Categorii

Întâlnirea Papei Francisc cu preoţii care au părăsit slujirea, în cadrul „Vinerilor Milostivirii” (11 noiembrie 2016)

papa-preoti-lasatiVineri, 11 noiembrie 2016, la ora 15.30, Papa Francisc a lăsat Casa „Sfânta Marta” pentru a merge la Ponte di Nona, cartier la periferia extremă din Roma est. Într-un apartament, Papa a întâlnit 7 familii, toate formate din tineri care, în cursul acestor ultimi ani, au părăsit preoţia. Sfântul Părinte a voit să ofere un semn de apropiere şi de afect acestor tineri care au făcut o alegere adesea neîmpărtăşită de confraţii lor preoţi şi de rude. După diferiţi ani dedicaţi slujirii sacerdotale desfăşurată în parohii, s-a întâmplat că singurătatea, neînţelegerea, oboseala datorită marii angajări de responsabilitate pastorală au pus în criză alegerea iniţială a preoţiei. Apoi au venit luni şi ani de incertitudine şi îndoieli care i-au dus adesea să considere că au făcut, cu preoţia, alegerea greşită. De aici, decizia de a părăsi preoţia şi de a forma o familie.

Aşadar, Papa Francisc i-a întâlnit pe aceşti tineri: patru sunt din dieceza de Roma, unde au fost parohi în diferite parohii din oraş; unul din Madrid şi un altul din America Latină, care locuiesc la Roma, în timp ce ultimul din Sicilia.

Intrarea Papei în apartament a fost marcată de mare entuziasm: copiii s-au adunat în jurul Pontifului pentru a-l îmbrăţişa, în timp ce părinţii nu şi-au stăpânit emoţia. Vizita Sfântului Părinte a fost puternic apreciată de toţi cei prezenţi care au simţit nu judecata Papei cu privire la alegerea lor, ci apropierea sa şi afectul prezenţei sale. Timpul a trecut rapid; Pontiful a ascultat istoriile lor şi a urmărit cu atenţie consideraţiile care erau făcute cu privire la dezvoltările procedurilor juridice ale fiecărui caz. Cuvântul patern i-a asigurat pe toţi cu privire la prietenia sa şi cu privire la certitudinea interesării sale personale.

În acest mod, încă o dată, Papa Francisc a voit să dea un semn de milostivire celui care trăieşte o situaţie de suferinţă spirituală şi materială, evidenţiind exigenţa ca nimeni să nu se simtă privat de iubirea şi de solidaritatea păstorilor.

Vizita s-a încheiat la ora 17.20 circa; apoi Sfântul Părinte s-a întors în Vatican.

Vizita de astăzi încheie „Vinerile Milostivirii” deja trăite de Papa în cursul Jubileului: în ianuarie a vizitat o casă de odihnă pentru bătrâni şi una pentru bolnavi în stare vegetativă la Torre Spaccata; în februarie, o comunitate pentru dependenţi de droguri la Castelgandolfo; în martie (Joia Sfântă) Centrul de primire pentru refugiaţi (CARA) din Castelnuovo di Porto; în aprilie vizitarea refugiaţilor şi migranţilor în insula Lesbo; în mai, comunitatea „Chicco” pentru persoane cu gravă neputinţă mentală la Ciampino; în iunie, două comunităţi romane pentru preoţi bătrâni şi suferinzi.

În iulie, în cursul călătoriei în Polonia, Papa a făcut „Vinerea Milostivirii” cu rugăciunea tăcută la Auschwitz-Birkenau, vizitarea copiilor bolnavi la spitalul pediatric din Cracovia şi Via Crucis cu participanţii la ZMT, fiind prezenţi tinerii irakieni, sirieni şi care proveneau din alte zone de război şi suferinţă.

În august, Sfântul Părinte a mers într-o structură romană a „Comunităţii Papa Ioan al XXIII-lea” care primeşte femei eliberate din sclavia racket-ului prostituţiei, în timp ce în septembrie a vizitat o secţie de neonatologie şi un Hospice pentru bolnavi terminali la Roma. În sfârşit, în octombrie, Sfântul Părinte a mers la „Satul SOS”, o casă familie din Roma care primeşte copii în condiţii de suferinţă personală, familială şi socială.

(După comunicatul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, 11 noiembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.