Categorii

Întâlnirea cu comunitatea musulmană Moscheea centrală Koudoukou, Bangui (Republica Centrafricană)

   Dragi prieteni, responsabili şi credincioşi musulmani,

   Este o mare bucurie pentru mine să vă întâlnesc şi să vă exprim recunoştinţa mea pentru primirea voastră călduroasă. Mulţumesc îndeosebi imamului Tidiani Moussa Naibi pentru cuvintele sale respectuoase de bun-venit. Vizita mea pastorală în Republica Centrafricană n-ar fi completă dacă n-ar cuprinde şi această întâlnire cu comunitatea musulmană.

   Între creştini şi musulmani suntem fraţi. Aşadar trebuie să ne considerăm ca atare, să ne comportăm ca atare. Ştim bine că ultimele evenimente şi violenţele care au zguduit ţara voastră nu erau întemeiate pe motive propriu-zis religioase. Cine spune că crede în Dumnezeu trebuie să fie şi un bărbat şi o femeie de pace. Creştini, musulmani şi membrii ai religiilor tradiţionale au trăit paşnic împreună timp de mulţi ani. Aşadar trebuie să rămânem uniţi pentru ca să înceteze orice acţiune care, de o parte şi de alta, desfigurează Faţa lui Dumnezeu şi în fond are scopul de a apăra cu orice mijloc interese particulare, în defavoarea binelui comun. Împreună, să spunem nu urii, nu răzbunării, nu violenţei, îndeosebi celei care este săvârşită în numele unei religii sau al lui Dumnezeu. Dumnezeu este pace, Dumnezeu salam.

   În aceste timpuri dramatice, responsabilii religioşi creştini şi musulmani au voit să se ridice la înălţimea provocărilor momentului. Ei au jucat un rol important pentru a restabili armonia şi fraternitatea între toţi. Aş vrea să le asigur lor recunoştinţa mea şi stima mea. Şi putem să amintim şi multele gesturi de solidaritate pe care creştinii şi musulmanii le-au avut faţă de compatrioţii lor dintr-o altă confesiune religioasă, primindu-i şi apărându-i în cursul acestei ultime crize, în ţara voastră, dar şi în alte părţi ale lumii.

   Nu se poate decât dori ca apropiatele consultări naţionale să dea ţării responsabili care să ştie să-i unească pe centrafricani şi să devină astfel mai degrabă simboluri ale unităţii naţiunii decât reprezentanţii unei facţiuni. Vă încurajez cu însufleţire să faceţi din ţara voastră o casă primitoare pentru toţi fiii săi, fără deosebire de etnie, de apartenenţă politică sau de confesiune religioasă. Republica Centrafricană, situată în inima Africii, graţie colaborării tuturor fiilor săi, va putea atunci să dea un impuls în acest sens întregului continent. Ea va putea să-l influenţeze pozitiv şi să ajute la stingerea focarelor de tensiune care sunt prezente în el şi care îi împiedică pe africani să beneficieze de acea dezvoltare pe care o merită şi la care au dreptul.

   Iubiţi prieteni, iubiţi fraţi, vă invit să ne rugăm şi să lucrăm pentru reconciliere, fraternitate şi solidaritate între toţi, fără a uita persoanele care au suferit mai mult datorită acestor evenimente.

   Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ocrotească! Salam alaikum!

Franciscus

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.