Categorii

Irlanda, la 25 mai referendum despre avort. Episcopii: este nedrept a priva de drepturi viaţa care trebuie să se nască

Referendumul pentru a legaliza avortul în Irlanda se va ţine la 25 mai. A stabilit asta astăzi Consiliul de Miniştri irlandez. Deocamdată, al optulea amendament al articolului 40 din Constituţia Republicii Irlanda susţine că mama şi copilul încă nenăscut au aceleaşi drepturi. Dacă irlandezii vor vota pentru a aboli acest amendament, guvernul asigură că va fi făcută o lege pentru a reglementa modalităţile de eliminare a unei sarcini. Anunţul vine după decizia Curţii Supreme chemate să se exprime cu privire la drepturile constituţionale ale copiilor care, încă nenăscuţi, se află în sânul matern. Conform judecătorilor, în afară de articolul 40 din Constituţie, nu au niciun drept. Această pronunţare este de fapt calea liberă pentru avort în partea de sud a insulei (în cele şase comitate din nord interdicţia avortului va rămâne, singura excepţie în Marea Britanie, n.r.).

Primul ministru Leo Varadkar a declara că sensul referendumului se află în a permite femeilor să ia cele mai importante decizii pentru ele însele şi pentru propriile familii în primele săptămâni de sarcină. De fapt, avortul va fi permis până la a douăsprezecea săptămâni de sarcină. Şi, a adăugat el, ca medic de profesie, acest referendum se referă şi la „încrederea în medicii proprii cu privire la continuarea unei sarcini riscante pentru propria viaţă. Ci mai ales se referă la poporul irlandez, pentru ca să analizeze cu atenţie această temă, cu compasiune şi empatie. Sunt sigur că va face asta”. Cuvintele lui Taioseach, prim ministru în limba irlandeză, vin într-un context în care multe poziţii sunt în mod deschis pentru abolirea interdicţiei. Între acestea continuă să provoace uluire ministrul sănătăţii, Simon Harris, care a declarat şi astăzi că vrea să facă o campanie deschisă pentru abolirea celui de-al optulea amendament. Şi că această campanie pentru referendum va fi numai despre abolire. Nu despre înlocuirea amendamentului constituţional cu o lege ad hoc. De fapt, aceasta din urmă ar fi fost pusă deja întocmai în liniile sale fundamentale, conform indiscreţiilor presei naţionale: cererea de întrerupere a sarcinii ar trebui să fie supusă evaluării a doi medici. Trei zile pentru a desfăşura toată procedura. Niciun conflict n-ar mai fi la nivel politic între cele mai mari partide cu privire la limita celor 12 săptămâni.

Pentru prima dată episcopii irlandezi, într-un comunicat comun al Conferinţei Episcopale cu titlul „Umanitatea noastră comună”, au exprimat punctul lor de vedere cu privire la problema referendumului. „Ca păstori – au spus ei – ştim că discursul cu privire la vieţi încă nenăscute este sensibil, delicat şi plin de durere pentru mulţi. Vrem să oferim reflecţia noastră respectându-i pe toţi, dar punând pe teren punctul nostru de vedere în mod clar şi nu ambiguu”. Pentru episcopii irlandezi dreptul la viaţă nu este dat de o lege specifică, ci de faptul că suntem umani „independent de faptul că suntem săraci sau bogaţi, sănătoşi sau bolnavi. Pentru aceasta, ca societate a declara că acest drept nu este dat unei categorii speciale – cei mici aflaţi în gestaţie – este pentru noi o trecere şocantă”, adaugă ei comentând decizia Curţii Supreme. Şi se exprimă în manieră şi mai clară considerând toate acestea: „Este o nedreptate clară”.

Păstorii Bisericii irlandeze continuă să susţină că al optulea amendament de la articolul 40, care interzice avortul din anul 1983, este o declaraţie de egalitate şi de respect faţă de viaţa umană. Posibilitatea de a face avortul ar face persoanele mai puţin sensibile faţă de valoarea vieţii umane: „Cel mic din sânul matern are o viaţă şi un potenţial (…). O mamă care aşteaptă un copil are dreptul de îngrijiri şi sprijin din partea tuturor celor care o înconjoară, mai ales dacă sarcina sa este riscantă. Mai ales în aceste cazuri mama şi copilul trebuie să fie tratate cu atenţie şi grijă”.

Pentru Maria Steen, de la Iona Institute, care promovează căsătoria şi religia în societate: „Decizia Curţii Supreme a făcut şi mai fundamentală menţinerea celui de-al optulea amendament pentru a proteja drepturile celor mici. Poporul irlandez a devenit astăzi ultima linie de apărare în Irlanda pentru a-i proteja pe copiii încă nenăscuţi. Nu poate să fie pusă exclusiv în mâinile noastre decizia de a proteja drepturile fundamentale de viaţă ale micuţului din sânul matern. Această decizie în faţa căreia ne pune apropiatul referendum nu poate fi mai importantă decât aşa: vrem ca un grup de fiinţe umane, cele care se află în sânul matern să aibă mai puţine drepturi sau vrem să continuăm să-i recunoaştem „unul dintre noi” (expresia aminteşte de campania persoanelor irlandeze pro life, n.r.) şi să continuăm să-i protejăm?”.

De Francesca Lozito

(După Vatican Insider, 8 martie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.