Categorii

Întâlnirea de la Bari. Aplauzele patriarhiei de Moscova: „Dacă vrem să salvăm Orientul Mijlociu, trebuie să acţionăm rapid”

Întâlnirea de sâmbătă 7 iulie a papei Francisc cu toţi conducătorii Bisericilor creştine din Orientul Mijlociu pentru a se ruga şi a discuta despre pace, încasează şi aplauzele patriarhiei de Moscova. „Impresie pozitivă”, recunoştinţă faţă de papa, sprijin deplin al cuvintelor rostite de Francisc: este ceea ce exprimă mitropolitul Hilarion, preşedinte al Departamentului Relaţiilor Externe al Patriarhiei de Moscova şi delegat al patriarhului Kiril la Bari într-un interviu dat la SIR, Avvenire şi Radio inBlu, la sfârşitul intensei Zile de Rugăciune şi Discuţie în oraşul sfântului Nicolae. Situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu se află în mod deosebit la inima Bisericii ortodoxe ruse. La 14 aprilie, patriarhul Kiril a avut o serie de conversaţii telefonice cu papa Francisc şi cu toţi patriarhii ortodocşi din Orientul Mijlociu şi tema a fost Siria. După câteva zile, un grup destul de mare de patriarhi ai Bisericilor ortodoxe din Orientul Mijlociu se face promotor al unui apel de pace. Adresându-se liderilor politicii, ei scriu: „Îi implorăm, în numele lui Dumnezeu, să depăşească dezacordurile lor şi să lucreze împreună pentru pacea în lume. Împreună le cerem liderilor politici să evite o ulterioară escaladare a tensiunilor, să renunţe la calea confruntării şi să îmbrăţişeze dialogul”. Ideea de a convoca la Bari pe toţi conducătorii Bisericilor creştine din acea regiune a avut aşadar multe stimulente. Aşa cum a explicat cardinalul Leonardo Sandri jurnaliştilor, Ziua de la Bari „vine de departe şi vine de la mai multe glasuri: diferite Biserici sau patriarhi au adresat-o direct Sfântului Părinte în cursul vizitei lor la Roma”. Există şi un apel scris în februarie 2016 al patriarhului maronit Béchara Boutros Raï în numele celorlalţi patriarhi catolici din Orientul Mijlociu, în care exprimă disponibilitatea lor de a interveni şi cu unii conducători de Biserici necatolice din aceeaşi regiune. Şi cardinalul Kurt Koch vorbeşte despre o întâlnire „îndelung pregătită” şi tot jurnaliştilor le precizează că telefonul dat de patriarhul Kiril papei Francisc „a fost un moment ulterior. Nu motivul acestei întâlniri ci un motiv ulterior pentru a o face”. De fapt, la Bari, la invitaţia papei Francisc au răspuns toţi.

Mitropolit Hilarion, ne puteţi spune impresia dumneavoastră la sfârşitul Zilei de la Bari?

Am avut o impresie pozitivă despre rugăciune şi despre discuţie. Discuţia a fost foarte deschisă, desigur s-a desfăşurat cu uşile închise, deci ceea ce a reieşit este confidenţial. De aceea nu pot dezvălui conţinuturile discuţiei, dar pot să vă spun că a fost sinceră, deschisă. Reprezentanţii Bisericilor din Orientul Mijlociu au împărtăşit speranţele lor, durerile lor, preocupările lor şi am evaluat împreună ce se poate face pentru a rezolva problemele care există în Orientul Mijlociu.

Ce preocupă mai mult Bisericile creştine?

În ultimii 15 ani suntem martori ai unui genocid al creştinilor în Orientul Mijlociu. A început în Irak, a continuat în Libia şi continuă în Siria unde, numai după intervenţia rusească, situaţia a început să se schimbe. Dar încă sunt probleme şi situaţii care ne preocupă mult şi suntem recunoscători papei Francisc pentru că ne-a implicat în această întâlnire. Aş vrea să amintesc că în urmă cu câteva săptămâni, patriarhul Kiril l-a sunat pe papa Francisc. A fost primul telefon pe care patriarhul de Moscova îl dădea papei. Şi obiectul conversaţiei a fost situaţia din Orientul Mijlociu. Patriarhul Kiril a vorbit şi cu patriarhii de Constantinopol, Alexandria, Antiohia şi Ierusalim şi, în aceeaşi zi, eu personal am vorbit cu patriarhul copt şi cu patriarhul siro-ortodox. Şi cred că după acest schimb de opinii la telefon a reieşit ideea întâlnirii de astăzi şi sunt foarte bucuros că a avut loc.

Care este mesajul pe care liderii Bisericilor creştine din întregul Orient Mijlociu au voit să-l lanseze liderilor politici?

Cred că mesajul a fost exprimat bine de papa Francisc în discursul său final pe care l-a citit după discuţia noastră în bazilica „Sfântul Nicolae”. Cred că mulţi dintre participanţii la această întâlnire împărtăşesc viziunea sa şi opiniile sale. Dacă vrem să-i salvăm pe creştinii din Orientul Mijlociu, dacă vrem ca să nu fie şters creştinismul de pe harta geografică a Orientului Mijlociu, trebuie să acţionăm rapid.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 9 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.