Categorii

În amintirea micului Aylan

O oprire în faţa sculpturii care aminteşte sfârşitul tragic al lui Aylan Kurdi, copilul sirian găsit, la 2 septembrie 2015, adus de valuri pe o plajă din Turcia după naufragiul bărcii în care familia sa, împreună cu alţi migranţi, urmăreau speranţa unei vieţi mai bune. Cu acest gest semnificativ a început, luni 16 octombrie la Roma, vizita lui Francisc la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu ocazia zilei mondiale a alimentaţiei. Sculptura, operă a artistului trentin Luigi Prevedel, reprezintă un înger care plânge alături de trupuşorul fără viaţă al micuţului şi a fost dăruită pontifului pentru a sublinia tema zilei: „Să schimbăm viitorul migraţiilor”.

Papa a ajuns la palatul din Via delle Terme di Caracalla cu câteva minute înainte de 9, însoţit de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, de arhiepiscopii Angelo Becciu, substitut, şi Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele. Francisc a fost primit, în prezenţa monseniorului Leonardo Sapienza, regent al Prefecturii Casei Pontificale, de monseniorul Fernando Chica Arellano, observator permanent al Sfântului Scaun pe lângă organizaţiile şi organismele Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură, şi José Graziano da Silva, director general al FAO.

După ce a binecuvântat statuia pusă în holul atriul de intrare al palatului, pontiful a mers în sala China pentru o scurtă întâlnire cu directorul general în prezenţa lui Daniel Gustafson, director general adjunct, a lui Mario Lutbekin, şef de cabinet, şi, din partea Vaticanului, a cardinalului Parolin şi a monseniorului Chica Arellano. După semnarea cărţii de onoare, Francisc, după ce a urcat cu liftul la etajul al doilea, a ajuns în sala Caribe. Aici l-a salutat pe preşedintele Madagascarului, Hery Rajaonarimampianina, pe miniştrii de externe al aceleiaşi ţări şi al Mexicului, pe miniştrii agriculturii al Madagascarului, al Italiei, al Canadei, al Franţei şi al Statelor Unite ale Americii, pe subsecretarul pentru mediu din Marea Britanie, pe secretarul pentru agricultură din Germania, pe comisarii pentru agricultură din Europa şi din Uniunea Africană, pe ambasadorul Japoniei la FAO, pe preşedintele Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă şi pe directorul executiv al Programului Alimentar Mondial.

La sfârşit, primit de aplauze, papa Francisc a intrat în sala plenară pentru deschiderea Zilei Mondiale a Alimentaţiei.

Lucrările au fost introduse de responsabilul comunicării de la FAO, Enrique Yeves, care a prezentat un material video introductiv despre temă. În el, orchestra din Piazza Vittorio, compusă din migranţi din toată lumea, şi mica orchestră de la Tor Pignattara, un grup de tineri muzicieni migranţi din a doua generaţie, însoţesc cu instrumentele lor imagini emoţionante cu care FAO invită să se investească în siguranţa alimentară şi în dezvoltarea zonelor rurale pentru a face faţă migraţiilor forţate ale milioanelor de persoane în lume.

După salutul directorului general da Silva, Francisc a citit în spaniolă discursul cu care a deschis în mod oficial întâlnirea. În aceleaşi ore, cu două tweet pe contul @Pontifex, a relansat „imperativul” de a garanta „accesul la hrana necesară” ca „drept al tuturor” care „nu permite excluderi”. În sfârşit, după ce a părăsit aula, papa, însoţit de directorul general, s-a îndreptat spre ieşirea din palat, oprindu-se de-a lungul parcursului pentru a saluta personalul de la FAO.

(După L’Osservatore Romano, 17 octombrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.