Categorii

Întâlnirea „Protecţia minorilor în Biserică” [Vatican, 21-24 februarie 2019]

Introducerea Sfântului Părinte Francisc (joi, 21 februarie 2019)

Iubiţi fraţi, bună ziua!

În faţa plăgii abuzurilor sexuale săvârşite de oameni ai Bisericii în dauna minorilor, m-am gândit să vă interpelez pe voi, patriarhi, cardinali, arhiepiscopi, episcopi, superiori călugăreşti şi responsabili, pentru ca toţi împreună să ne punem în ascultarea Duhului Sfânt şi cu docilitate faţă de călăuzirea sa să ascultăm strigătul celor mici care cer dreptate. Apasă asupra întâlnirii noastre povara responsabilităţii pastorale şi ecleziale care ne obligă să discutăm împreună, în manieră sinodală, sinceră şi aprofundată despre modul de a înfrunta acest rău care chinuieşte Biserica şi omenirea. Sfântul popor al lui Dumnezeu ne priveşte şi aşteaptă de la noi nu condamnări simple şi clare, ci măsuri concrete şi eficace de predispus. Este nevoie de concreteţe.

Aşadar, să începem parcursul nostru înarmaţi cu credinţă şi cu spiritul de parresia maximă, de curaj şi concreteţe.

Ca material ajutător, îmi permit să împărtăşesc cu voi câteva criterii importante, formulate de diferitele Comisii şi Conferinţe Episcopale – au venit de la voi, eu le-am prezentat un pic… –. Sunt linii-directoare pentru a ajuta reflecţia noastră, care vă vor fi date acum. Sunt un simplu punct de plecare, care vine de la voi şi se întoarce la voi, şi care nu elimină creativitatea care trebuie să existe la această întâlnire.

Şi în numele vostru, aş vrea să mulţumesc Comisiei Pontificale pentru Tutelarea Minorilor, Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei şi membrilor Comitetului de organizare pentru munca excelentă desfăşurată cu mare angajare în pregătirea acestei întâlniri. Multe mulţumiri!

În sfârşit, îi cer Duhului Sfânt să ne susţină în aceste zile şi să ne ajute să transformăm acest rău într-o oportunitate de conştientizare şi de purificare. Fecioara Maria să ne lumineze pentru a încerca să vindecăm rănile grave pe care scandalul pedofiliei l-a provocat fie în cei mici fie în credincioşi. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.