Categorii

Frumusețea chemării de a fi misionar

ziua-misiunilor-2016În cea de-a treia duminică a lunii octombrie, Biserica ne îndeamnă să ne rugăm pentru misionarii care lucrează la răspândirea cuvântului lui Dumnezeu în întreaga lume. Pentru a marca cea de a 90-a zi mondială a misiunilor, duminică, 23 octombrie 2016, șase seminariști ai Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași (Marian Cazacu, Răzvan Iacob, Paul Roca, Lucian Simon, Ștefan Tamaș și Laurențiu Turbuc) au dorit să împărtășească colegilor lor câte ceva din experiența lor misionară desfășurată în anul pastoral, în misiunile Diecezei de Iași din Coasta de Fildeș, Kenya și Ecuador.

Punctul central al prezentării lor a fost că fiecare creștin este chemat să fie misionar al Evangheliei, să fie acea „scrisoare a lui Cristos” despre care ne vorbește sfântul Paul în Scrisoarea a doua către Corinteni. Mai mult decât atât, unii fii ai Bisericii chiar își fundamentează întreaga viață pe îndemnul lui Cristos de a merge în întreaga lume și de a predica la toată făptura, dedicându-se slujirii neamurilor și evanghelizării acestora. Aceștia sunt misionarii, cei care, citind scrisul lui Cristos din inima lor, sunt convinși că sunt scrisoarea pe care Cristos o scrie celor care nu fac parte încă din turma sa, dar pe care, totuși, iubirea divină nu îi ocolește.

Din mărturiile lor, seminariștii, care au trăit anul pastoral în țările de misiune, s-au arătat impresionați de modul în care însuși Cuvântul lui Dumnezeu lucrează în lume. Fiecare popor are o cultură proprie, fiecare regiune se individualizează printr-un tezaur cultural moștenit care uimește prin bogăția sa, de aceea este minunat modul în care această diversitate își găsește unitatea în Persoana lui Cristos. Fie că vorbim de misiunea din Coasta de Fildeș, Kenya, Ecuador sau de oricare altă țară de misiune, peste tot vom găsi acea unică inimă care bate pentru Cristos și care vibrează de bucurie.

A fi misionar înseamnă a avea o inimă „de carne”, care primește iubire și care împarte iubire, căci tocmai acest spirit de jertfă, care îl caracterizează pe misionar, arată în fața întregii lumi frumusețea simplității de a fi apostol al lui Cristos.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.