Categorii

Întâlnire cu copiii din diferite secţii ale spitalului pediatric „Gianinna Gaslini” (sâmbătă, 27 mai 2017)

Iubiţi fraţi şi surori,

În vizita mea la Genova nu putea lipsi o etapă în acest spital unde sunt îngrijiţi copiii. Pentru că suferinţa copiilor este cu siguranţă cea mai dură de acceptat; şi atunci Domnul mă cheamă să stau, chiar dacă pentru scurt timp, aproape de aceşti copii şi adolescenţi şi de rudele lor. De atâtea ori îmi pun şi îmi repun întrebarea: de ce suferă copiii? Şi nu găsesc explicaţie. Numai privesc Răstignitul şi mă opresc acolo.

Vă salut pe voi toţi care lucraţi în această renumită structură, care de optzeci de ani, cu pasiune şi competenţă, se dedică îngrijirii şi asistenţei copiilor, cu sprijinul important al cercetării. Exprim apreciere faţă de responsabilii spitalului, începând de la preşedintele fundaţiei, arhiepiscopul de Genova, faţă de medici, faţă de personalul paramedic, faţă de toţi colaboratorii în diferitele specializări, precum şi faţă de Fraţii Minori Capucini şi faţă de toţi cei care îi asistă şi îi ajută pe copiii internaţi cu iubire şi dăruire. De fapt, ei au nevoie şi de gesturile voastre de prietenie, de înţelegerea voastră, de afectul şi sprijinul vostru patern şi matern.

Acest Institut a apărut ca act de iubire a senatorului Gerolamo Gaslini. El, pentru a o onora pe fiica decedată la vârstă fragedă, l-a întemeiat despuindu-se de toate bunurile sale: societăţi, complexe, imobile, bani şi chiar de locuinţa sa. De aceea, acest spital, cunoscut şi apreciat în Italia şi în lume, are un rol special: să continue să fie simbol de generozitate şi de solidaritate. În actul de întemeiere a spitalului, Gaslini a stabilit: „Este voinţa mea fermă ca acest Institut să aibă ca bază şi călăuză credinţa catolică […] credinţă care să fermenteze orice activitate şi să aline orice durere”. Noi ştim că credinţa lucrează mai ales prin caritate şi fără aceasta este moartă. De aceea vă încurajez pe voi toţi să desfăşuraţi lucrarea voastră delicată determinaţi de caritate, gândindu-vă adesea la „bunul samaritean” din Evanghelie: atenţi la necesităţile micilor voştri pacienţi, aplecându-vă cu duioşie asupra fragilităţilor lor şi văzându-l în ei pe Domnul. Cine îi slujeşte pe cei bolnavi cu iubire îl slujeşte pe Isus care ne deschide Împărăţia cerurilor.

Urez ca acest spital, fidel faţă de misiunea sa, să poată continua apreciata sa operă de îngrijire şi de cercetare prin aportul şi contribuţia generoasă şi dezinteresată a tuturor categoriilor şi la toate nivelurile. Din parte mea, vă însoţesc cu rugăciune şi binecuvântarea Domnului, pe care din inimă o invoc asupra voastră, asupra tuturor pacienţilor şi a rudelor lor.

[Binecuvântarea]

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.