Categorii

Hirotonire de diaconi în Catedrala din Iași

diaconat-2016Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri este o sărbătoare a frumuseții și bucuriei, căci în această zi a strălucit aurora mântuirii noastre, Sfânta Fecioară Maria. În această zi minunată închinată Sfintei Născătoare de Dumnezeu, zece tineri au fost hirotoniți diaconi prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, în cadrul sfintei Liturghii ce a fost celebrată joi, 8 decembrie, la ora 11, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași. La această celebrare euharistică, alături de PS Petru Gherghel, au participat PS Aurel Percă, pr. Francisc Ungureanu, reprezentantul ÎPS Ioan Robu, părinții formatori și profesori din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, preoți, seminariști, persoane consacrate și poporul credincios care a dorit să ia parte la bucuria acestor tineri.

Diaconatul reprezintă prima dintre cele trei trepte ale Preoției, care are în vedere în principal slujirea aproapelui, de aceea, tânărul care dorește să-și consacre viața lui Dumnezeu, trebuie să fie un adevărat model de ascultare, credință și caritate, asemenea lui Isus Cristos. După anii de formare în seminar și după o examinare atentă, cei zece aspiranți la treapta diaconatului au prezentat și manifestat înaintea Poporului lui Dumnezeu dorința și disponibilitatea de a lucra în secerișul Domnului, răspunzând „prezent” la chemarea Marelui Preot.

În cadrul omiliei Excelenței Sale, PS Aurel Percă a subliniat tocmai această frumusețe a chemării Domnului pentru slujire, mai ales în contextul lumii de astăzi când societatea experimentează o sterilitate în ceea ce privește adevăratele modele de viață. Este nevoie de exemple vii și autentice de sfințenie pentru edificarea Poporului lui Dumnezeu, de aceea, diaconul este chemat să fie lumina lumii, pentru a da mărturie despre frumusețea lui Dumnezeu și pentru a constitui un punct de reper veritabil care să conducă oamenii spre împărăția cerurilor.

După omilie, a urmat ritualul de consacrare întru diaconat a celor zece tineri, un moment de rugăciune și de bucurie, căci, îngenuncheați înaintea episcopului, au promis respect și ascultare Ordinariului lor, angajându-se cu toată ființa lor să predice ceea ce cred și să practice ceea ce predică.

Slujirea ca diacon este o misiune care determină ieșirea înaintea oamenilor spre a le duce tuturor apa cea vie care își are izvorul în Cuvântul lui Dumnezeu, acea bucurie pe care acești noi părinți diaconi au simțit-o atunci când au auzit glasul lui Dumnezeu adresat lor: „Urmează-mă!”

Să ne rugăm, așadar, pentru acești noi tineri diaconi, pentru ca ei să fie adevărată sare pentru pământ, să păstreze și să-i întărească pe fiii lui Dumnezeu, prin cuvintele și exemplul lor bun.

Tinerii care au fost consacrați diaconi:

Cancel Alois – Faraoani

Focioroş Liviu Marian – Moineşti

Giurgică Valentin – Gherăeşti

Iacob Mihail Andrei – Săbăoani „Sfântul Mihail”

Miclăuş Ciprian – Valea Seacă

Mititelu Cătălin Alexandru – Târgu Trotuş (pentru Arhidieceza de Bucureşti)

Năiţă Iulian – Butea

Nistor Cristian – Pustiana

Petrişor Robert – Bucureşti „Adormirea Maicii Domnului” (pentru Arhidieceza de Bucureşti)

Sescu Iulian – Săbăoani „Sfântul Mihail”

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.