Categorii

Invitație la hirotonire

În catedrala romano-catolică din Iaşi, 18 tineri vor fi hirotoniţi întru Preoţie, duminică, 24 iunie 2018 (Sărbătoarea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul), prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

După mai mulţi ani de formare umană, intelectuală şi spirituală, cei 18 diaconi vor fi hirotoniţi preoţi: 13 pentru Dieceza de Iaşi, trei pentru Congregaţia „Don Orione”, unul pentru Misionarii Verbiţi şi unul pentru călugării franciscani conventuali.

Seminarul este școala în cadrul căreia Cristos își formează noi și noi ucenici care să-l poarte pe el oamenilor până la marginile pământului. Această formare chiar dacă este una complexă și are ca obiect de studiu iubirea infinită a lui Dumnezeu, totuși nu este o școală care să dureze la nesfârșit, ci este un prim pas pe acest drum al altarului. În cadrul sărbătorii de duminică nu se încheie formarea acestor tineri, ci începe o altă etapă a drumului către idealul lor Cristos. Așadar sunteți invitați să participați la „absolvirea școlii de iubire a lui Cristos” de către părinții diaconi care au încheiat ciclul de studii în cadrul seminarului.

Liturghia de hirotonire, care va începe la ora 11.00, în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, va fi prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Vor participa: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Stefanou Petros, episcop de Syros, Santorini şi Creta (Grecia), PS Francesco Sarego, SVD, episcop emerit de Goroka (Papua Noua Guinee), superiori şi profesori de la institutele unde au studiat candidaţii, preoţi din ţară şi străinătate, părinţi şi rude ale candidaţilor, precum şi mulţi credincioşi.

Aceștia sunt cei care vor primi prin impunerea mâinilor Sfânta Preoție duminică 24 iunie:

 1. Adam Andrei (Tărâţa, „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”)
 2. Daniel Bordea (Mirceşti, „Adormirea Maicii Domnului”)
 3. Robert Budău (Bacău, „Sfântul Nicolae”)
 4. Marian Cazacu (Pralea, „Sfântul Nume al Mariei”)
 5. Andrei-Cornel Gherghel (Filiala Tupilaţi, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Parohia Nisiporeşti)
 6. Ionuţ-Gabriel Giurgică (Buruieneşti, „Sfântul Iosif Muncitorul”)
 7. Claudiu-Bogdan Huşanu (Buruieneşti, „Sfântul Iosif Muncitorul”)
 8. Mădălin-Răzvan Iacob (Bacău, „Sfântul Nicolae”)
 9. Vlad-Adrian Lorenţ (Huşi, „Sfântul Anton”)
 10. Alexandru Roca (Şcheia, „Înălţarea Sfintei Cruci”)
 11. Paul Roca (Şcheia, „Înălţarea Sfintei Cruci”)
 12. Lucian Simon (Sagna, „Înălţarea Domnului”)
 13. Laurenţiu Turbuc (Arini, „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”)

Vineri, 29 iunie, alți doi părinți diaconi, Marius-Ionuţ Bănuţă (Bucureşti, „Adormirea Maicii Domnului”) și Iosif Ghiuzan (Adjudeni, „Coborârea Duhului Sfânt”), vor fi hirotoniți preoţi vineri, 29 iunie, în catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti; ei vor sluji în Arhidieceza de Bucureşti.

După hirotonire, în una dintre următoarele duminici (1 sau 8 iulie), preoţii nou-sfinţiţi vor celebra prima sfântă Liturghie în localităţile natale. La 1 august vor începe misiunea pe care o vor primi din partea superiorilor.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.