un comunicat al Sălii de Presă a Vaticanului – ceremonia „Recognitio” a Porţii Sfinte. „După o rugăciune a cardinalului Angelo Comastri, care a condus procesiunea capitlului bazilicii, şi anunţul unui ceremonier, patru «sânpetrii» au găurit cu lovituri de ciocan zidul care sigilează Poarta Sfântă în interiorul bazilicii, scoţând caseta metalică păstrată din momentul închiderii Marelui Jubileu al Anului 2000 şi care conţine «documentele» ultimului An Sfânt, între care cheia care va permite să se deschidă Poarta Sfântă, clanţele, în afară de pergamentul actului, cărămizi şi medalii comemorative”.

Tot acest material a fost sigilat în interiorul zidului de cărămizi construit pentru a sigila Poarta Sfântă, închisă ultima dată în timpul sărbătorii Epifaniei, la 6 ianuarie 2001, la încheierea Jubileului. „După ce s-a făcut rugăciune la altarul Mărturisirii – se mai citeşte în nota Vaticanului – cortegiul a ajuns în procesiune în Sala capitulară unde caseta metalică scoasă din poartă a fost deschisă cu aparatul de sudură. În afară de maestrul ceremoniilor liturgice ale Sfântului Părinte, monseniorul Guido Marini, care a «luat în primire» documentele şi obiectele de la Recognitio, era prezent arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări”.

Până în Anul Sfânt din 1975, zidul care închide Poarta Sfântă, după ce a fost tăiat cum se cuvine şi pus pe troliu, era dărâmat şi coborât lent după cele trei lovituri ale ciocanului de argint cu care Pontiful bătea în zid spunând: Aperite mihi portas iustitiae… Haec porta Domini… Introibo in domum tuam, Domine. Cu acea ocazie, în noaptea de Crăciun 1974, s-a întâmplat un mic incident imortalizat de telecamere: Paul al VI-lea a fost atins de câteva bucăţi de moloz căzute din vârful zidului. În momentul închiderii Porţii Sfinte ceremonia a fost simplificată de atunci: Papa nu mai folosea canciocul, mortarul şi cărămizile pentru a sigila o porţiune de zid, ci pur şi simplu încuia Poarta cu cheia, lăsând în întregime „sânpetrilor” construirea zidului.

După 1975, Poarta Sfântă, care până atunci fusese în interiorul bazilicii, a ajuns să fie în exterior aşa cum se poate vedea astăzi.

Şi în cele două jubilee celebrate de Ioan Paul al II-lea – cel extraordinar al Răscumpărării în 1983 şi cel ordinar al anului 2000 – Poarta Sfântă a fost deschisă şi închisă fără prezenţa zidului şi a cărămizilor.

Însă Poarta pe care Francisc o va deschide la 8 decembrie nu va fi prima Poartă Sfântă jubiliară străbătută de Pontif. De fapt, este în program la Bangui, capitala martirizată a Republicii Centrafricane, o deschidere anticipată a Jubileului, prevăzută pentru duminică 29 noiembrie.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 17 noiembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.