Categorii

Întâlnirea de la Bari. Tawadros al II-lea: „Vă rugăm, nu vă amestecaţi în problemele interne ale ţărilor noastre”

„Am vrea ca toţi din lume să înţeleagă că creştinismul este profund înrădăcinat în regiunea din Orientul Mijlociu, deci este important ca să vă cerem să înţelegeţi tradiţiile noastre şi principiile după care trăim. Vă rugăm, nu vă amestecaţi în problemele interne ale ţărilor noastre. Noi putem rezolva problemele noastre în spiritul iubirii, al dialogului şi al înţelegerii”. Acesta este „mesajul” pe care patriarhii din tot Orientul Mijlociu în ansamblul lor vor să-l lanseze de la Bari lumii şi comunităţii internaţionale în numele naţiunilor lor şi al popoarelor lor. O spune asta pentru SIR papa Tawadros al II-lea, patriarh al Bisericii copte-ortodoxe de Alexandria, în ajunul Zilei de reflecţie şi de rugăciune pentru pacea în Orientul Mijlociu. Papa Tawadros este unul din patriarhii care a răspuns la invitaţia papei Francisc.

Sanctitate, pentru ce este aşa de importantă această întâlnire? Ce reprezintă pentru această regiune fără pace?

Pentru că „unde doi sau trei sunt reuniţi în numele meu, eu sunt în mijlocul lor” (Mt 18,20). Faptul de a fi împreună este un semn al iubirii noastre unul faţă de altul, şi acesta este lucrul cel mai important în întâlnirea noastră. A şti că suntem acolo pentru a ne ruga unii pentru alţii în aceste momente de dificultate cu siguranţă va aduce întărire celor care suferă. A ne prezenta toţi împreună drept conducători ai Bisericilor pentru a ne ruga cu un singur glas pentru toţi cei care luptă este o mare încurajare pentru cel care a pierdut speranţa şi umple şi inimile noastre de iubire şi grijă faţă de alţii în timp ce mijlocim pentru ei. Domnul ne-a spus: „Iarăşi vă spun: Dacă doi dintre voi pe pământ se vor uni să ceară orice lucru, le va fi dat de Tatăl meu care este în ceruri. Căci unde doi sau trei sunt adunaţi în numele meu, sunt şi eu acolo în mijlocul lor” (Mt 18,19-20), deci ne vom reuni împreună pentru a ne ruga punând deoparte dorinţele noastre şi căutând dorinţa lui Dumnezeu.

Ce anume poate face „puterea” rugăciunii pentru un viitor de pace şi reconciliere în Orientul Mijlociu?

Domnul nostru ne-a învăţat: „Bucuraţi-vă întotdeauna! Rugaţi-vă fără încetare! Mulţumiţi pentru toate, căci aceasta este voinţa lui Dumnezeu în Cristos Isus cu privire la voi!” (1Tes 5,16-18). Noi credem în puterea rugăciunii. Dincolo de toate rezolvările conflictelor, noi ne încredinţăm rugăciunii şi avem încredere că Domnul va transforma orice conflict spre binele nostru. Psalmul 46 afirmă că „Dumnezeu este pentru noi refugiu şi putere, ajutor mereu aproape în durere” şi, pe aceeaşi linie, noi credem şi avem încredere că rugăciunea constituie cea mai mare putere pentru a ne scoate afară din orice problemă, pentru a rezolva conflictele şi pentru a lumina viitorul nostru în pace şi în reconciliere.

Poporul copt-ortodox a trăit ani de persecuţie şi martiriu. Care este astăzi mărturia voastră adusă lumii? Cine sunt creştinii din Orientul Mijlociu?

Orientul Mijlociu este locul de naştere a creştinismului, deja începând din primul secol, şi din ţinuturile noastre s-a răspândit după aceea în toată lumea. Creştinii din Orientul Mijlociu sunt martori autentici ai lui Cristos. În pofida tuturor anilor de persecuţii, au rămas puternici şi nu s-au temut niciodată de moartea în numele lui Isus Cristos. Creştinii din Orientul Mijlociu au înfruntat diferite forme de persecuţie şi s-au încredinţat mereu rugăciunii. Aceste persecuţii au întărit ulterior credinţa credincioşilor noştri şi au menţinut puternică relaţia lor cu Biserica şi cu Dumnezeu.

Cum se poate obţine obiectivul păcii într-o situaţie aşa de dificilă ca în Orientul Mijlociu?

Pentru a obţine pacea, fiecare individ trebuie să aibă pacea interioară în el însuşi. În afară de asta, toate învăţăturile greşite de ură şi de neacceptare a celuilalt trebuie să fie eliminate. Noile generaţii trebuie învăţate să se iubească reciproc, să accepte diferenţele şi să trăiască într-o comunitate plină de diversitate.

Dumneavoastră veţi veni în Italia. Veţi avea şi posibilitatea de a întâlni comunităţile copte-ortodoxe care trăiesc în ţara noastră? Ce vreţi să le spuneţi lor?

Da, voi celebra Sfânta Liturghie cu comunitatea coptă-ortodoxă duminică dimineaţa la Roma. Mesajul meu pentru ei este să-şi amintească să se roage unii pentru alţii şi să se menţină în raporturi bune cu Biserica, în special copiii.

Ce-i veţi spune papei Francisc când îl veţi întâlni la Bari?

Mulţumiri pentru această invitaţie gentilă şi pentru că ne-a dat oportunitatea de a ne întâlni drept conducători ai Bisericii. Îl considerăm un pas pozitiv care-i place inimii Domnului nostru.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 4 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.