Categorii

Funeraliile lui Tauran. Sodano: „A slujit Biserica în mod curajos în pofida bolii”

„Mare preot, episcop, cardinal care şi-a dedicat viaţa Sfântului Scaun, Bisericii şi dialogului cu toţi oamenii de bunăvoinţă. A urmat linia Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican”. Cu aceste cuvinte, cardinalul Angelo Sodană, decan al Colegiului Cardinalilor, a amintit figura cardinalului Jean-Louis Tauran celebrându-i în această dimineaţă funeraliile la altarul catedrei din bazilica „Sfântul Petru”. Cardinalul, preşedinte timp de un deceniu al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, a decedat la 75 de ani la 5 iulie în Statele Unite, unde a mers pentru a se îngriji de boala Parkinson de care suferea de mulţi ani.

„Cu profundă emoţie ne-am adunat pentru a-i spune la revedere cardinalului nostru de neuitat”, a spus Sodană în omilia de la celebrarea înmormântării, la care erau prezenţi cardinali, arhiepiscopi şi episcopi, dar şi numeroşi ecleziastici şi ambasadori. „Păstrez o amintire recunoscătoare a cardinalului Tauran, a slujit în mod curajos Biserica în pofida greutăţii bolii”.

Amintind că „fericirile au luminat drumul” cardinalului, decanul a spus că a fost „martor timp de mai mulţi ani al marelui său spirit apostolic în anii de slujire comună. Este figura mare a unui cardinal care şi-a dedicat viaţa slujirii Bisericii, a Sfântului Scaun, a dialogului cu toţi oamenii de bunăvoinţă”. El „a urmat linia Conciliului al II-lea din Vatican” în angajarea trasată de Gaudium et spes de „a fi fraţi şi de aceea chemaţi la o singură vocaţie umană şi divină evidentă”, lucrând împreună „fără violenţă, fără înşelăciune la construirea lumii în pacea adevărată”.

La sfârşitul celebrării a venit papa Francisc care a prezidat ritul Ultima commendatio şi Valedictio (ultima recomandare şi rămas-bun). Tauran va fi îngropat la Roma în bazilica „Sant’Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine” al cărei titular era. Cu moartea sa, Colegiul Cardinalilor este compus din 225 de cardinali, dintre care 124 electori şi 101 non-electori  în cazul unui eventual conclav.

(După Vatican Insider, 12 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.