Categorii

Înscrierea la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi

Trăim într-o lume plină de chemări: avem chemarea din partea oamenilor, a instituţiilor, a tehnologiei, dar avem şi chemarea lui Dumnezeu: „Te-am pus lumină pentru popoare, ca să fie mântuirea mea până la marginile pământului” (Is 49,6).

Nu este uşor să răspundem la o astfel de chemare: să fim lumină, să ducem mântuirea lui Dumnezeu până la marginile pământului, dar el se încrede în om. Ba mai mult, Dumnezeu chemă şi astăzi slujitori pentru secerişul său, slujitori care să lucreze cu dragoste, spirit de sacrificiu şi exemplu personal pentru sfinţirea poporului său, aşa cum a făcut-o fiul său, Isus Cristos. Cine sunt aceşti slujitori? Preoţii, cei care prin DA-ul lor sincer, răspund chemării lui Dumnezeu asemenea profetului Isaia: „Iată-mă, trimite-mă pe mine!” (Is 6,8).

În acest sens, Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi îi aşteaptă şi în sesiunea de admitere din luna septembrie pe toţi tinerii care se simt chemaţi de Dumnezeu pentru a-l sluji ca preoţi în mijlocul poporului său.

Admiterea în cadrul Seminarului Mare în sesiunea din septembrie se va desfăşura după următorul program:

Miercuri, 12 septembrie 2018, va avea loc, începând cu ora 10.00, un colocviu vocaţional pe care fiecare candidat în parte îl va avea de susţinut în faţa unei comisii alcătuite din profesori şi formatori ai Seminarului. În vederea acestui moment, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi oferă posibilitatea celor care doresc să vină de marţi seara, 11 septembrie, până la ora 18.00, şi să fie cazaţi în Seminar.

După susţinerea colocviului vocaţional, candidaţii vor trebui să se înscrie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, întrucât pregătirea intelectuală a seminariştilor a fost încredinţată acestei instituţii de învăţământ.

Perioada de înscriere este 10-12 septembrie 2018. Înscrierile se fac la secretariatul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică (candidaţii vor putea primi informaţii de la secretariatul Seminarului), după ce în prealabil au susţinut în faţa superiorilor Seminarului din Iaşi colocviul vocaţional.

Examenul va avea loc joi, 13 septembrie 2018, în aula A14 a Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi.

Rezultatele vor fi comunicate în aceeaşi zi.

Examenul: Probă orală din Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri – YOUCAT (Editura „Sapientia”, 2012)

Criteriul de admitere: 40% – proba orală; 60% – media generală de la examenul de bacalaureat

Acte necesare la înscriere:

 • diploma (sau adeverinţă) de bacalaureat;
 • foaie matricolă a anilor de liceu;
 • adeverinţă medicală tip;
 • certificatul de naştere;
 • certificat de căsătorie religioasă a părinţilor;
 • certificatul de botez şi de mir;
 • scrisoare de caracterizare din partea parohului (trebuie prezentată la colocviul vocaţional);
 • scrisoare de caracterizare din partea superiorului (dacă provine de la alte Seminarii)
 • cerere de înscriere (se completează în momentul înscrierii);
 • patru fotografii (tip buletin);
 • copie după cartea de identitate;
 • dosar plic.

Contact:

– Institutul Teologic Romano-Catolic: tel. 0232/225228 (centrala telefonică a Seminarului)

– e-mail: secretar@itrc.ro

– persoană de contact: Pr. Daniel-Nicu Butacu

Mons. Benone Farcaş, rector

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.