Categorii

ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, ales preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România

Episcopii diecezani romano-catolici şi episcopii eparhiali greco-catolici din ţara noastră l-au ales pe arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Mons. Aurel Percă, în funcţia de preşedinte al Conferinţei Episcopilor din România (CER).

Arhiepiscopul Aurel Percă va continua mandatul de trei ani început de ÎPS Ioan Robu în luna mai 2019, fiind, conform Statutului CER, coordonatorul lucrărilor şedinţelor comune şi reprezentantul episcopatului catolic şi al Bisericii Catolice din România.

Funcţia de preşedinte CER a Mons. Ioan Robu, actualmente arhiepiscop emerit de Bucureşti, a încetat odată cu acceptarea din partea Sfântului Părinte Papa Francisc a retragerii sale din misiunea deţinută în Arhidieceza de Bucureşti la împlinirea vârstei de 75 de ani, conform canoanelor Bisericii Catolice.

Prima misiune de reprezentare a noului preşedinte CER va avea loc chiar săptămâna aceasta, 25-26 septembrie 2020, când ÎPS Aurel Percă va participa la reuniunea plenară online a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), organism bisericesc care reuneşte toţi preşedinţii Conferinţelor Episcopale de pe continentul european (nu doar din Uniunea Europeană).

Mandatul de vicepreşedinte CER continuă să fie exercitat, conform statutului CER, de către arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preafericirea Sa cardinal Lucian Mureşan.

Conferinţa Episcopilor din România se întruneşte de două ori pe an şi îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Anul acesta întâlnirea a fost amânată de două ori din cauza pandemiei.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar general

*

Scurtă biografie a ÎPS Aurel Percă, preşedinte al CER

ÎPS Aurel Percă s-a născut la 15 august 1951 la Săbăoani, Neamţ şi a fost hirotonit preot la 29 iunie 1979 la Iaşi.

A urmat studii de specializare la Roma, cu Licenţa în Teologie orientală şi Teologie morală.

A fost cancelar al Episcopiei de Iaşi şi profesor la Institutul Teologic din Iaşi. Între 1989 şi 1994 a fost rector al Seminarului Mare din Iaşi, iar mai apoi vicar general al aceleiaşi Episcopii.

În 29 septembrie 1999, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi, primind consacrarea episcopală la 8 decembrie 1999 în noua catedrală din Iaşi.

În ziua de 21 noiembrie 2019, Papa Francisc l-a numit arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.

Pe data de 11 ianuarie 2020 a inaugurat ministerul său pastoral la Bucureşti, luând în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti. Pe 8 august 2020 a primit pallium-ul în Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti, din mâinile Mons. Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România.

Începând cu 23 septembrie 2020 este preşedinte al Conferinţei Episcopilor din România.

* * *

Informaţiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 165 din 23 septembrie 2020, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinţei Episcopilor din România, instituţie cu următoarele date de contact: Str. Diligenţei, 24, sector 3, 031555-Bucureşti; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.