Categorii

Ierusalim, Biserici împotriva Curţii Supreme datorită exproprierii bunurilor creştine

Conducătorii Bisericilor din Ierusalim au promovat o ceremonie de rugăciune, ca semn de protest împotriva deciziei Curţii Supreme israeliene de a respinge apelul prezentat de Patriarhia greco-ortodoxă. În centru controversei legale, vânzarea contestată a trei proprietăţi unui grup de coloni ebraici. O bătălie legală  care se tărăgăneşte de mult timp în tribunal şi care, deja în trecut, a provocat dezacord şi neînţelegeri în rândul creştinilor.

La manifestaţie, care s-a ţinut ieri după-amiază la poarta Jaffa, unul din punctele de acces la cetatea sfântă, au participat patriarhi, episcopi şi preoţi din diferitele denominaţiuni din Ierusalim. Printre aceştia erau patriarhul greco-ortodox Teofil al III-lea, arhiepiscopul Aba Embakob, arhiepiscopul Suheil Dawan, monseniorul Giacinto-Boulos Marcuzzo şi custodele Ţării Sfinte.

Protestul, afirmă o notă a Patriarhiei latine din Ierusalim, s-a încheiat în hotelul Imperial, unde patriarhul Teofil a ţinut o scurtă conferinţă. Liderul creştin a reafirmat propria opoziţie faţă de iniţiativele grupurilor radicale care ajung să denatureze „integritatea şi caracterul cartierului creştin din Ierusalim”. „Colonii – a adăugat el – vor să ia în stăpânire patrimoniul nostru”. El a exprimat auspiciul ca să prevaleze legea şi statul de drept în faţa tentativelor de expropriere a proprietăţilor ecleziastice, reînnoind invitaţia de a participa la ziua internaţională de rugăciune pentru comunităţile creştine din Ierusalim în septembrie.

În centrul controversei, cumpărarea a trei edificii care aparţin Bisericii greco-ortodoxe şi astă în proprietatea – conform celor stabilite de judecători – „grupului extremist” ebraic Ateret Cohanim. În iunie, cu o decizie neaşteptată datorită rapidităţii şi modurilor în care a fost luată, Curtea Supremă a respins recursul Patriarhiei greco-ortodoxe din Ierusalim, pentru că tranzacţia a avut loc prin intermediari străini şi nu s-ar fi înregistrat iregularităţile.

Structurile se află în zona palestiniană din Ierusalim, ocupată şi anexată de Israel.

În trecut liderii creştini din Ţara Sfântă au denunţat deja iniţiativele asociaţiei ebraice, care promovează de mult timp o campanie de ocupare şi cumpărare de imobile în partea creştină a oraşului vechi. Conform diferitelor Biserici se profilează nu numai un atac la adresa „drepturilor de proprietate”, ci la adresa însuşi „status quo-ului care reglementează raporturile dintre diferitele comunităţi religioase” şi care ar putea să devină în viitor o „ameninţare” pentru însăşi supravieţuirea creştinilor.

Ateret Cohanim vrea „să iudaizeze” cetatea sfântă şi, prin intermediari şi terţe societăţi, deja a intrat în posesia multor proprietăţi imobiliare din zonă. Cele trei edificii aflate în centrul controversei, care se tărăgăneşte de 14 ani, se află pe lângă poarta Jaffa, unul din cele mai folosite puncte de trecere de către creştinii locali şi de către pelerinii care vor să ajungă la bazilica Sfântului Mormânt şi la celelalte locuri sfinte. Cu această vânzare, societatea a devenit proprietară a majorităţii clădirilor situate între aceeaşi poartă Jaffa şi piaţa arabă.

(După AsiaNews.it, 12 iulie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.