Categorii

În sfârşit glasul femeilor. Într-o întâlnire a călugăriţelor şi în intervenţia cardinalului Marx

Provin din Franţa, Statele Unite, Coreea, China, Italia, Spania şi Kenya, cele şapte călugăriţe prezente în aceste zile la lucrările Sinodului Episcopilor. Reprezintă diferite categorii de vârstă şi diferite carisme vocaţionale, şi pentru a-şi face auzit glasul lor de femei consacrate au dat întâlnire presei lunea viitoare, 15 octombrie, la Palatul Pius. Întâlnirea, programată pentru ora 19.30, este relansată pe social media cu o imagine care le prezintă zâmbitoare şi cu sloganul „Glasul surorilor la #Synod2018”.

Dar şi în timpul congregaţiilor generale s-a ridicat un glas în favoarea creşterii prezenţei şi a unei implicări feminine mai mari în rolurile decizionale ale Bisericii şi Vaticanului. Cardinalul Reinhard Marx, preşedinte al Conferinţei Episcopale Germane, în intervenţia sa publicată pe situl internet al aceluiaşi episcopat, a fost cel care a scos în evidenţă această problemă. Pornind de la numărul 128 din Instrumentum laboris, unde se face referinţă, printre altele, la supărarea tinerilor în faţa corupţiei, a inegalităţii crescânde, a nerespectării demnităţii umane, îndeosebi a minorităţilor, a violenţei organizate, a nedreptăţii şi a discriminării femeilor şi în cadrul Bisericii, cardinalul a afirmat că episcopii din Germania din 2013 s-au angajat, într-o declaraţie, să mărească în manieră semnificativă procentul prezenţei feminine în poziţiile de responsabilitate care în Biserică sunt accesibile laicilor. S-au angajat să clarifice ulterior şi participarea femeilor şi a tuturor laicilor în funcţiile de conducere ale Bisericii şi de a promova o pastoraţie sensibilă faţă de diferenţa de sex în teologie şi în practica zilnică.

Din acel moment, pentru a face concretă declaraţia, episcopii germani au reflectat asupra rolurilor de coresponsabilitate din partea femeilor în Biserică. În 2015 a apărut documentul „A fi Biserică împreună”. A fost demarat şi un program de „mentoring” născut din colaborarea dintre asociaţia Hildegardis şi Conferinţa Episcopală naţională care a evidenţiat multiplicitatea funcţiilor de conducere în Biserică şi a pregătit aproape o sută de femei să asume funcţii de conducere.

În timpul unei întâlniri episcopii germani, a amintit cardinalul Marx, au discutat despre ulterioare probleme de antropologie şi de morală sexuală, despre teologia sacramentelor şi despre slujiri pentru a crea mai multă dreptate între sexe în cadrul Bisericii care merge dincolo de rolurile tradiţionale pentru o egalitate mai mare. Făcând referinţă la un amplu studiu promovat în 2018 de Conferinţa Episcopală despre abuzul sexual asupra minorilor din partea preoţilor, diaconilor şi călugărilor catolici, cardinalul a subliniat că el evidenţiază structurile clericale şi modul clerical de a conduce Biserica, drept motive care au contribuit la un abuz aşa de masiv şi la muşamalizarea sa. Şi în această privinţă, a remarcat că femeile în rolurile de conducere ale Bisericii contribuie în manieră semnificativă la ruperea cercurilor clericale închise. Dacă, aşa cum solicită Instrumentum laboris, Biserica vrea să susţină demnitatea femeilor – a concluzionat cardinalul Marx – nu este suficient să se repete respectivele texte magisteriale. În acest sens, trebuie să se înfrunte întrebările adesea incomode şi nerăbdătoare ale tinerilor cu privire la paritatea de drepturi ale femeilor în Biserică. De fapt, a adăugat el, nu putem să ieşim cu uşurinţă din discursuri şi trebuie să învăţăm din nou o cultură a dialogului pentru a fi prezenţi în dezbaterea publică în mod argumentat cu privire la principalele probleme fundamentale ale existenţei umane cum ar fi sexualitatea, rolurile femeilor şi ale bărbaţilor şi raporturile umane. În afară de asta, a afirmat el, pentru o problemă de credibilitate trebuie mărit mult mai mult numărul femeilor în roluri de conducere la toate nivelurile Bisericii, de la parohie până la dieceză, la Conferinţă Episcopală şi chiar la Vatican. Într-adevăr trebuie voit şi realizat acest lucru, pentru că impresia că Biserica, atunci când este vorba despre putere, în ultimă analiză este Biserică masculină trebuie să fie depăşită atât în Biserica universală cât şi aici în Vatican. Altminteri femeile tinere nu vor putea găsi nicio posibilitate creativă reală.

(După L’Osservatore Romano, 14 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.