Categorii

Întâlnirea membrilor din Europa Centrală din Federaţia Biblică Catolică

Este în desfăşurare, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, întâlnirea membrilor din Europa Centrală din Federaţia Biblică Catolică (CBF). Lucrările au început marţi, 22 octombrie 2019 şi pe parcursul a patru zile se discută despre iniţiative biblice naţionale, pastoraţia biblică, chestiuni referitoare la statutul acestei subregiuni din cadrul federaţiei.

La încheierea primei zile, participanţii s-au întâlnit cu PS Iosif Păuleţ şi PS Petru Gherghel la catedrala din Iaşi.

Joi seara, 24 octombrie, în cadrul momentului cultural, va fi prezentarea cărţii Viaţa sfântului Ierenim, scrisă de pr. Ieronim Budulai şi un scurt concert susţinut de tenorul Marius Boroş.

Programul include şi vizitarea unor obiective culturale din Iaşi şi împrejurimi. Liturghia de încheiere va fi celebrată vineri, 25 octombrie, la ora 11.15.

Potrivit site-ului federaţiei, www.c-b-f.org, disponibil în cinci limbi, Federaţia Biblică Catolică este o uniune sau o alianţă de organizaţii independente şi autonome, creată în anul 1969. Membrii federaţiei sunt de două feluri: un membru deplin este o instituţie – câte una pentru fiecare Conferinţă a Episcopilor – însărcinată de Conferinţă cu slujirea pastorală biblică pe teritoriul acelei Conferinţe; membri asociaţi sunt celelalte instituţii (precum edituri, centre pastorale, dieceze individuale sau ordine călugăreşti) care au acest tip de slujire ca prioritate. Federaţia este o instituţie pontificală, compusă din membri din peste 100 de ţări, care are drept scop promovarea şi susţinerea iniţiativelor referitoare la cunoaşterea Sfintei Scripturi.

Pr. Eduard Patraşcu, după cinci ani de colaborare cu Federaţia Biblică Catolică, în ultimii ani fiind şi delegat din partea Conferinţei Episcopilor din România, a fost numit – de către Comitetul Executiv al FBC, reunit la Roma între 9 şi 11 noiembrie 2018 – coordonator al Federaţiei Biblice Catolice, zona Europa Centrală (Austria, Belgia, Croaţia, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Elveţia), pentru un mandat de trei ani.

În Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi se va desfăşura sâmbătă, 26 octombrie 2019, simpozionul internaţional „Cum să înţeleg Biblia? Chestiuni de hermeneutică şi interpretare”, organizat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, împreună cu Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi. Colaboratori sunt Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi şi Federaţia Biblică Catolică.

Ovidiu Bişog

preluare de pe www.ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.