Categorii

Fenomenul migraţiei – un drum pentru întâlnirea între oameni

PS-Petru-Gherghel-emigrantiRecomandare pentru Ziua Mondială a Migrantului şi Refugiatului – 15 ianuarie 2017

Sfinţiile Voastre, dragi fraţi şi surori în Cristos,

Sfântul Părinte papa Francisc, prin mesajul său din 14 octombrie 2016, ne invită să celebrăm cu deosebită grijă cea de-a 103-a Zi Mondială a Migrantului şi Refugiatului cu o temă de mare sensibilitate: Migranţii minori, vulnerabili şi fără glas, un fenomen care în ultimii ani a luat forme impresionante.

Reamintind-ne cuvintele lui Isus prezentate de cei patru evanghelişti, papa ne cheamă să nu uităm de cei care reprezintă partea cea mai importantă a vieţii şi a societăţii – copiii, care dacă sunt primiţi şi îngrijiţi în numele său, atunci îl primim în realitate pe el, Mântuitorul, şi pe cel care l-a trimis, adică, Dumnezeu Tatăl.

Acesta este marele adevăr pe care Sfântul Părinte ni-l reaminteşte când deschide mesajul său pentru această zi mondială a celor care sunt cuprinşi de fenomenul migraţiei, cu aceste cuvinte:

„Oricine primeşte un astfel de copil în numele meu, pe mine mă primeşte, iar cine mă primeşte pe mine, nu pe mine mă primeşte, ci pe acela care m-a trimis”. (Mc 9,37; cf. Mt 18,5; Lc 9,48; In 13,20).

De nenumărate ori sfântul papă Ioan Paul al II-lea afirma despre fenomenul migraţiei, în general, că este un mare dar pe care ni-l face Dumnezeu.

Cei care pleacă în migraţie poartă cu ei, acolo unde ajung, nenumărate daruri şi valori şi, în acelaşi timp, primesc, din locul unde ajung, aceeaşi bogăţie de valori şi daruri. În fenomenul migraţiei are loc un adevărat schimb de daruri culturale, materiale şi mai ales spirituale care îmbogăţesc şi desăvârşesc persoana umană.

Dacă acest lucru se verifică cu orice emigrant care, atunci când soseşte undeva, devine un dar, acest lucru se întâmplă mai ales prin cei mici, prin copii, prin minori, care aduc cu ei valoarea vieţii şi a speranţei, dar care au nevoie de ajutor şi de o primire plină de dragoste şi preţuire. Drumul lor către ceilalţi înseamnă, de fapt, un drum al lui Dumnezeu ce se îndreaptă spre lume, iar, întâlnind pe cei care-i primesc, de fapt, descoperă în semeni pe Dumnezeu.

Primindu-i pe cei mici şi nevoiaşi, îl primim pe însuşi Dumnezeu, care vrea să-i viziteze pe cei pe care îi iubeşte, pe fiii săi ce se află în diferite locuri ale lumii.

Atmosfera Crăciunului în care am trăit nu demult ne-a oferit şansa de a-l întâlni pe cel care a ales să fie şi el un emigrant şi a voit ca, prin gingăşia şi darurile sale, să ne facă să-l întâlnim pe cel care l-a trimis la noi, pe Tatăl.

În mesajul său, din anul acesta, 2017 papa Francisc ne cheamă pe toţi să ne deschidem pentru a-i primi pe cei care vin la noi în numele lui Dumnezeu, căutând un loc pentru a trăi şi oferi altora cultura şi spiritualitatea proprie ca o comoară de daruri. În timp ce ei caută condiţii demne de trai şi un mod cinstit de viaţă, se bucură să facă experienţa ospitalităţii din partea fraţilor lor pe care-i respectă ca fraţii lor ce sunt chemaţi să formeze un popor unit prin legătura dragostei.

Papa adresează tuturor creştinilor şi tuturor românilor invitaţia să deschidă porţile caselor şi ale inimilor pentru cei care vin la ei, mai ales pe cei fragili şi îmbrăcaţi cu darul nevinovăţiei, cu bucuria vieţii, a speranţei într-o viaţă demnă şi cu adevărată dragoste umană şi creştină.

Dreptul la viaţă, la bucurie şi fericire este un lucru sacru şi trebuie ocrotit şi oferit tuturor fraţilor noştri pe care ni-i trimite Domnul în providenţa sa.

Biserica, prin păstorii ei, dar şi prin fiecare creştin, cere tuturor responsabililor acestei lumi să acorde tuturor celor ce sunt obligaţi să ia drumul migraţiei, dar mai ales copiilor şi celor fără protecţie şi apărare, ca viaţa lor să fie demnă de numele de fii ai lui Dumnezeu şi fii ai acestei lumi.

Îndemnurile Sfântului Părinte se îndreaptă spre toţi. Trebuie să ajungă la toate persoanele şi în toate inimile pentru a deschide larg braţele iubitoare faţă de cei încercaţi de apăsătoarea situaţie a migraţiei.

Adresăm tuturor preoţilor, persoanelor consacrate, instituţiilor bisericeşti şi fiecărui creştin în parte invitaţia de a primi chemarea Sfântului Părinte, de a aplica cu bucurie principiile creştine ale dragostei oferite tuturor în mesajul şi chemarea sa. Primiţi, vă rog, cu bucurie şi preţuire gândurile Sfântului Părinte şi normele ce privesc misterul acestei zile mondiale pentru întâmpinarea celor ce sunt constrânşi să ia drumul emigraţiei din partea consiliului pontifical responsabil de pastoraţia fenomenului migrator pus la dispoziţia noastră prin bunele servicii ale pr. Mihai Pătraşcu pe paginile sitului diecezei noastre. Să nu uită într-un chip deosebit pe copii şi minorii îndureraţi din cauza emigraţiei şi a căutării unui loc demn în viaţă.

Cu mulţumiri pentru tot ce aţi făcut şi faceţi în favoarea copiilor şi minorilor ce bat la uşa casei şi inimii noastre.

„Lăsaţi copii să vină la mine, căci a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor” (Mc 10,14).

În comuniune de dragoste şi slujire în Domnul

Iaşi, 13 ianuarie 2017

Petru Gherghel,
episcop de Iaşi

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.