Categorii

Îmbrăţişarea dintre Papa şi imam: „Mesajul este întâlnirea”

Papa-ImamPapa Francisc l-a îmbrăţişat pe marele imam de al-Azhar, Muhammad al-Tayyeb, la încheierea unei audienţe acordate astăzi liderului spiritual al prestigiosului centru egiptean al islamului sunnit care marchează redemararea raporturilor după ani de îngheţ. În centrul colocviului, „angajare comună a autorităţilor şi a credincioşilor din marile religii pentru pacea în lume, pentru refuzarea violenţei şi a terorismului, pentru situaţia creştinilor în contextul conflictelor şi tensiunilor din Orientul Mijlociu şi pentru ocrotirea lor”.

Colocviul, „foarte cordial”, a durat circa 30 de minute, a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi. Francisc şi Al-Tayyeb „au evidenţiat marea semnificaţie a acestei noi întâlniri în cadrul dialogului dintre Biserica catolică şi islam. Apoi s-au întreţinut îndeosebi asupra temei angajării comune a autorităţilor şi a credincioşilor din marile religii pentru pacea în lume, pentru refuzarea violenţei şi a terorismului, pentru situaţia creştinilor în contextul conflictelor şi tensiunilor din Orientul Mijlociu şi pentru ocrotirea lor”.

Colocviul cu uşile închise s-a desfăşurat în prezenţa unui singur traducător, secretarul copt egiptean al Papei, Yoannis Lahzi Gaid. La sfârşitul colocviului, Francisc a dăruit imamului enciclica sa ecologică, Laudato si’, şi medalia păcii, unul dintre cadourile clasice ale Pontifului oferite oaspeţilor, care reprezintă un măslin care se naşte din stâncă. „Mesajul este întâlnirea”, a spus Al-Tayyeb Papei după cele afirmate de anturajul său. În sala din colţ, la încheierea întâlnirii cu Papa în biblioteca lui Francisc, a avut loc după aceea o întâlnire dintre imam şi suita sa şi o delegaţie vaticană condusă de cardinalul Jean-Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interrreligios, şi de secretarul dicasterului, monseniorul Ayuso Guixot.

Marele imam era însoţit de o „importantă delegaţie”, a precizat părintele Lombardi, compusă din Abbas Shouman, subsecretar de la Al-Azhar, Mahmaoud Hamdi Zakzouk, membru al Council of Senior Scholars al Universităţii Al-Azhar şi director al „Centrului pentru dialog” de la Al-Azhar, judecătorul Mohamed Mahmoud Abdel Gawad, consilier diplomatic al marelui imam, Tamer Tawfik, consilier, Ahmad Alshourbagy, secretar secund, precum şi de ambasadorul Republicii Arabe Egipt pe lângă Sfântul Scaun, Hatem Seif Elnasr. Marele imam a fost primit şi însoţit să-l întâlnească pe Papa de cardinalul Tauran. Al-Tayyeb a părăsit Palatul Apostolic puţin după ora 13.00.

Prestigiosul Centru sunnit egiptean a decis întreruperea propriei colaborări cu Sfântul Scaun după ce, în ianuarie 2011, Papa Benedict al XVI-lea a citat un atentat la adresa copţilor din Alexandria printre motivele pentru care este „urgentă necesitatea pentru guvernele din regiune să adopte, în pofida dificultăţilor şi ameninţărilor, măsuri eficace pentru protejarea minorităţilor religioase”. Cuvinte interpretate la Cairo ca ingerinţă politică, aşa încât guvernul egiptean de atunci l-a rechemat pe ambasadorul său pe lângă Sfântul Scaun şi Universitatea sunnită a decis, evocând şi discursul lui Joseph Ratzinger la Regensburg, să suspende dialogul cu Sfântul Scaun. În februarie, o delegaţie vaticană a mers în vizită la Universitatea Al-Azhar exprimând disponibilitatea de a-l găzdui pe marele imam pentru o întâlnire cu Papa Francisc.

Imamul de Al-Azhar este aşteptat mâine la Paris. În cursul zilei, informează o notă a Comunităţii „Sfântul Egidiu”, va participa la a doua întâlnire internaţională cu titlul „Orientul şi Occidentul. Dialoguri de civilizaţii”. Evenimentul, pregătit din timp, este a doua etapă europeană după întâlnirea istorică de la Firenze din iunie 2015, care a marcat prima vizită oficială în Europa a lui Al-Tayyeb. Prestigioasa Instituţie islamică a voit ca întâlnirea să se desfăşoare la Paris, subliniază nota, deoarece capitala franceză este oraşul victimă al atentatelor din noiembrie 2015. Întâlnirea, continuă nota, nu se înscrie în cadrul dialogului dintre islam şi Occident, ci doreşte să răspundă la cererea, care vine din lumea medio-orientală precum şi din Europa, de a scrie o nouă pagină în istoria raporturilor dintre aceste două mari civilizaţii. Întâlnirea, promovată, în afară de „Sfântul Egidiu” şi Al-Azhar, şi de Muslim Council of Elders, este deschisă mâine dimineaţă de marele imam şi de Andrea Riccardi, fondator al Comunităţii „Sfântul Egidiu”. La 17.30, Al-Tayyeb este aşteptat la Elisée de preşedintele francez François Hollande.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 23 mai 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.