Categorii

„În numele Maicii Tereza, ducem milostivirea lui Dumnezeu”

Maica-Tereza-Milostivire„Maica Tereza avea un vis: acela de a deschide o casă a Misionarelor Carităţii în China. Această dorinţă nu s-a realizat în timpul vieţii sale. Dar sperăm că, dacă este voinţă a lui Dumnezeu, se va putea adeveri într-o zi. Dacă va voi Dumnezeu şi dacă vor exista condiţiile, vom fi fericite să facem asta astăzi”: începe reînnoit un auspiciu prezent în inima şi în mintea Maicii Tereza conversaţia pe care Vatican Insider a avut-o cu germana Mary „Prema” Pierick, superioară generală a Misionarelor Carităţii, în casa maicii generale din Calcutta unde odihneşte trupul Maicii care este canonizată la 4 septembrie.

Casa este un du-te-vino de oameni, mai ales pelerini de orice religie care vin să depună flori la mormântul Maicii. Printre simpli turişti şi curioşi, cerşetori şi copii ai străzii, călugăriţele îi primesc pe toţi cu proverbiala gentileţe şi cu zâmbet.

Înainte de a zbura la Roma pentru a participa la celebrarea, sora Prema – acel nume, care în sanscrită înseamnă „iubire”, i l-a dat Maica – a trasat perspectivele misiunii institutului pe care astăzi este chemată să-l conducă, după Maica Tereza şi sora Nirmala Joshi.

Aşa cum afirmă superioara, călugăriţele cu sariul alb în lume sunt 5.160 (la care se adaugă 137 de novice şi 120 de postulante), prezente în 139 de naţiuni, cu un număr total de 758 de case (734 cu surori de viaţă activă şi 24 dedicate vieţii contemplative). Cea mai mare parte a conventurile sunt în India (243 de comunităţi), în timp ce peste graniţă sunt 516. Alături de ele lucrează „Fraţii carităţii”, institut masculin cu 397 de preoţi (şi 19 novici), prezent în 21 de ţări din lume cu 69 de case (43 în India şi 26 în străinătate).

Pentru o zi adepţii Maicii Tereza, care fac din umilinţă şi din discreţie trăsăturile esenţiale ale carismei, vor fi în centrul lumii: Papa Francisc o proclamă sfântă pe Maica Tereza şi familia sa călugărească se bucură în simplitatea care-i caracterizează viaţa, urmărind evenimentul la televizor şi apoi celebrând o liturghie la mormântul Maicii.

„Maica Tereza – începe sora Prema – este o femeie care s-a dedicat lui Cristos şi săracilor. Ne-a mărturisit iubirea lui Dumnezeu care începe cu dăruirea unui zâmbet, gentileţe, primire faţă de orice fiinţă umană, mai degrabă decât cu predicarea. Maica l-a recunoscut pe Cristos în cei săraci şi pentru aceasta săracii sunt în centru: recunoaştem, în acest aspect, o sintonie specială cu cuvintele şi exemplul Papei Francisc care astăzi o oferă pe Maica Tereza Bisericii şi lumii ca icoană a milostivirii, în acest An Sfânt”.

„Milostivirea – continuă ea – a fost pentru Maică un stil de viaţă pe care l-a trăit înainte de toate în comunitatea sa de surori şi apoi în afară, în relaţia cu aproapele: este stilul nostru de viaţă, format din iubire şi iertare faţă de toţi. Acest exemplu este drumul nostru astăzi”, indicat omenirii ca apel de a universaliza compasiunea, într-o lume care apare tot mai conflictuală şi violentă.

„În timp ce vedem lumea rănită de violenţă şi învăluită de întuneric, Maica însoţeşte drumul nostru pentru ca lumina lui Cristos să-l poată lumina. Este trist a vedea acte de terorism care provoacă nenumărate suferinţe şi dureri. Dumnezeu ne-a făcut pentru iubire şi pace, nu pentru război şi ură”, afirmă superioara, privind situaţia internaţională.

„Suntem conştiente că lumea actuală înfruntă provocări complexe şi este marcată de suferinţă, violenţă şi cultură a indiferenţei. Antidotul este o cultură a iubirii şi a păcii, dat fiind faptul că oamenii, în adâncul lor, doresc milostivirea şi pacea. Aceasta este angajarea noastră, ca Misionare ale Carităţii: să fim alături şi să colaborăm cu orice persoană, de orice religie şi naţionalitate, oriunde ne aflăm, pentru binele omenirii. Muncim în tăcere, fără încetare, încrezându-ne în harul şi în milostivirea lui Dumnezeu”.

Misiunea este clară: „Ceea ce dăruim săracilor şi oamenilor pe care-i întâlnim pe drumul nostru este înainte de toate Isus Cristos şi iubirea sa: noi suntem numai instrumentele sale. Maica Tereza este faţa milostivirii în acest An Jubiliar, pentru ca fiecare bărbat şi fiecare femeie să poată să vadă şi să fie atins de milostivirea lui Dumnezeu”.

Cu atât mai mult este dorinţa ca asta să se întâmple în locurile unde creştinii sunt o mică minoritate sau unde, ca în Orientul Mijlociu, sunt expuşi la violenţe. Au experimentat asta, aminteşte sora Prema, şi patru Misionare ale Carităţii, măcelărite în Yemen în martie: „Au trăit iubirea lui Dumnezeu în viaţa lor, rămânând izvor de milostivire până la sfârşit, cu mare credinţă şi spirit de slujire necondiţionată faţă de omenirea suferindă. Sunt o sămânţă a Evangheliei şi un exemplu preţios pentru noi toate. Toţi suntem chemaţi să construim pacea, armonia şi iubirea între popoare, culturi, religii şi civilizaţii. Dumnezeu ne-a creat pentru asta”.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 1 septembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.