Categorii

Jubileu, în mod surprinzător Papa în piaţa „Sfântul Petru” îi spovedeşte pe adolescenţi

Papa-spovadaSurpriză în piaţa „Sfântul Petru”. Papa s-a unit cu ceilalţi preoţi adunaţi pentru Jubileul adolescenţilor şi a ascultat spovezile a 16 adolescenţi şi adolescente, între orele 11.30 şi 12.45. „Spovezile – afirmă o notă a sălii de presă vaticane – aveau loc în mod simplu: preoţii şi penitenţii erau aşezaţi pe câte un scaun pus unul lângă altul de-a lungul Coloanelor.

Papa Francisc, în reverendă albă şi cu stolă violetă, pentru a administra sacramentul s-a aşezat pe un scaun aproape de coloane. În total preoţii mobilizaţi pentru „confesionalul” în aer liber în piaţa „Sfântul Petru” şi în zonele adiacente, pentru Jubileul adolescenţilor, sunt 150. La eveniment sunt aşteptaţi peste 70 de mii de adolescenţi din Italia şi din lume.

Totul are loc chiar în ziua onomastică a lui Jorge Bergoglio. În această dimineaţă devreme un tort enorm pentru a-l sărbători pe sfântul Gheorghe a sosit în bucătăria de la Casa „Sfânta Marta” pentru Pontif şi pentru oaspeţii săi. Alune biologice din Viterbo şi arahide din Bronte: acestea sunt ingredientele la baza tortului acoperit cu o figură a sfântului Gheorghe, cavaler şi martir din secolul al III-lea reprezentat de tradiţia populară, şi pe tortul Papei, ca soldatul care înfruntă dragonul, simbol al credinţei neclintite care triumfă asupra forţei celui rău. Tortul a fost realizat şi „cu conţinut glicemic scăzut – afirmă cofetarii – pentru a respecta dieta pe care o urmează Papa Francisc cu scrupulozitate”.

Tot dimineaţa, Francisc a twitat: „Dragi adolescenţi şi adolescente, numele voastre sunt scrise în cer, în inima milostivă a Tatălui. Fiţi curajoşi, împotriva curentului!”.

Întorcându-ne la ceea ce s-a întâmplat în piaţa „Sfântul Petru”, trebuie amintit că tema evenimentului jubiliar, rezervat adolescenţilor de la 13 la 16 ani (tinerii cu vârstă mai mare vor avea Jubileul lor la sfârşitul lui iulie la Cracovia cu Ziua Mondială a Tineretului) este „A creşte milostivi precum Tatăl”.

Astăzi ziua a început cu pelerinajul la Poarta Sfântă, cu parcursul tinerilor pelerini de la Castel Sant’Angelo de-a lungul Via della Conciliazione pentru a ajunge în piaţa „Sfântul Petru”. Coloanele lui Bernini s-au transformat într-un confesional în aer liber graţie celor peste 150 de preoţi – inclusiv Papa Francisc – care se alternează neîntrerupt de la orele 9.30 la 17.30 pentru a face să se trăiască sacramentul Reconcilierii.

După amiază, la sfârşitul parcursului jubiliar în interiorul bazilicii care se va încheia cu mărturisirea de credinţă pe mormântul lui Petru, adolescenţii vor merge la Stadionul Olimpic pentru o mare sărbătoare însoţită de muzică şi de mărturii care va începe la ora 20.30. Seara este organizată de Serviciul Naţional pentru Pastoraţia Tineretului din CEI şi va fi transmisă pe Tv2000 şi de InBlu Radio. Va fi condusă de Simone Annichiarico cu participarea actriţei Tosca d’Aquino: printre artiştii protagonişti Lorenzo Fragola, Francesca Michielin, Arisa, Giovanni Caccamo, Moreno, Deborah Iurato, Shari, Dear Jack, Fuoricontrollo şi Andrea D’Alessio. Pe scenă şi mărturii ca acelea ale regizorului Gianfranco Rosi, autor al Fuocoammare, şi ale astronauţilor Luca Parmitano şi Paolo Nespoli. Este prevăzută intervenţia Papei cu un video-mesaj.

Mâine, la 10.30, liturghia prezidată de Pontif în piaţa „Sfântul Petru” va fi apogeul evenimentului jubiliar. Ziua va continua apoi cu vizita la „corturile Milostivirii” puse în şapte pieţe în centrul istoric din Roma (Piazza San Silvestro, Piazza di Spagna, Piazza San Salvatore in Lauro, Piazza Santa Maria in Trastevere, Piazza di Santa Maria in Vallicella-Chiesa Nuova, Piazza Pia a Castel Sant’Angelo şi zona de la Terrazza del Pincio) pentru a relata pelerinilor şi romanilor mărturii ale faptelor de milostenie sufletească şi trupească. Cea mai mare parte a adolescenţilor veniţi la Roma sunt găzduiţi în parohiile din oraş.

De Mauro Pianta

(După Vatican Insider, 23 aprilie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.