Categorii

Francisc şi Kiril: bilanţul de la Moscova

Moscova-bilantLa o săptămână de la ziua istorică din Havana, şi Moscova a trasat astăzi bilanţul întâlnirii dintre Patriarhul Kiril şi Papa Francisc. A făcut asta printr-un lung interviu pe care mitropolitul Hilarion – conducătorul departamentului pentru relaţii externe al Patriarhiei, care împreună cu cardinalul Kurt Koch a ţesut firele dialogului care a dus la evenimentul din Cuba – l-a acordat astăzi agenţiei ruse Interfax (http://www.interfax-religion.com/?act=interview&div=102). O verificare la 360 de grade, care atinge toate temele principale ale declaraţiei comune semnate de cei doi lideri, răspunzând şi la câteva întrebări despre posibilii paşi următori în dialogul dintre Roma şi Moscova.

Este puternică satisfacţie Patriarhiei pentru conţinuturile declaraţiei: „Este desigur plăcut – comentează Hilarion – a vedea pe Papa şi pe Patriarh împreună, care vorbesc într-o atmosferă fraternă şi zâmbitori. Dar ceea ce contează este conţinutul întâlnirii, care reiese pe deplin din declaraţia comună. Cred că această declaraţie va conduce pentru mult timp pe creştinii din ambele confesiuni”. Celui care în lumea rusă vorbeşte despre pericolele dialogului cu catolicii mitropolitul răspunde că „astăzi nu se vorbeşte despre depăşirea diviziunii, ci despre cum învăţăm să trăim şi să muncim ca fraţi în lumea de astăzi, pentru a ocroti valorile pe care le împărtăşim şi a predica împreună Evanghelia”.

Foarte dură – în schimb – evaluarea exprimată de Hilarion cu privire la reacţiile greco-catolicilor din Ucraina. Prelatul rus îl atacă frontal pe arhiepiscopul major de Kiev, Sviatoslav Shevchuk, pentru interviul său, citat ieri şi în timpul conferinţei de presă a Papei Francisc. „Nu sunt gata să asculte nu numai vocea Patriarhului nostru, dar nici măcar pe cea a Papei – susţine Hilarion –. Există ideea de a da viaţă vreunei comisii care să ajute la rezolvarea problemei uniaţilor, însă parametri specifici ai acestei comisii acum devin greu de imaginat, în special ţinând cont de ceea ce gândesc conducătorii Bisericii greco-catolice ucrainene”. Pentru Hilarion, în declaraţie este indicat un parcurs „pentru sfârşitul rivalităţilor şi tranziţia la o relaţie fraternă”, dar – atacă el – „greco-catolicii nu simt nevoia de asta; retorica lor este ostilă, agresivă şi neconcludentă”.

La întrebarea intervievatorului despre o posibilă călătorie a Papei Francisc la Moscova mitropolitul răspunde că „tema n-a fost discutată în întâlnirea” din Cuba. „Nici o vizită a Papei la Moscova nici o vizită a Patriarhului la Roma nu sunt în studiu acum”, adaugă el. Ceea ce îşi propun să facă acum cele două Biserici este mai degrabă „să mărească raporturile, să extindă înţelegerea reciprocă şi să încerce să depăşească cel mai repede posibil tot ceea ce s-a acumulat negativ în relaţiile dintre ortodocşi şi catolici. Timpul ne va spune ce trebuie să facem. Când vor exista condiţiile pentru o nouă întâlnire vom decide unde şi când s-o ţinem”.

În acest drum există deja – oricum – alte posibile gesturi în şantier: „Papa şi Patriarhul – mai relatează Hilarion – au spus că ar trebui să ne deschidem mai mult unii altora în domeniul pelerinajelor. De exemplu sunt mulţi ortodocşi care merg la Bari ca să venereze relicvele sfântului Nicolae. Şi pelerini catolici care vin la sanctuare ortodoxe catolice. Putem intensifica aceste fluxuri, pentru că este foarte important să ne întâlnim unii cu alţii şi să avem acces la relicvele din cealaltă Biserică”.

Şi intervievatorului care-l întreabă dacă el consideră posibilă o călătorie în Rusia a relicvelor sfinţilor Petru şi Paul de la Roma sau ale sfântului Iacob din Spania Hilarion îi răspunde că o consideră „destul de posibilă”. Explică şi că ar fi un mare dar pentru credincioşii ruşi şi că Patriarhia este dispusă să facă acelaşi gest cu relicvele păstrate în propriile sanctuare: „Cred că un prim schimb de relicve – promite el prea mult – este posibil deja în timpul acestui an”.

Mitropolitul vorbeşte – în sfârşit – despre consonanţă deplină între Moscova şi Roma despre tema apărării valorilor morale tradiţionale: „Amândoi considerăm ca o căsătorie unirea dintre un bărbat şi o femeie pentru a da viaţă şi a creşte copiii. Considerăm necesară să ocrotim viaţa umană de la zămislire la moartea naturală. Suntem împotriva avortului. Există cuvinte foarte puternice în declaraţie despre apărarea vieţii. Cred că despre aceste domenii – conclude Hilarion – vom intensifica colaborarea noastră”.

De Giorgio Bernardelli

(După Vatican Insider, 19 februarie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.