Categorii

Irak: patriarhia caldeeană anulează Liturghia de la miezul nopții şi recepțiile pentru schimburile de urări. Yaldo (Bagdad), „motive de siguranță şi respect”

Fără Liturghie de la miezul nopții, fără lumini, fără concerte şi serate plăcute şi mai ales fără recepție pentru schimbul de urări: va fi un Crăciun de sobrietate absolută ceea ce comunitatea caldeeană se pregătește să trăiască. La numai 5 zile până la Crăciun, patriarhia caldeeană din Bagdad a decis să anuleze Liturghia de la miezul nopții în bisericile din capitală. „Motive de siguranță – explică la agenția SIR monseniorul Basel Yaldo, episcop auxiliar de Bagdad –. Credincioşii adunaţi în rugăciunea noaptea pot să fie potențiale ținte. Trebuie să avem la inimă viaţa persoanelor. În acelaşi timp vrem să arătăm respect şi solidaritate pentru martirii şi râniții în protestele din piață. De aceea, am dat întâlnire tuturor credincioșilor noştri în bisericile din Bagdad pentru celebrările din 25 decembrie, toate în plină zi. Ca Biserică de rit caldeean îndemnăm comunitățile locale să se roage şi mai mult pentru pacea în ţară, pentru vindecarea râniților şi pentru martirii care şi-au pierdut viaţa. Tocmai acestea vor fi intențiile de rugăciune din 25 decembrie. Cuvântul care trebuie să ne miște este reconciliere: vrem să demonstrăm că toţi suntem fraţi, toţi suntem vecini şi iubim ţara noastră. La acest Crăciun ne însușim durerea tuturor”.

În restul țării, mai ales în satele creştine din Câmpia Ninive, în Kurdistan, unde situația este mai liniștită, Liturghia de la miezul nopții va fi celebrată peste tot. Inițiative pentru copii au fost organizate în diferite oraşe, din nordul până în sudul țării. La rugăciune se adaugă şi solidaritatea concretă a Bisericii care deja în săptămânile trecute l-a văzut pe cardinalul Louis Raphael Sako, patriarh caldeean, cu alți episcopi şi preoţi mergând în Piața Tahrir, inima revoltelor, primiți cu mare bucurie de manifestanți. „Am hotărât să cumpărăm alte medicamente de dăruit spitalelor pentru îngrijirea râniților, atât civili cât şi militari – afirmă mons. Yaldo –. Cu patriarhul Sako, pentru Crăciun vom merge să vizităm şi orfani. Acesta este timpul privilegiat pentru a dărui bucurie celui care nu o are, un zâmbet celui care este trist.

Piața Tahrir în aceste zile de Crăciun se prezintă cu un pom de Crăciun în care sunt atârnate imaginile martirilor revoluției şi aproape sunt două statui ale lui Isus şi Maria. Mulţi tineri sunt îmbrăcați în Moș Crăciun, pe ziduri sunt pictate motive de Crăciun. „Totul este operă a tinerilor musulmani care în acest mod au voit să sublinieze nașterea lui Isus. Este un semn de mare importanță, care arată că poporul este unit, dincolo de credințe, etnii şi crez politic. Noul Irak se naște de la tineri”.

(După agenția SIR, 21 decembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.