Categorii

Hilarion îi vorbeşte papei despre criza cu Constantinopolul

Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, „ministru de externe” al patriarhiei de Moscova şi a tuturor Rusiilor, a vorbit papei despre ciocnirea cu Constantinopolul în cursul audienţei acordate vineri 19 octombrie de Francisc.

„Sper să pot vorbi cu el despre multe probleme referitoare la relaţiile dintre Biserica catolică romană şi Biserica ortodoxă rusă şi despre situaţia pe care o trăim”, a declarat înainte de audienţă şeful departamentului pentru relaţii externe al patriarhiei de Moscova, la Roma ca delegat fratern la Sinodul despre tineri în desfăşurare în aceste săptămâni (3-28 octombrie), într-un interviu dat la SIR şi la inBlu Radio. „Nu ne aşteptăm ca papa să intervină în această situaţie sau să încerce să găsească o soluţie, dar îi voi face cadrul deciziei luate de Sfântul Sinod” rus, a spus mitropolitul la agenţia de presă rusă Tass.

Audienţa vine după ce Sinodul prezidat la Istanbul de patriarhul ecumenic Bartolomeu şi încheiat la 12 octombrie a acordat autocefalia (stravropigion) Bisericii ortodoxe din Ucraina, până acum dependentă de patriarhia de Moscova, cerere înaintată în aprilie de autorităţile din ţară şi după ce acelaşi Hilarion a informat că Sinodul Bisericii ortodoxe ruse, reunit la Minsk la 15 octombrie, a considerat imposibil de continuat „legătura euharistică” cu patriarhia de Constantinopol considerând „ilegitimă” decizia Fanarului.

În 2016 s-a ţinut la Creta un conciliu panortodox, convocat de Bartolomeu, la care, cu puţin înainte de începerea sa, au dat forfait Biserica ortodoxă bulgară, cea de Antiohia, cea de Georgia şi, ultima, cea rusă. „N-a fost un conciliu panortodox ci un conciliu de zece Biserici”, spune acum Hilarion.

„Noi nu vom participa la nicio celebrare euharistică împreună cu patriarhia de Constantinopol şi credincioşii noştri nu vor putea primi împărtăşania în bisericile legate cu Constantinopolul”, a spus Hilarion în interviul acordat la SIR şi la inBlu Radio. „În afară de asta, noi nu vom participa la niciun organism organizat sau prezidat de patriarhul de Constantinopol sau de reprezentanţii săi. Pentru noi, această patriarhie se află într-o situaţie de schismă, deci am şters numele patriarhului Bartolomeu din lista oficială a patriarhilor pe care noi îi numim diptici. Deci nu va fi comemorat de Biserica ortodoxă rusă şi vom începe dipticul de la patriarhul de Alexandria. Este ceea ce în realitate a ales însuşi patriarhul Bartolomeu. Putea alege să fie centrul de coordonare pentru toate Bisericile ortodoxe sau să fie în schismă. El a optat pentru schismă”.

Într-un alt interviu la BBC din zilele trecute, prezentat de situl mitropolitului, Hilarion a explicat că actualul conflict „se dezvoltă pe două planuri. Există un plan politic şi un plan eclezial. Pe planul politic, există un conflict între Ucraina şi Rusia. Preşedintele ucrainean Poroshenko crede că are dreptul nu numai să vorbească despre probleme ecleziale ci şi să ia decizii legate de organizarea vieţii Bisericii din Ucraina. La rândul său preşedintele rus şi structurile din cadrul jurisdicţiei cred că au dreptul să vorbească despre aceste teme. Dar este o problemă politică în timp ce misiunea sfântului sinod al Bisericii noastre este să răspundă la acţiunile Constantinopolului pe un plan strict canonic. Nu ne privesc problemele politice”.

Hilarion a intervenit în dimineaţa de joi 18 octombrie la Sinodul Episcopilor despre tineri subliniind vocaţia comună a Bisericii ortodoxe şi a Bisericii catolice de a apăra valorile creştine în lumea secularizată.

Jorge Mario Bergoglio primise o reprezentanţă de la Moscova, condusă de Hilarion, miercuri 30 mai, înainte de audienţa generală în piaţa „Sfântul Petru”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 20 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.