Categorii

Începe la Riga întâlnirea europeană Taizé. Drumuri de speranţă

taize-2016„Tineri creştini ortodocşi, protestanţi şi catolici, cu aceste zile trăite într-o fraternitate reală, voi exprimaţi dorinţa de a fi protagonişti ai istoriei, de a nu lăsa ca alţii să decidă viitorul vostru”. Aceste zile „să vă ajute să nu vă fie frică de limitele voastre, ci să creşteţi în încrederea în Isus, Cristos şi Domn, care crede şi speră în voi. Fie ca în simplitatea pe care fratele Roger a ştiut s-o mărturisească, voi să puteţi construi punţi de fraternitate şi să faceţi vizibilă iubirea cu care Dumnezeu ne iubeşte”.

Este şi cel al Papei Francisc printre mesajele trimise comunităţii din Taizé cu ocazia celei de-a treizeci şi noua întâlniri europene care la Riga, în Letonia, va aduna de la 28 decembrie la 1 ianuarie mii de tineri care provin din ţările de pe bătrânul continent. „A manifesta în cuvinte şi cu acţiuni că răul nu are ultimul cuvânt din istoria noastră” este invitaţia Pontifului adresată participanţilor, într-un moment istoric în care „multe persoane sunt răscolite, descurajate de violenţă, de nedreptăţi, de suferinţă şi de diviziuni” şi „au impresia că răul este mai puternic decât totul”.

Sfântul Părinte citează scrisoarea apostolică Misericordia et misera, scrisă la încheierea jubileului: „Este timpul milostivirii pentru toţi şi pentru fiecare, pentru ca nimeni să nu poată crede că este străin de apropierea lui Dumnezeu şi de puterea duioşiei sale”. Şi făcând aluzie la tema întâlnirii de la Riga, „Împreună pentru a deschide drumuri de speranţă”, îi îndeamnă pe tineri să „nu lăsaţi să vi se fure speranţa” şi le mulţumeşte pentru că „au făcut alegerea de a lăsa divanurile pentru a trăi acest pelerinaj de încredere ca răspuns la apelul Duhului lui Dumnezeu”.

Sosirea participanţilor în capitala letonă este prevăzută pentru mâine dimineaţă, când vor primi toate informaţiile şi vor avea prima întâlnire cu comunitatea eclezială şi familiile găzduitoare. După cină va fi rugăciunea de seară în centrul expoziţional Ķīpsala şi în Riga Arena. Joi 29, vineri 30 şi sâmbătă 31, după rugăciunea de dimineaţă în parohia mai apropiată, tinerii se vor aduna în grupuri mici pentru a reflecta asupra meditațiilor oferite de priorul de la Taizé, fratele Alois, şi pentru a participa în centrul oraşului la workschop despre temele angajării sociale, a credinţei, a vieţii interioare. În seara de 31 decembrie va avea loc veghea de rugăciune pentru pacea în lume, urmată de sărbătoarea naţiunilor în parohia gazdă. Întâlnirea de la Riga va avea şi un aspect ecologic: „Ar putea să fie – scria fratele Alois în «Propuneri 2016» prezentate la Valencia (sediul adunării precedente) – o ocazie bună pentru a acorda atenţie respectării creaţiei, de exemplu punând accentul pe utilizarea transporturilor publice sau pe reciclarea gunoaielor”.

O temă deosebit de îndrăgită de patriarhul ecumenic Bartolomeu care, în mesajul său, propune câteva cuvinte-cheie: dialog (este „în centrul vieţii noastre creştine”, „instrumentul cel mai util al acestei civilizaţii pe care o construim împreună”), simplitate şi fraternitate. Şi patriarhul de Moscova, Kiril, a trimis un mesaj în care îndeamnă să se schimbe radical stilul de viaţă pentru a reuşi să se „înfrângă forţele lumii care ne înconjoară”, o lume caracterizată de „provocări fără precedent, în mărimea lor, pe planul politic, economic şi social”, unde „milioane de persoane au trebuit să părăsească propria ţară fugind de ameninţarea teroristă” şi unde „instabilitatea politică în societate îi împarte pe indivizi în terenuri duşmane”. Fie ca „ideile şi energiile pe care le veţi folosi în aceste zile la Riga să devină izvor de reînnoire în Bisericile noastre din Europa”, doreşte arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, primat al Comuniunii anglicane, în timp ce secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, vorbeşte despre un „drept la speranţă”, drept consecinţă a respectării şi a protejării drepturilor omului.

(După L’Osservatore Romano, 27-28 decembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.